Početna Društvo Nije epidemija, ali broj oboljelih od gripa i sličnih infekcija raste: Za...

Nije epidemija, ali broj oboljelih od gripa i sličnih infekcija raste: Za dva dana 193-oje oboljelih

16

Od prošle sedmice hercegnovske škole i vrtići bilježe sve veća odsustvovanja đaka, nastavnika i vaspitača zbog gripa, ili sličnih simptoma toj virusnoj infekciji, karakterističnoj upravo za ovaj period godine. Neki razredi su desetkovani. Međutim, sve je očekivano, kaže za Radio Jadran epidemiološkinja u Domu zdravlja Herceg Novi, dr Stefa Glušac.

Ne možemo još govoriti o epidemiji, ali pratimo situaciju, tvrdi ona:

-Uočeno je u 6.nadzornoj sedmici, od 3. do 9. februara da je porast oboljelih od boelsti nalik gripu i akutnih respiratoprnih infekcija. To je duplo više u odnosu na petu nadzornu sedmicu. Naročito je porast među djecom školskog i predškolskog uzrasta. Za prva dva dana sedme nadzorne sedmice imamo i dalje porast oboljevanja sličnih gripu. Samo za ta dva dana imali smo 72 slučaja sličnih gripu a od akutnih respiratornih 121, ukupno 193-oje oboljelih, većinom djece – naglašava ona.

Velike su gužve na pedijatriji posebno, ima dosta djece koja i nijesu uspjela da se jave svom doktoru, pa se liječi kod kuće, dodaje ona.

U slučaju infekcije najbolje je da djecu odmah roditelji ne dovode u Dom zdravlja, tek sa temepraturom preko 38.5 treba dati djetetu nešto za snižavanje uz dosta tečnosti. Međutim, ako se pojavi kašalj, gušobolja ili bilo što roditelj primjeti da nije uobičejeno, treba onda da dovede dijete, naročito ako je do 6 godina, obašnjava dr Glušac.

Među odraslima je manje oboljelih, vjerovatno i zbog duplo većeg odziva za vakcinacijom nego prethodne godine. Do sada je 1400 lica primilo vakcinu protiv gripa:

-Prva količina vakcina koje smo dobili vrlo brzo je prošla, dobili smo i drugu. Imamo ih još uvijek, pa ko god želi mođe da se vakcioniše, nije kasno, iako je virus u cirkulaciji. Ukoliko neko oboli, a vakcionisao se oporavak ide sa blažom kliničkom slikom – navodi dr Glušac.

U školama negdje već alarmantno

Izgleda da je za sada najteža situacija u OŠ Milan Vuković na Savini i OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj. Prema riječima direktora škole sa Savine, Siniše Brajovića samo juče 188 đaka nije bilo na nastavi:

-To je 25 odsto od broja đaka. Ne spajamo odjeljenja za sad. Posebno u 4. i 5. razredu je 45% djece koja izostaju. Prošla sedmica je takođe bila kritična, nadao sam se da će ove biti bolje, ali nije. Imamo i par nastavnika na bolovanju – ističe Brajović.

Direktorka OŠ Orjenski bataljon Jarmila Radović, navodi da su juče mislili da su odsustvovanja u opadanju, međutim, već danas je 30 odsto učenika ostalo kod kuća:

-To su učenici nižeg uzrasta, prvog i eventualnog drugog ciklusa. Stariji su otporniji. Nastavnici nisu bolesni, imamo samo tri, ali smo obezbijediili njihovu stručnu zamjenu. Ipak, djeca danas simptomagtično izostaju. Izračunali smo da je juče bilo 15 odsto, a danas se udvostrčio broj u nižim razredima – kaže nam Radović.

U najvećoj hercegnovskoj osnovnoj školi „Dašo Pavičić“ na Toploj odsustvovanje zbog gripa izraženo je u nižim razredima, kaže nam pomoćnik direktora Srđan Kulinović. On mijenja direktora Branislava Krečkovića, koji je upravo zbog gripa na kućnom oporavku.

-U odjeljenjima drugih, trećih i četvrtih razreda od 24 učenika u učionicama je samo po 10 do 15. Stariji su izgleda otporniji. Savjetujemo roditelje da djecu ne šalju u školu ako imaju izražene simptome infekcije da ne bi bili kliconoše za ostalu djecu – priča Kulinović. I među nastavnicima ima oboljelih u školi na Toploj šestoro njih je na bolovanju, ali je obezbijeđena zamjena.

Do sada nijesmo uspjeli da saznamo kako je u četvrtoj osnovnoj školi Ilija Kišić u Zelenici.

U Srednjoj mješovitoj školi Ivan Goran Kovačić, kako nam kaže direktor Momo Dragićević, ima odsutnih đaka, ali nije epidemija, niti su odsutvovanja samo zbog gripa. Jer, maturanti su na sistematskim pregledima.

