NIJE SAMO MANK MOGUĆI STRATEŠKI PARTNER BRODOGRADILIŠTA U BIJELOJ

NIJE SAMO MANK MOGUĆI STRATEŠKI PARTNER BRODOGRADILIŠTA U BIJELOJ

0
Podijeli

maketa brodogradilistaUoči nove septembarske priče o privatizaciji Jadranskog brodogradilišta Bijela i odluke vlade o raspisivanju novog tendera za prodaju većinskog državnog paket akcija, priča da je »gotova stvar« da Piter Mank kupi Brodogradilište, dobija i drugu stranu.
Pojavila su se dva moguća kupca, potvrdio je Radiju Jadran predsjendik Odbora direktora JBB, Stanko Zloković.
Namjera je da se Brodogradilište transformiše i vizija poslovodstva i inžinjerskog kadra jeste takva da u Boki, koja je budući centar elitnog turizma, bude Brodogradilište koje će se baviti remontom jahti, mega jahti i bijele flote, kaže Zloković:
»Mi smatramo da potencijali koje imamo gatovi i dokovi obezbjeđuju uslove da se sa dobrim partnerom uđe u posoa remonta ne trgovačke flote koje imamo danas, nego da se remontuje bijela flota, kruzeri koji svakodnevno dolaze u Boku, pored jahti i mega jahti. Za to ima ozbiljnog interesovanja« – kaže Zloković.

stanko zlokovic3»Porto Montenegro« sa holandskom kompanijom »Damen«, koja ima 30-tak brodogradilišta, a u jednom istovremeno obavlja remont velikih brodova i jahti, sasvim drugačiji koncept. On ne smao da se razlikuje od prvobitnog plana o izgradnji pogona za remont jahti u jednom dijelu obale, gdje je bio grit, već sada se zasniva na kompletnom prelasku na novu djelatnost, na odricanju od remonta velikih brodova. To bi značilo i veliko otpuštanje radnika.
-To je podrazumjevalo da naše kapacitete koji su impresivni svedemo na manje. To je moguće, ali desio bi se veliki obrt i mnoge bi porodice ostale bez posla. Imao bolje ideje i partnere. Imamo veliko interesovanje i država će vrlo brzo dobiti pismo o namjerama jedne ili dvije kompanije. Riječ je o jednoj velikoj evropskoj kompaniji koja je uslovila pregovore o tom poslu potpisom ugovora o tajnosti. Mi smo ga potpsiali, samo mi i Vlada imaće informacije u ovoj prvoj fazi pregovora, da bi oni bili uvjereni da će biti otvoren tender i da će ući sa svojom ponudom – kaže Zloković.
On nam je potvrdio da je zaintesresovan i »Azmont Investment« kompanija koja će za tri godine u Kumbor uložiti pola milijarde eura.
»Imao sam priliku da u dva tri navrata razgovaram sa gospodinom Jamesom Wilsonom, koji vodi projekat Kumbora. Oni smatraju da Brodogrdilište ima veliki potencijal i da može šira regija da se razvoja uz remont i turizam«.
O susretu sa Stankom Zlokovićem i obilasku Bijele govorio nam je i direktor projekta u Kumboru, James Wilson. Za njega nema dileme oko budućeg koncepta razvoja Brodogradilišta, samo kaže, treba imati plan za narendih dest godina:
»Obišao sam Bijelu razgovarao sa predsjednikom Borda, siguran sam da je moguće da na jednom mjestu imate remont velikih brodova i jahti. U velikim destinacijma kao što su Južna Afrika, Kejptaun, koja je jedna od najposjećenijih destinacija u Africi, sa 22 miliona posjetilaca godišnje, veliki brodovi se farbaju i remontuju odmah pored hotela sa 4 i 5 zvjezdica. Tehnologija koju sada koriste u Bijeloj možda je malo zastarjela, ali uz modernu i nove savremene tehnologije to bi bio čist posao i sve bi bilo drugačije. Treba iskoristiti dolazak ovolikog broja kruzera i jahti u Boku Kotorsku. Rad na servisu jahti je kao rad u operacionoj Sali – moraju biti savršeni uslovi – kaže Wilson.
U Brodogradilištu radi 70 inžinjera i odabrani tim je sačino već koncept transformacije Brodogradilišta u kome će se remontovati jahte, mega jahte i bijela flota. Biće idućeg mjeseca predstavljen Vladi, baš kao i koncept Porto Montenegra i pismo o namjerama tog, ali i moguće još dva potencijalna kupca ove kompanije.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code