NIJE GODINA OD MEDA, ALI SAJAM U IGALU USPIO

NIJE GODINA OD MEDA, ALI SAJAM U IGALU USPIO

163
0
Podijeli

sajam meda igalo 2013 2Sajam meda i proizvoda od meda u organizaciji Udruženja pčelara iz Herceg Novog, održan je deveti put u Igalu i okupio je skoro 20 izlagača iz Crne Gore ali i zemalja u regionu.
To je podatak koji raduje jer je pokazatelj koliko ova manifestacija raste iz godine u godinu – kazao nam je predsjednik Udruženja pčelara Željko Radman.
– Primat drže crnogorski medovi, jer teško je upoređivati medove koji su samo sa jednog drveta. Naše pčele sakupe med sa 75-80 ljekovitih biljaka i trava ili sa livada na kojoj cvjeta nekoliko vrsta djetelina i korova. Ako mi u Crnoj Gori imamo prinos do 10 kg meda godišnje, a naši konkurenti 60 ili 70 kg godišnje, mislim da ta cifra najbolje govori o kvalitetu. Sa našim medovima se mogu uporediti bilo koji u svijetu. Radman kaže da je zadovoljan interesovanjem posjetilaca, koji su se raspitivali o medu i prozvodima od meda, ali i trgovali.
– Uz med smo izlagali i prodavali i preparate na bazi meda i pčelinjih proizvoda. Imali smo nekoliko naših stalnih gostiju koji se bave sakupljanjem trava, alkoholnih pića na bazi meda, ljekova i preparata za pčele, pčelarske opreme i košnica. Mi smo se dogovorili, ali nijesmo ispoštovali da cijena meda bude 10 eura po kg, ali su izlagači iz Republike Srpske i Srbije spuštali cijenu u dogovoru sa kupcima.
Pčelari trenutno imaju velik problem, jer su godine slabo rodne ili čak nerodne, mada Radman ističe da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pruža svesrdnu podršku oko nabavke ljekova i preparata za liječenje pčela, nabavke košnica, opreme i represiranju opreme.
Na području Herceg Novog trenutno je 50 registrovanih i isto toliko neregistrovanih pčelara.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code