Niko kao mačka ne zna da se umiljava

Niko kao mačka ne zna da se umiljava

8
Podijeli

Svi primorski gradovi, pa i Herceg Novi, pogotovo stara jezgra, imaju gotovo identičan simbol – mačke. Izležavaju se po trgovima i skalinima, kada su gladne znaju i da “zarone “ u kontejnere sa smećem. One na Škveru dobiju često i koji bokun ribe iz mreže lokalnih ribara.

Mnoge u Starom gradu imaju “sreću”, udomlejne su ili dobijaju redovne porcije hrane od nekih plemenitih Novljana.

Picerija i restoran

Mačke iznad svega znaju da budu umiljate. Da je tako potvrđuje i prizor na koji smo naišli u parku Svetog Leopolda.

Naš poznati sugrađanin Petar Palvršić, iskusni dugogodišnji kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, autor vrijedne knjige “Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ sjeo je na klupu u parku da malo predahne.

Ne malo se iznenadio kada mu je odnekud, odjednom u krilo skočio prelijepi sivi mačak. Bila je to “ljubav na prvi pogled”.

Nemoguće je bilo ne maziti ga, dok se namještao u toplom krilu Palavršića, dobijajući svu pažnju.

Mnogi mačke puštaju u kuće i zgrade, hrane ih, mada ima i onih koji ne vole njihovu umiljatost, odnosno, kako kažu, lukavost.

Kako god, mačke su živi suveniri na primnorju, posebno u Kotoru, koji se 2014. godine našao na listi deset najboljih gradova za ljubitelje mačaka, zbog lijepog odnosa lokalnog stanovništva, po preporuci svjetskog vodiča Lonely planet.

8 Komentari

  • Naravno da neće. Mačke osjećaju negativnu i lošu energiju kod čovjeka i kod takvih neće doći….i kod onih koji ih ne vole. Isto kao i psi. Imamo dva psa i mačku i to sam primijetila vise puta. Vrlo senzitivna i inteligentna bića.

   14
   1
 1. I mace su božija stvorenja kao i mi…Nadam se da će vremenom i ovdje biti razvijenija svijest kada je u pitanju briga o ovim bićima, da će prema njima biti iskazivana veća humanost, posebno u zimskim danima koji nam prestoje…

  25
  3
 2. Ovo je ženka, Mića, maca Nade i Dragana Djordjevica koji se trenutno lijeci u Italiji. Ona je njegovana kucna maca, obozava park Sv Leopolda i voli samo odredjene ljude. Navikla je na toplinu doma a u ovim zimskim i hladnim mjesecima ce morati na zalost stalno biti vani sve dok se Dragan ne oporavi od teske bolesti. Sve mace koje se vidjaju u ovom parku su Nadine i ona ih godinama hrani no isto vole da zavire u mesarske ostatke u kontejneru. Sada su i prinudjene mada ih i mi u komsiluku pazimo.

  32

Ostavite komentar

*

code