Početna Ke Nova “Njegoševa ulica kao Stradun”

“Njegoševa ulica kao Stradun”

6

Herceg Novi, grad „uglavljen“ između najviše planine južnog Jadrana i ulaza u jedan od najljepših zaliva svijeta, neiscrpan je „poligon“ za objektiv mladog hercegnovskog fotografa, Miloša Samardžića.

Svakodnevno brojne prijatelje i pratioce na društvenim mrežama, obraduje „starim a novim“ kadrovima urbanog i ruralnog dijela grada, pri čemu brižljivo bira lokacije i uglove snimanja. Krajnji „proizvod“ koji Samardžić publikuje i plasira na društvenim mrežama, od mjesta koja svakodnevno prođemo po nekoliko puta, „napravi“ potpuno drugačiju „predstavu“.

Picerija i restoran

Upravo tako je, prije dva dana, bilježeći gradsku svakodnevicu, napravio snimak iz perspektive koju do sada niko nije uradio, otkada se prave promotivne fotografije grada radi prezentacije u turističke svrhe. Naime, u fokusu Samardžićeve fotografije je dio ulice od Gradske kafane ka kuli Forte Mare sa jedne, dio Njegoševe ka glavnom gradskom Trgu sa druge strane, nad kojima „dominiraju“ pokrovi ( ili krovovi ) obližnjih kuća, dok se u „pozadini“ slike nazire ostatak Boke.

Ovaj zamimljiv kadar  opazio je i čuveni „rizničar“ kulturološkog blaga grada, profesor Lazar Seferović:

„Veoma interesantan motiv, prvi put objavljen grad iz ove pozicije, sjajno za novu razglednicu. Njegoševa ulica kao Stradun“, bio je komentar na Facebook-u uvaženog profesora Seferovića.

Ponesen ovakvom slikom, prof. Seferović predložio je da se na isti način prikažu i „čuvari grada“, kule Forte Mare i Španjola.

Inače, u mnoštvu profesionalnih i amaterskih fotografa koji rade u Herceg Novom, Samardžić je odabirom lokacija, načinom slikavanja, „obradom“ fotografija, uspio za vrlo kratko vrijeme da predstavi grad na jedan „novi“ način, pomjerivši uobičajene „granice“ do sada već viđenog. Na njegovim fotografijama je grad kakvog ga znamo, no svaka slika „vibrira“ nekom drugom energijom, otkrivajući koliko je u stvari toga što još treba otkrivati.

6 Komentari

 1. Divna fotografija. Svaka čast Milošu , on je ponos našeg Novog !!
  Zavidni i neostvareni ljudi imaju i takve komentare. Još sebe nazivaju umjetnicima. Ha ha.

  21
  14
 2. E nema tog majstora,koji će ispraznit stradun,kao što su naši stručnjaci ispraznili ovu ulicu!Da je sreće niti jedna banka nebi bila na trgu,pa bi i on živnuo!

  68
  2
 3. Ništa spetakularno , ima i drugih fotografija Novog mnogo ljepših i atraktivnih, on je još mlad i tek je počeo prije par godina , vrijeme je prednjim.. previše pompe o njemu..

  30
  58
 4. Prelijepa fotografija,
  Kad bi zazivjele sporedne ulicice i stari grad bio bi ljepsi od Straduna(moguca misija)ali popuniti pusti grad (nemoguca misija)

  54
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code