Početna Društvo Ništa od zakupa akvatorijuma Luke Zelenika i kruzing turizma, Moric kasno dostavio...

Ništa od zakupa akvatorijuma Luke Zelenika i kruzing turizma, Moric kasno dostavio sugestiju

11

Ko će „gazdovati“ akvatorijumom i sidrištima u Luci Zelenika, još nije poznato, s obzirom da su tri tendera koje je Morsko dobro raspisalo prošle godine, propala. Ni na jednom nije bilo zainteresovanih. U Ministasrtvu su odlučni da Luka ostane kao i do sada trgovačka, bez kruzera, ali to ne bi htjela lokalna uprava u Herceg Novom i neke pomorske agencije.

Iz Morskog dobra još nemamo potvrdu hoće li nastaviti sa traženjem potencijalnog „zakupca“, kao ni ko će u tom slučaju raspolagati akvatorijumom i sidrištima.

Akvatorijum Luke obuhvata vodeni pojas uz operativnu obalu Luke sa sjeverozapadne strane (138 m1) i jugozapadne (139 m1), dužine 277 m i širine 50 m, što ukupno iznosi površinu akvatorijuma od 16.465 m² , kao i sidrište ispred Luke Zelenika, ukupne površine 281.250 m².

Posljednjim pozivom u oktobru prošle godine, bila je predviđena minimalna cijena godišnjeg zakupa za akvatorijum Luke Zelenika 2,40 € po m² akvatorijuma i za sidrište 0,24 po m² akvatorijuma, što bi ukupno iznosilo 107.016,00 eura godišnje.

Iz Morskog dobra su namjeravali da obezbijede uslove za regularno i kavlitetno funkcionisanje Luke Zelenika koja, kako su objasnili ima i tek može imati značajno mjesto u pomorskom saobraćaju Crne Gore i razvoju pomorskog turizma.

Međutim, sa druge strane, uprkos „pilot-kruzerima“, kompanije Crown princess koji su se u septembru prošle godine dva puta sidrili u zeleničkom akvatorijumu, želji dijela novske javnosti i aktuelne valsti, ova Luka će, ipak, ostati trgovačka. To je CDM-u poručio generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Vladan Radonjić.

– Imali smo zahtjev operatera u luci Zelenika da se odlukom Vlade omogući promet putnika, ali ona nije u potpunosti ispunila standarde statusa luke predviđene zakonom i odgovarajućim podzakonskim aktom. Luka Zelenika je u Planu razvoja obalnog područja Crne Gore prepoznata kao trgovačka luka – istakao je Radonjić.

Prema riječima naših sagovornika iz pomorskih agencija, koji su učestvovali u prihvatu kruzera Crown princess, jedan od problema je, ipak, nedostatak standardizovanih objekata za policiju i carinu te javni toaleti.

U međuvremenu Ministarstvu saobraćaja i pomorstva dostavljena je jedna sugestija u početnoj fazi pripreme Nacrta zakona o lukama da bi luku Zelenika trebalo kategorisati kao otvorenu za međunarodni saobraćaj.

Ali sugestiju je, nakon isteka petnaestodnevnog roka za konsultaciije zainteresovane javnosti, Ministarstvu dostavio Jovan Moric. On smatra da luka Zelenika ima velike potencijale za razvoj kruzing turizma. To je Moric Radiju Jadran potvrdio i lani, kada je Luka u nekoliko navrata bila alternativa za Luku Kotor.

Ako Zelenika ostane kao alternativa Luci Kotor u slučaju nevremena, to bi poboljšalo prihode, ali i sigurnost plovidbe kroz Bokokotorski zaliv, pružio sigurno sidrište najvećim kruzerima, ali i otvorilo nova radna mjesta kako u samoj luci, tako i u pratećim djeltnostima, sugerisao je Ministarstvu Moric.

Obrađivač zakona je odgovorio da Zakon o lukama, kao sistemski zakon, neće bliže određivati pojedinačne luke prema vrsti pomorskog saobraćaja, namjeni i značaju, već će luke, kao i do sada, a nakon utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova, posebnom odlukom, određivati Vlada.

11 Komentari

 1. Država je dušmanin Herceg-Novog na više načina. Ovo je pod 3. A pod 1 je ,,prodaja” 6 turističkih objekata nečovjeku, koji ih je zatvorio ili srušio, pod 2 je Regionalni vodovod, kojem se uz svaku dozvolu za gradnju masno plaća, a nismo još ni čašu vode iz toga popili. Ako ovako misle da nas pridobiju, neka se zamisle kako bi oni reagovali da njih neko ovako ,,pridobija”.

  43
  7
 2. mislim da je pravo pitanje sta odraditi za te uslove cruising, i da li smo mi kao opstina nesto preduzeli? Znajuci ih nisu nista preduzeli. Pustite se politike,dajte da vidimo sta treba odraditi,ako su to wc,tusevi, kancalarije to nije problem

  29
  2
 3. A sta smo mi uradili da bi stvorili preduslove? Naspram potencijalnog sidrista na top lokaciji, covjek pravi veliku auto praonu! Ljudi iz agencija su u pravu, Zelenika nema minimum pratece infrastrukture za prihvat kruzerasa. Zelje su jedno a stvarnost drugo . Ekolosko pitanje je posebna prica.

  26
  8
 4. Sto ocekujete od Titograda, zar ste mislili da ce nam nesto pomoci.
  Samo povecani nivo lokalne i regionalne autonomije, pogotovo finansije i upravljanje prostorom, mogu donijeti napredak Novom i cijeloj Boki!!!

  39
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code