NI JEDNO DIJETE NE SMIJE BITI POVRIJEĐENO OD PETARDE

NI JEDNO DIJETE NE SMIJE BITI POVRIJEĐENO OD PETARDE

159
0
Podijeli

U Herceg Novom je, kao i u svim gradovima u Crnoj Gori počela preventivna akcija Uprave policije u suzbijanju trgovine i korišćenja petardi.

Sjutra će se osnovcima dijeliti flajeri i ostali promotvini materijali, kako bi se u saradnji sa tržišnom inspekcijom, komunalnom policijom uz veliku pomoć i medija obezbijedila što veća sigurnost maloljetnika tokom predstojećih praznika. U saradnji sa misijom OEBS-a odštampan je prigodni edukativni materijal.
– Želimo da se od danas do 15. januara ni jedno dijete ne dovede u opsanost i nastrada od bilo koje vrste pirotehničkih sredstava – kazao je na press konferenciji zamjenik komandira stanice policije Herceg Novi, Igor Janković.
To su sve mini ekspolozivne naprave i maloljetnici toga moraju biti svjesni, kao i rizika koji preduzimaju kada se njima koriste, zato će osnovni zadatak biti da im se omogući bezbjedno prostavljanje novogodišnjih i božićnih praznika, čulo se na pressu.
Službenici policije nastojaće da budu fleksibilni, a u isto vrijeme radiće na informisanju đaka u svim osnovnim školama u Herceg Novom.
Predavanja počinju već sjutra i do kraja sedmice biće završena. Usresrediće se tom prilikom na vrlo jasno pokazivanje mogućih povreda koje djecu mogu da zadese.
Vatromet “Vuković” je u Crnoj Gori jedina specijalizovana firma koja ima dozvolu za prodaju petardi, a sve ostalo što bude bilo nelegalno biće sankcionisano, najavili su ih hercegnovske policije.
Direktor komunalne policije Zoran Bijelić kazao je da su za sada izdate samo dvije dozvole za prodaju novogodišnjih ukrasa u Herceg Novom, ali da će biti pod stalnom kontrolom u slučaju da se kod njih nađu nedozvoljena pirotehnička sredstva.
Krivičnim zakonikom precizirano je da će osoba koja „neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, razmjenjuje, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije” biti kažnjena zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Isti zakon predviđa i da će se onaj „ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, razmjenjuje, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno” kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.
Ko na javnom mjestu, bez dozvole, upotrijebi vatreno oružje ili eksplozivne materije i time naruši mir ili bezbjednost građana, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 150 eura do 1.500 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code