Početna Društvo Niko nije znao da je ekspedicija iz Trebinja krenula da osvaja Orjen

Niko nije znao da je ekspedicija iz Trebinja krenula da osvaja Orjen

16

vatrogasci 4Drama koja se odvijala juče na sniježnim padinama Orjena ne prestaje da intrigira javnost. Istražujući kako je došlo umalo do tragedije, Radio Jadran saznaje da grupa planinara „Vučjeg zuba“ iz Trebinja nije ni prošla granicu BiH i Crne Gore na Sitnici, već je krenula na uspon sa bosansko-hercegovačke strane Orjena.
Rukovodilac Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi, Aleksandar Škobalj, kazao je Radiju Jadran da im je poziv za pomoć i spas trebinjske planinarke Ivane Tabaković uputio juče oko 15 h član PK Subra Danilo Brajović. Njega su zvali članovi PK Vučji zub iz Trebinja. Kako Škobalj priča, poziv je već bio upućen i Službi spašavanja Trebinje koja je krenula sa vozilom i svojom ekipom.
“Nama niko nije javio da je ta ekspedicija uopšte krenula, kao i da su se onda trebinjski vatrogasci uputili ka mjestu nesreće. Mi smo naravno odmah stupili u kontakt sa planinarima Subre, koji su i obavili veći dio posla, jer poznaju teren. Praktično sami, a mi smo bili tu da pomognemo pri nošenju“ – priča Škobalj.
Ivana je pala niz stranu, tačnije niz liticu na kojoj je “klizala” nekih 18 m. Planinari su zbrinuli djevojku i ukazali joj prvu pomoć, jer je imala povreda. Vremenski uslovi bili su teški – temperatura je bila minus 20 stepeni, sniježni nanosi i do 2 m.
– Povrijeđena se nalazila 200 m ispod vrha Kabao. Akcija izvlačenja i spašavanja okončana je oko 21 h. Tada su je 3 naša člana prihvatila i oko 4:45 h jutros je prebačena u vozilo Hitne pomoći, a nakon toga u Bolnicu Meljine. Nama je rečeno da ima povredu ruka, nogu i glave, a primio je dr Goran Komatina, ističe Škobalj.
Prema njegovim riječima u spašavanju je učestvovalo pet članova PK Subre, tri člana Službe zaštite Herceg Novi, planinari iz Bileće i Trebinja, a pomoć su ponudili i iz Službe spašavanja Kotor kao i načelnik CB Herceg Novi, Petar Ognjenović.
Obavješten je bio i MUP – Sektor za vanredne situacije da se podigne helikopter, međutim zbog jakih udara bure to nije bilo izvodljivo.
Od ljeta prošle godine, kada su spasili paraglajderistu iz Dubrovnika, ovo je druga slična akcija u zaleđu Herceg Novog, u kojoj su učestvovali pripadnici hercegnoske Službe zaštite i spasavanja i PK Subra.

 

16 Komentari

 1. Ao brate kakvi penali šta je ovo?! Može neko biti fenomenalan planinar, ali neke planine bolje poznaju čak i seljani nego planinari. Od cijele ekipe planinara i ostalih koji poštuju Orjen, osim Nikole tu su možda još dva, tri čovjeka koja je poznaju u prst, a ovo ostalo su sve poznavaoci tehnike planinarenja, ali ne i terena. Ono što je bitno je da je cura na sigurnom i adio.

 2. Draga Nina nisam spomenuo Maksima da bih umanjio podvig spasilaca koji su se zrtvovali po onakvom nevremenu da spase jedan zivot ali sigurno da je bio sa njima bio bi im od velike koristi i olaksao spasavanje. Uz svo postovanje svih onih koji su ucestvovali u akciji i ucili Maksima netreba zaboraviti da cesto ucenik bude bolji od ucitelja sto je Maksim dokazao.Pozdrav svima i veliko hvala na pozrtvovanju za spas jednog mladog zivota a Ivani zelim brz i uspjesan oporavak

 3. Jedan od najiskusnijih planinara u H. Novom je Maksim Stolica koji je to dokazao nedavno osvojivsi surovi Eldrus na Kavkazu 5640m/nv.Neznam da li je on obavjesten i da li je ucestvovao u spasavanju. No najvaznije je da je djevojka spasena i da se brzo oporavi.

 4. Kada ce konacno neko shvatiti da je Sluzbi spasavanja u Novome potrebna oprema? Do kada ce clanovi Subre koristiti svoju licnu opremu? Koliko vrijedi ljudski zivot kad nam je to na zadnjem mjestu?

 5. Ne moze se u planinu a da se ne obavjesti o tome! Pogotovo prelazit drzavna granica na ovakav nacin i Pogotovo po ovakvim uslovima vremena!
  Nek je za nauk svima, srecom se dobro zavrsilo.
  mislim da bi trebali sankcionisat planinare iz Trebinja

 6. Stanar ne lupetaj. Objavljeno je svugdje, ja vjerujem da su svi planinari znali za ovo odmah, a na teren su očigledno izašli oni najspremniji. I hvala im na tome.

 7. Sreca pa je djevojka prezivjela taj pad,ali ovo je i otvorilo nova pitanja o samom funkcionisanju sluzbi za spasavanje.Cime od tehnickig sredstava raspolazemo ?Racunamo li samo na fizicku spremnost momaka iz PK Subra ? Da li postoje ijedne motorne sanke u okruzenju za izvlacenje unesrecenih?Komunikacija?kordinacija izmedju centara za spasavanje….?

 8. Zasto niste obavjestili ostale planinare u HN o nezgodi ima ih i spremnih i iskusnih…Mislila sam da je neci zivot bitni od politickih interesa u ovom gradu!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code