Najzad, saznajemo i da u Javnoj predškolskoj ustanovi Naša radost nema drastičnog pada boravka djece. U vrtićima je gotovo sve uobičajeno za ovo doba godine.

16 Komentari

  • Slični virusi coronavirusa su svi oni virusi koji koji nose na sebi “krunu” po kojoj je taj virus dobio naziv. Takav je po obliku bio i SARS koji je bijesnio 2002. do 2003. On je bio smrtonosniji, ali ne u toj mjeri zarazan poput ovog koronavirusa.

 1. Djeca vam jesu divljaci. Neka roditelji prvo dođu u školu za vrijeme velikog i malog odmora i vide ponašanje svoje djece koja se valjaju po podu, nose jedni druge na leđima, leže po podovima, vrište i bacaju šta stignu po podovima, a u WC- ima šta rade – to je lomljenje svega čega se dohvate, ne puštaju vodu za sobom, zalivaju jedni druge vodom, itd. Sve dolazi iz kuće. Ni policija ih ne bi dovela u red. Nastavnici čine sve što je u njihovoj moći. Ali vaspitanja nema a ono se donosi iz kuće. Ponašanje djece danas je kao nekad u Popravnom domu. Čast rijetkim izuzecima, kojih je tako malo da se i ne vide.

 2. U novskoj gimnaziji predavao mi je profesor Lazar Seferović umjetnost i sociologiju. Bio je jedan od rijetkih prosvetitelja koji je volio svoju profesiju i bio joj je odan.
  Ovom prilikom mi je pala na pamet jedna njegova predika i nama i našem društvu – izgleda da se nakon silnih decenija ama baš ništa nije promijenilo. Profesor Lazarević je nekoliko puta spomenuo da je ondašnji francuski ministar kulture, slavni Andre Marlo prilikom svake posjete nekoj školi obavezno išao da vidi kako izgledaju njeni klozeti… Francuski direktori škola su to znali i redovno su se trudili da su klozeti za učenike barem za vrijeme posjete ministra čisti.
  Je li neko doživio da je kod nas neki ministar ili visoki političar zavirio u školski klozet? Ne, naravno da nije! Znaju oni kakvi su balkanski školski klozeti, pa ako su oni uspjeli da ga godinama prežive – e valaj može i ova današnja omladina! Sem toga, renoviranje košta mnogo više nego proslava nekog kulturnog događaja u kakvom hotelu ili novskoj Gradskoj kafani gdje se na kulturni način može poći u WC…
  A što se tiče kritike da u novskim školama u WC-u nema sapuna: na taj način se jača imunost kod djece! Djeca slabog imuniteta treba da idu u Dom zdravlja da se liječe. “Prirodna selekcija” rekao bi Čarls Darvin…

 3. Interesuje me kako medicinski radnici Herceg Novog razlikuju koronavirus od običnog virusa gripa?!
  Očekujem odgovor – neka se Redakcija radio Jadrana raspita!
  Herceg Novi je u blizini dva aerodroma i nekoliko luka pa nije isklujučeno da neko bude zaražen koronavirusom.

  15
  2
  • Evo ja ću da ti kažem, u HN, nikako. SZO je odedila nekih dvadesetak centara po cijelom svijetu gdje države koje ne mogu same ustanoviti virus kod pacijenta, mogu poslati njima uzorak na analizu. U našem slučaju to je Ljubljana.

   • Zahvaljujem na odgovoru za koji pretpostavljam da je i tačan. Da je sreće i zdravstvema ustanova bi se oglasila, ali njima je važnije kafetavanje od davanja tačnih informacija. Valjda zbog toga i ne označavaju Dom zdravlja tako da se može vidjeti sa magistrale. Ko zna gdje je doće na liječenje, ostali imaju pravo da produže vožnju ili hodanje sve do Nirvane…

    5
    1
 4. Ovim putem bih zamolila da profesori i ucitelji ne prelaze puno novih lekcija kako bi djeca mogla da postignu s obzirom da su dugo otsutni iz skole

  15
  2
  • Na primjer, u Milan Vuković je sapun misaona imenica. Odgovor je uvijek bio, za vrijeme bivšeg direktora, da su djeca divljaci i da ništa od tih potrepština ne potraje, niti služi svrsi, već se toalet papir razvlači po hodnicima i zidovima, a sapunom se gađaju….E, pa, ne može deset posto problematične djece da određuje sudbinu škole i ostalih devedeset odsto… Kaznite strogo prve koji budu uništavali, neka budu za primjer kako će proći i sledeći, pa neće više. Red se može zavesti ako ima volje. Sramota je da u 21. Vijeku sapuna nemamo u školi.

   35
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code