Početna Društvo Njegovanje kulture sjećanja kroz podizanje spomenika i davanje naziva ulicama: Spomen obilježja...

Njegovanje kulture sjećanja kroz podizanje spomenika i davanje naziva ulicama: Spomen obilježja u čast 18 znamenitih ličnosti Herceg Novog

16

Herceg Novi u narednom periodu planira postavljanje spomen obilježja u čast 18 znamenitih ličnosti grada, predviđeno je predlogom Programa za postavljanje spomen obilježja na području opštine za 2021. godinu. Riječ je o davanju naziva ulica i postavljanju spomen obilježja onima koji su ostavili izuzetan trag u životu grada i time zavrijedili da trajno budu urezani u pamćenje Novljanki i Novljana.

Među planiranim spomen obilježjima su spomen-bista piscu Stevanu Raičkoviću na Toploj i spomen ploča zadužbinarima Ani i Milivoju Zlokoviću na zgradi Osnovne škole „Orjenski bataljon“ u Bijeloj.

Takođe, predlog Programa predviđa da mnoge značajne ličnosti dobiju svoje ulice u naseljima širom opštine: Gordana Bogojević Kovačević u Igalu, Leso Pavković na Podima, Ilija Kišić u Zelenici, Mladen Crnogorčević, Kiril Cvjetković, Pjer Loti i Miroslav Šumberger u Baošićima, Petar Želalić, Petar Šerović, vladika Simeon, Danica Popivoda i Ignjatije S. Zloković u Bijeloj, ime Milivoja i Ane Zloković nosiće dio obale u Bijeloj, u Kamenarima će ulice dobiti dr Simo Milošević i Mato Đuranović, a put na Luštici biće nazvan prema Petru Zambeliću.

Program podizanja spomen obilježja za ovu godinu će se na narednom zasijedanju Skupštine opštine Herceg Novi naći pred odbornicima, najavljuje sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Kako objašnjava, zadovoljeni su svi formalni, zakonski preduslovi da Program bude usvojen u lokalnom parlamentu. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje je u proteklom periodu intenzivno komunicirao sa resornim Ministarstvom i Komisijom za postavljanje spomen obilježja, te od Vlade Crne Gore pribavio saglasnost za davanje naziva ulici po košarkašici Gordani Bogojević Kovačević i postavljanje spomen-biste Stevanu Raičkoviću, što je bilo obavezno jer od njihovih smrti nije proteklo više od 20 godina.

Namjera Sekretarijata je da imenovanje ulica bude doprinos kulturnom turizmu, kao i upoznavanju učenika hercegnovskih škola i svih građana sa znamenitim ličnostima grada.
„Prilikom sačinjavanja Programa za postavljanje spomen obilježja veoma je bilo važno da se prisjetimo znamenitih Novljana, da njegujemo kulturu sjećanja. Kultura nisu samo manifestacije i festivali, već moramo da se osvrnemo na sve one ljude koji su u prethodnom periodu ostavili značajan trag u kulturi i sjećanju Novljana. Ovaj Program upravo je vrednovao takve ličnosti“, ističe Zambelić Pištalo.

Ona podsjeća i da je po prethodnom Programu za postavljenje spomen obilježja Herceg Novi dobio spomen-ploču u čast Zuka Džumhura i Ulicu Elize Lombardić, a u toku je izrada spomen-biste Jeftu Gojkoviću i spomenika Mirku Komnenoviću.
„Očekujem u narednih deset do petnaest dana da će biti postavljena ploča zaslužnom načelniku Jeftu Gojkoviću. Kada je riječ o spomeniku Mirku Komnenoviću, mi smo na kvalitetan način sproveli sve procedure do sada. Spomenik je u fazi izrade i iskreno se nadam se da će ove godine u Herceg Novom biti postavljen spomenik jednom od najznačajnih načelnika naše Opštine i velikom zadužbinaru“, kaže Zambelić Pištalo.

16 Komentari

 1. Sto je Petar Zambelic uradio za Lusticane i Boku, pa da ga se sjecamo? A sto Niko Markov Urdesic? I ko zna koliko je jos znacajnih Lusticana cije bi ime trebalo da nose ulice u Lustici….

 2. U Igalu treba postaviti spomen plocu na kucu Spira Jankovica porodica koja je mnogo doprinijela razvoju turizma izgradnjom hotela Igalo u Igalu, ta kuca je inace pod zastitom drzave.

 3. Buba, nije izgradio na Krusevicama, ali podjite u Rim pa ce Vam biti objasnjeno sto je sve izgradio. Treba da budemo ponosni na svakog graditelja iz nasih krajeva kao sto se sramimo onih koji su bili rusitelji. Otac mu je rođen na Bjelskim Krusevicama, pa je samim tim i on iz tog kraja.

  3
  2
  • On je rodjen u Italiji i Italijan je a ti bi malo da proslavis Bjeljske Kruševice jer imaš kuću tamo. Otac mu je pobjegao da pi se spasio i ostao živ.

 4. Dajte ostavite se spomenika i mrtvih ljudi , ima toliko lijepih imena za ulice ,po cvijeću ,Mediteranu, ali vi ste ipak Šabac na moru. Dajte te pare za spomenike gladnim ljudima ,ima ih previse u nekada najbogatijem gradu u drzavi

  30
  10
 5. Ilija Kisic je rođen na Obalici. Tamo treba da dobije ulicu, kao sto je najzasluzniji Kucanin Savo Nakicenovic dobio ulicu u dijelu Kuta gdje je rođen.
  Oko ovakvih pitanja treba da organizuje gospođa Pistalo javnu raspravu i da ukljuci mjestane i intelektualce Kuta i Zelenike, pa ako ce Kisic dobiti ulicu u Zelenici, da i Nakicenovic dobije ulicu isto u Zelenici.
  Takođe na Bjelskim Krusevicama dati ulicu Sikstu Svilanovicu. Vise je izgradio za pet godina nego neko za stotinu i uspostavio vladavinu prava dok je bio na papskoj stolici.

  19
 6. Sta je ovoj Zambelicki, Petar Zambelic- djed. Ova vedri i oblaci , sramota. Kakvi spomenici i nazivi ulica, kultura je nesto drugo, to se osjeca , a u Novom toga odavno nema .

  22
  6
  • Ima gospodine Leopolde, pa ću reći da u Herceg Novom žive plodni slikari ,skulptori ,pisci ,filozofi,arheolozi, istoričari,teozofi ,režiseri,i stvaraju ovdje.Vrijeme je pomalo konfuzno i pitanje identiteta zamagljeno ali to ne može da traje dugo .Polako se razvedrava i kao što sve ima pukotinu, ta postaje sve veća i količina svjetlosti koja dolazi svakim danom će biti sve veća a i količina kulture i prosvjetljenosti

   5
   2
 7. Nadam se da spomenik Mirku Komnenovicu neće biti postavljen na krov garaže, tj na Trgu Maršala Tita jer bi to iz više razloga bilo zaista skandalozno!

  16
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code