NIJESU DOGOVORENE KADROVSKE IZMJENE U VRHU OPŠTINE HERCEG NOVI, ODBORNICI VLASNICI SVOJIH...

NIJESU DOGOVORENE KADROVSKE IZMJENE U VRHU OPŠTINE HERCEG NOVI, ODBORNICI VLASNICI SVOJIH MANDATA

147
0
Podijeli

Novoformirana skupštinska većina nije razgovarala o kandidatima za predsjednika Opštine i Skupštine Herceg Novi, pa ni o Zoranu Bošnjaku i Vladimiru Mračeviću, kako to prenose neki mediji – potvrdili su Radiju Jadran u oba odbornička kluba, DPS-u i novoformiranom SNP-u Herceg Novi.

Kako nam je rečno, odluku o tome ko će biti kandidat za predsjednika opštine iz ove partije, donosi Predsjedništvo DPS-a. Tako da postoji mogućnost da se Predsjedništvo DPS-a na danas zakazanom sastanku za 15:30 pozabavi i ovom temom.
Inače, OO odbor DPS-a uputio je inicijativu predsjednici Skupštine Danijeli Đurović za zakazivanje kolegijuma i dogovor o nastavku 17. sijednice. Odgovor očekuju sjutra, kako bi kolegijum bio održan u četvrtak ujutru. U suprotnom nova skupštinska većina zatražiće sazivanje vanredne sjednice Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda – izglasavanje nepovjerenja predsjednici Đurović.
Kada je riječ o novom momentu oko navodnog konflikta interesa Bogdana Kočetanovića i Vladimira Mračevića, zbog čega, po tumačenju SNP-a oni ostaju bez odborničkih mandata, u DPS-u to ocjenjuju elementarnim nepoznavanjem prava i zakona.
– Komisija za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore, u skladu sa svojim ovlaščenjima definisanim zakonom samo daje mišljenje i upućuje ih državnim i loklnim organima upravljanja. Kada Kočetanović i Mračević dobiju ta riješenja dovoljno je da podnesu ostavke na funkcije koje obavaljaju i time konflikt inetersa automatski prestaje.
Prestanak njihovih odborničkih mandata može da utvrdi samo Opštinska izborna komisija i to u jasno propisanim slučajevima.
Ako je pravosnažnom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje 6 mjeseci ili je osuđen na kaznu zatvora za krivično dijelo koje ga čini nedostojnim za obavaljanjem ove funkcije – pojašnjava naš sagovornik, koji se poziva i na Zakon o izboru odbornika i poslanika.
Takođe treba podsjetiti da u skladu sa izbornim zakonodavstvom mandati, i odbornički i poslanički, pripadaju pojedincima, a ne strankama i partijama, što je evropski standard.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code