NIKO VIŠE NE PIŠE I NE ŠALJE PISMA

NIKO VIŠE NE PIŠE I NE ŠALJE PISMA

0
Podijeli

pismo1Pogled na poštansko sanduče, ono na vratima kuće, ili u hodniku zgrade obično upućujemo u vrijeme kada pristižu računi. Prestali smo da se obaziremo na te važne kutijice, jer malo ko očekuje, jer ni sam ne piše pisma i razglednice. Uz silne pritiske mobilnih telefona i interneta to je već davno zaboravljena navika.

Iz poštanskih sandučića uglavnom vadimo samo nemile  račune, sudske ili pozive za glasanje, reklame.

Picerija i restoran

Sniježno bijele ili koverte u bojama, u kojima su nam stizala pisma sa iskazanim emocijama, razmišljanjima, davna su prošlost.

U vrijeme SMS-a, e-maila, skype, mobilnih telefona, nizanje rečenica u pismu, pa još odlazak u poštu da bi se kupila markica i poslalo, predstvlja većini, u modernom dobu, potpuno gubljenje vremena. Tako je čar pisanja i dobijanja pisama izgubljena pred novim, bržim i jednostavnijim tehnoligijama.

Na Svjetski dan pisanja pisama, direktor hercegnovske Pošte, Slobodan Samardžić potrđuje za Radio Jadran da je klasičnih pisama sve manje u torbama poštara.

– Sada su tu samo računi ili poslovna pisma. Klasičnih pisama u kojima se ljudi emotivno iskazuju više nema, što je i razumljivo jer sve se više traži način da korespodencija bude što brža – objašnjava Samardžić.

Ako pak na ovaj 11. maj poželite nekome da pošaljete pismo, markice možete naći u Pošti, ali ne i na trafikama, što je takođe nekada bilo uobičajeno.

Samardžić kaže da su markice, posebno one filatelsitičkog značaja tražene kod insostranih gostiju.

– Bilo da je riječ o ograničenom izdanju ili onim iz određenog doba, stranci ih često traže – priča nam Samardžić.

No, nisu samo pisma ono što je nestalo iz naše svakodnevice.

Na ulicama nem aviše ni telefonskih govornica.

– Nekada je samo u Igalu bilo 11 govornica, ali od 2000. godine i to je ugušila upotreba mobilnih telefona, jeftiniji roming i kartice.

I govornice u Pošti gube na značaju, ali zato VOIP govornice imaju dobru prođu kod inostranih turista – potvrdio nam je Samardžić.

Cijene impulsa za ovu vrstu telefoniranja iznose od 10 do 25 centi u unutrašnjoj mreži, a za međunarodne pozive to iznosi od 10 centi, koliko je ka Srbiji, do 35 centi za poziv van Evrope.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code