Početna Društvo NKT: Crna Gora će politiku otvaranja granica uskladiti sa odlukama Evropske unije

NKT: Crna Gora će politiku otvaranja granica uskladiti sa odlukama Evropske unije

14

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, konstatovalo da su sve mjere ovog tijela i aktivnosti nadležnih organa doprinijele visokim nivoom zaštite zdravlja i života građana.

„Nacionalno koordinaciono tijelo je profesionalno i nepristrasno analiziralo epidemiološke podatke koji su stizali iz pojedinih država i dosljedno donosilo odluke sa ciljem zaštite zdravlja i života građana Crne Gore i stranaca u našoj zemlji. Putevi importacije koronavirusa u našu zemlju usljed neodgovornosti pojedinaca i razvoj epidemiološke situacije u državama regiona potvrdili su da smo i ovog puta donijeli ispravne odluke u interesu građana Crne Gore i javnog zdravlja“ – konstatovano je na sjednici.

Sa žaljenjem je primljena vijest da su dvije osobe inficirane koronavirusom danas preminule, a da se za treću preminulu osobu čekaju rezultati testa na koronavirus. Nacionalno koordinaciono tijelo je izrazilo saučešće porodicama preminulih i konstatovalo da danak uzima virus koji je u našu zemlju nedavno importovan iz regiona.

U okviru analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori NKT je informisano da je broj testiranja na koronavirus u odnosu na broj stanovnika u našoj zemlji među najvišima u regionu i u skladu sa najvišim evropskim standardima. Data je puna podrška Institutu za javno zdravlje da nastavi visoku stopu testiranja.

Potvrđujući i na ovom planu strateško opredjeljenje Crne Gore da kao vodeća država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji poštuje, slijedi i primjenjuje evropska pravila i principe Nacionalno koordinaciono tijelo je odlučilo da dalju politiku otvaranja granica, što je izvjesna potreba naše ekonomije, uskladi sa politikom i odlukama Evropske unije čim one budu konačne i saopštene.

Analizirajući pojedine dnevnopolitičke pojave u javnom prostoru NKT podsjeća da je uspjeh u prvoj fazi odgovora na koronavirus rezultat ukupnog zajedništva, solidarnosti i discipline, što je više puta saopštavano javnosti.

„Isticanje razlika, pojave spiskova kojima svjedočimo i raznih prebrojavanja nijesu put za uspjeh nego put za neuspjeh. To je svakom jasno“ – konstatovalo je NKT uz poruku i poziv da treba da nastavimo svi zajedno da odgovorno čuvamo zdravlje i živote svih naših građana i da zajedno sačuvamo našu ekonomsku supstancu. Moramo i sada biti solidarni i združeni jer je to uslov za uspjeh cijelog društva.

14 Komentari

 1. Otvorite granice. A koce biti odgovoran kad epidemija uhvati ovako krsnu CG i teritorijalno i brojcano pa nas desetkuju sto cemo onda kad ne bude onoh koji su Mila i onih protiv. Ja vise ne vidim smisao zivota ako preteknem u takvoj drzavi.

  5
  1
 2. Ljudi moji, zar su vam vaznije pare od zivota roditelja! Korona postoji,a koliko je starijih bez srcanih problema i drugih pridruzenih bolesti? Granicu sa Srbijom ne otvarati nikako dok ne prodje talas korone. Naucili ste guliti Srbe svakog ljeta i sad biste radi novca i zarazene primili u kucu. Nadam se da ce drzava imati pameti da ne otvori tu granicu,gore je haos!!!

  17
  37
 3. Ne otvarajte granice niposto.Ne slusajte ove neupucene sto pricaju.Nije se uvijek zivjelo od turizma u CG pa se opet prezivjelo.Pa ce i sad.Samo bplest sto dalje.

  12
  34
 4. Onda otvarate za državljane Srbije i Pomorci će uz validan PRC test bez karantina ulaziti u Crnu Goru. To je standard Evropske Unije. Ko ne vjeruje neka otvori sajt Evropske Unije i pročita koji su standardi Evropske Unije.

  25

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code