Početna Društvo NKT: Primjena privremenih mjera produžena do 15. aprila

NKT: Primjena privremenih mjera produžena do 15. aprila

9

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saglasilo se o produženju do 15. aprila primjene privremenih mjera koje su donijete 15. marta i čiji je rok važenja bio 15 dana.

Privremene mjere radi sprečavanja širenja korona virusa i zaštite zdravlja građana od korona virusa čija je primjena produžena su:

1) zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe.

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno sanitarnog nadzora;

2) obavezna samoizolacija za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, koji dolaze iz inostranstva, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova domaćinstva koji se zadese u tom porodičnom smještaju od strane nadležne higijensko-epidemiološke službe, u trajanju od 14 dana;

3) zabrana pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste;

4) zatvaranje disko klubova/barova i noćnih klubova/barova;

5) zatvaranje ugostiteljskih objekata – kafića, kafana, kafeterija, restorana i barova, osim ugostiteljskih objekata koji dostavljaju hranu i omogućavaju preuzimanje hrane i obroka, uz zabranu boravka gostiju u samim objektima;

6) zabrana obavljanja trgovinskih i ugostiteljskih usluga u tržnim centrima;

7) zatvaranje dječjih igraonica;

8) zatvaranje fitnes centara;

9) zatvaranje kazina, kladionica i kockarnica;

10) ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnog objekta tako što na deset kvadratnih metara površine prodajnog objekta može da se nalazi samo jedan potrošač. U prodajnom objektu, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 potrošača u isto vrijeme.

Izuzetno za tržnice i pijace broj kupaca koji istovremeno mogu da budu u objektu ograničava do 100 potrošača;

11) obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da obezbijede/označe rastojanje od najmanje dva metra između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima u kojima se roba uslužuje od strane zaposlenih lica u prodajnom objektu;

12) obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da za svoje zaposlene obezbijede primjenu mjera zaštite zdravlja propisanih od strane Instituta za javno zdravlje Crne Gore;

13) obaveza odgovornih lica u trgovinskim objektima da na ulazu u prodajni objekat istaknu obavještenje o maksimalnom broju lica koja se u tom objektu mogu istovremeno nalaziti i da organizuju sprovođenje ove mjere;

14) obaveza opština, Glavnog grada i Prijestonice da u saradnji sa opštinskim kriznim štabovima identifikuju potencijalne objekte za sprovođenje mjera karantina, u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i načinu organizovanja i sprovođenja zdravstvenog nadzora i karantina i uslovima koje moraju da ispunjavaju objekti za smještaj u karantin („Službeni list CG“, broj 13/20) i predlože Ministarstvu zdravlja za dalju proceduru određivanja karantina.

9 Komentari

 1. Mali privrednici trgovine kafane na setalistu zatvorene. Gradjevinski investitori rade punom parom bez bez propisanog razmaka o cemu se tu radi. Zasto ja ne mogu da radim a onaj gradjevinac moze. U kojoj ja to drzavi zivim. Jedni zakoni za jedne a za druge drugi. Gde su ispekcije. Prije svega komunalna policija, radna inspekcija, sanitarna inspekcija ljudi o cemu se ovde radi. Od cega da zivimo od cega da platmo zakupe od cega djecu da hranim. Ima li nadleznih da mi objasni. Predsednice opstine mozda bi mogo ti. Valjda ti je i to u opisu posla.

  18
  1
 2. Nesto razmisljam kako su politicari Svedjani Norvezani zaostali ne odgovorni prema svom narodu ne vicu ne histerisu ne prave paniku ne zatvaraju kafane ne ljube se u usta junacka nema korupcije pustili djecu u skolu napravili prosek plate 3do 4 hiljade eura ne uvode vanredna stanja ne ogranicavaju kretanje za razliku od ovih nasih koji brinu o nama sta ce im gosdpodar iz vana narediti sta ce cinjeti.A ti narode cuti i trpi. Dokle vise.

  19
  2
 3. Znate li zbog čega Švedska nije uvela ovako drastične i represivne mjere za svoje građane, zbog toga što imaju obezbjeđenu opremu za 28.000 pacijenata, a u Ministarstvu Zdravlja i Socijalnog Staranja imaju novčanih sredstava za 100.000 pacijenata. U slučaju da bude neophodno, država Švedska je u mogućnosti da za svoje građane obezbjedi svu neophodnu opremu za zbrinjavanje četvrtine od ukupnog stanovništva odjednom. Njihove Vlade i Političke Partije su skupljali decenijama sredstva od poreskih obaveznika i nisu ta sredstva iznosili na Kipar i druga Off-Shore mjesta kako bi taj novac kasnije nestao i otišao u privatne džepove. Najlakše je ovce spratiti u tor i onda čobani mogu da sviraju u frulu.

  50
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code