Početna Ekonomija Niža stopa poreza: 7% za turističke apartmane, usluge hrane, pića u turističkim...

Niža stopa poreza: 7% za turističke apartmane, usluge hrane, pića u turističkim i ugostiteljskim objektima

12

Vlada je na posljednjoj elektronskoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se, usljed nastale vanredne, hitne i nepredvidive okolnosti izazvane virusom Covid -19, predlaže donošenje određenih normativnih rješenja, kako bi se najpogođenijem dijelu privrede što prije pružila pomoć radi prevazilaženja negativnih posljedica u poslovanju.

Biće realizovano dodatno usklađivanje sa Direktivom Savjeta 2006/112 EZ o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrijednost, shodno dinamici predviđenoj u Pregovaračkoj poziciji.

Kako je saopšteno iz Vlade, novim odredbama predlaže se usklađivanje pojedinih poreskih kategorija sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, odnosno da se i usluge smještaja u turističkim apartmanima oporezuju po sniženoj stopi. Takođe, predlaže se oporezivanje usluge pripremanja i usluživanja hrane, flaširane vode za piće i bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju catering usluge po sniženoj stopi od 7 odsto. Predloženo je oporezivanje po sniženoj stopi od 7 odsto na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pica i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga ( hoteli i slični objekti, odmarališta i slični objekti za kraći boravak, kampovi i ostali smještaj, restorani i pokretni ugostiteljskih objekti, catering).

Bez PDV-a donacije i medicinska zaštitna oprema

Radi prevazilaženja negativnih posljedica izazvanih koronavirusom na privredne tokove u društvu, a samim tim i na funkcionisanje poreskog sistema, novim zakonskim rješenjem se predlaže uvođenje nove kategorije poreskog oslobođenja na uvoz, odnosno plaćanja PDV po stopi od 0 odsto kada je riječ o unutrašnjem prometu na isporuku proizvoda, odnosno usluga, državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, kada je to predviđeno ugovorom o donaciji, odnosno na isporuku medicinskih sredstava i zaštitne opreme, kao donacija državnim organima i organizacijama i organima jedinice lokalne samouprave i drugim javno pravnim tijelima, namijenjenim suzbijanju posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti.

Zbog aktuelne epidemije, čije posljedice direktno utiču na otežano poslovanje privrednih i drugih subjekata, predlaže se novo zakonsko rješenje koje poreskom obvezniku olakšava poslovne transakcije, tako što mu se daje mogućnost da može izdati račun u nematerijalizovanom obliku, uz saglasnost primaoca računa, pod uslovom i na način propisan zakonskim aktom koja uređuje ovu oblast, čime će se smanjiti administriranje poreskog organa, poreskom obvezniku se olakšavaju poslovne aktivnosti. Radi efikasnosti, racionalnizacije korišćenja radnih mjesta i kontrole, predviđeno je da se mjesečna prijava za obračun PDV podnosi isključivo elektronskim putem, što je u skladu sa evropskim poreskim zakonodavstvom.

Takođe se predlaže i odložena primjena novog zakonskog rješenja kako bi Poreska uprava i PDV obveznici bili blagovremeno upoznati sa novim zakonskim rješenjem, a samim tim i prilagodili svoje poslovne aktivnosti.

12 Komentari

 1. Док општина и држава не отпише дугове за струју, воду и комуналије, мрка капа.
  Нема среће за државу чији је народ гладан.
  Одговорни треба да преузму на себе терет потрошње народа у маркетима и изда Јединствени Основни Приход (UBI) за све грађане Црне Горе како би преживјели.

 2. A sta je sa zanatlijama, uslužnim delatnostima i malim proizvođačima prehrambenih proizvoda koji su poslom usko vezani uz hotelijere i ugostiteljie. Nema nikakve pomoći,ni subvencija izgleda da kod nas sve raste i cvijeta, samo kupus glaviča…

  22
 3. Treba naglasit da ce ovaj pdv od 7 % vazit za cijelu iducu sezonu , zato ocekujemo od opstine da reaguje i smanji cijene vode , smeca , parkinga , turisticke takse … a sve sa jednim ciljom da posle ove izgubljene godine sledecu sezonu docekamo na noge i krenemo u nove pobjede !
  Ako ne smanjite komunalije i to hitno necemo vam to oprostit !

  40
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code