Početna Društvo NKT: Poziv građanima da u potpunosti poštuju mjere i spriječe blokadu zdravstvenog...

NKT: Poziv građanima da u potpunosti poštuju mjere i spriječe blokadu zdravstvenog sistema

8

Nacionalno koordinaciono tijelo najoštrije je osudilo drastično kršenje propisanih epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja i života građana u protekla tri dana, zbog čega očekuje reakciju tužilaštva. Zbog izvjesnih posljedica, NKT poziva građane da u narednim danima u potpunosti poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijesu neophodni i štite djecu i stare od vanporodičnih okupljanja.

“Predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo SPC uključujući i dio zdravstvenih radnika svojim ličnim primjerom nepoštovanja propisanih mjera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana”, navodi se u saopštenju NKT-a.

Posljedice ovakvog postupanja u jeku drugog talasa pandemije, u narednim danima će izvjesno dodatno otežati epidemiološku situaciju, i kako navode, dodatno opteretiti zdravstveni sistem i ugroziti živote velikog broja građana.

“Konstatovano je da nepoštovanje i podsticanje na nepoštovanje mjera i ovaj put dolazi, po pravilu, sa onih adresa koje su najglasnije u kritici NKT-a. Ogromno povjerenje građana u NKT do polovine godine bio je uspjeh koji se nije mogao oprostiti sa prepoznatljivih političkih adresa”, dodaju u saopštenju.

Napadi ka NKT-u otežali profesionalnu borbu za zdravlje

Kontinuirani napadi i optužbe usmjereni ka NKT-u su, kako smatraju, imali su za cilj da epidemiološku situaciju učine nestabilnijom i da otežaju časnu i profesionalnu borbu za očuvanje zdravlja svih građana.

“Svjedočili smo optužbama da virus ne postoji, da je izmišljotina Zapada i da ne predstavlja opasnost, da plaćamo pacijente da prihvate da borave u bolničkim krevetima, da su mjere koje donosimo političke. Bilo je i brojnih pokušaja lične diskreditacije članova NKT-a. Za to vrijeme najglasniji kritičari su najviše kršili mjere, crtali mape na koji način se ilegalno prelaze crnogorske granice i unosi virus u našu državu, organizovali i podržavali održavanje serije masovnih skupova, koji su trajali mjesecima, sa elementima neshvatljivih epidemioloških rizika kojih nijesu bila pošteđena ni djeca. Svjedočili smo i pokušajima sakrivanja takvih rizika od očiju javnosti, što jasno govori da je to urađeno svjesno”, tvrde u saopštenju.

NKT iskazuje puno razumijevanje za brojne inicijative i reagovanja građana i privrednika, a posebno ugostiteljskog sektora, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama.

Predlog  Vladi da poveća subvencije

Sada, kada svi svjedočimo najgrubljem kršenju mjera, u NKT-u se sa, kako saopštavaju, s pravom pitaju za šta su se žrtvovali i kakav je smisao daljeg zadržavanja mjera koje ih teško pogađaju i ugrožavaju njihov opstanak, brojna radna mjesta i egzistenciju brojnih porodica.

Zbog toga NKT je preporučilo IJZ da dodatno sagleda opravdanost zadržavanja restriktivnih mjera koje pogađaju privrednike. U slučaju zadržavanja tih mjera, NKT predlaže Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama.

“NKT je dalo preporuke Kriznom medicinskom štabu da zbog aktuelnih dešavanja, a u cilju sprječavanja blokade rada zdravstvenog sistema napravi plan povećanja bolničkih postelja u postojećim COVID bolnicama i aktiviranja novih, i uradi analizu rizika od obolijevanja medicinskog kadra s obzirom na visoku izloženost”, navode u saopštenju.

NKT je konstatovalo da je Uprava policije u Zakonom utvrđenoj proceduri obavijestila nadležno državno tužilaštvo o slučajevima kršenja mjera, na Cetinju i u Podgorici i iskazalo očekivanje blagovremene i efikasnije reakcije nadležnog organa.

Borba za zdravlje građana nije prekinuta ni poslije izbora, jer nije prestala potreba za brigom za zdravlje građana. NKT sa brojnim nadležnim institucijama, operativnim štabovima, na lokalnom i državnom nivou, uz podršku brojnih donatora, a posebno sa odgovornim, posvećenim i požrtvovanim zdravstvenim radnicima obezbijedio je da u dosadašnjim izazovima zdravstveni sistem pokaže svoju punu funkcionalnost i stabilnost.

“I ovom prilikom NKT je iskazao poštovanje i zahvalnost svim građanima koji su dali doprinos našoj zajedničkoj borbi, uvjereni da je jedini put za prevazilaženje ove krize da ukupno crnogorsko društvo pokaže punu solidarnost, zajedništvo i odgovornost”, zaključuje se u saopštenju.

8 Komentari

  • За шта да сносе одговорност, за то што народ неће да се узме у памет? Шта НКТ још треба да уради? Могу само да уведу полицијски час, или да уведу новчане казне за непоштовање уведених мјера заштите.

   4
   2
   • Jesi li ista ucinjeli – nisu. Jel iko ista pokusao da otkrije ko je odgovoran da je virus navodno izasao iz laboratorija? Postoji li i jedan dokument da se trazi krivac za to i snosi posljedice sto je prvo mentalno pa ekonomski ucinjeno narodu? Evo poslije skoro godinu dana niko nista. Pa i moja baba od 90god zna da cita napisane izvjestaje i siri strah medju populacijom. Samo represivno znaju da deluju za sta su izgleda, nazalost i placeni. Nema drugog razloga za takvo ponašanje nego zbog velike svote novca citavog kadra NTK-a i drugih koji su na medijima.

    1
    1
 1. Oni koji su odgovorni i koji imaju ljudskost u sebi shvataju težinu situacije .
  Time iskazuju poštovanje kako prema sebi tako i okruženju.
  A za to treba imati i osvješćen um koji većini nedostaje, nažalost.

  16
  5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code