Početna Kultura „NOĆ MUZEJA“ U POMORSKOM MUZEJU U KOTORU, A U NOVOM…

„NOĆ MUZEJA“ U POMORSKOM MUZEJU U KOTORU, A U NOVOM…

0

pomorski_muzej_kotorPomorski muzej Crne Gore u Kotoru će i ove godine 18. maja obilježiti „Noć muzeja“. Tog dana, vrata svih muzeja biće otvorena i tokom noći za posjetioce, a ulaznice će biti gratis.

Program proslave nazvan je „Muzej, mladost, muzika“. Kako nam je rekla direktorka Pomorskog muzeja – Milena Pejaković Vujošević, razlog za ovakav naziv i program jeste približavanje mlađe populacije kulturnim zdanjima, a posebno muzejima, jer kada se čuje muzika u muzeju – „ to može samo da oplemenjuje dušu“, ističe ona. Ovom prilikom su za sve učesnike programa, osmislili svojevrstan „dress code“ u vidu majica na kojima će pisati „60 godina muzeja“.

 

Povodom šesdesetogodišnjice postojanja i rada Pomorskog muzeja, učesnici programa biće i učenici Muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora iz klasa klavira, harmonike, flaute, a po završetku programa prisutni će sa kustosima obići muzej. Manifestaciju će ujedno otvoriti i direktorka Muzičke škole, Marina Dulović. Program počinje u 21 sat.

Kako je 18. maj međunarodni Dan muzeja, muzej će biti otvoren od 8 – 18 časova. Obezbijeđen je besplatan ulaz za sve posjetioce, kao i edukativna predavanja kustosa na temu „Pomorski muzej kroz vrijeme“ .

Na drugoj strani, u Herceg Novom Zavičajni muzej na Toploj, koji radi u okviru JU zajedno sa Galerijom „Josip Bepo Benković“, „snom mrtvijem spava“.

– Nismo ništa planirali, jer je to neizvodljivo. Loše smo sa sredstvima, imamo nekih intervencija u zgradi, podigao se parket, stišaćemo se dok to ne dovedemo red za sezonu – doslovice nam je kazala v.d. direktorka, Radmila Ćapin.

Zapravo poznato je da Zavičajni muzej na Toploj, kao zaostavština Mirka i Olge Komnenić, kojeg su oni 50-tih godina prošlog vijeka zavještali svom narodu, odavno kao da nije ničija prćija. Zgrada propada, baš kao i vrijedan botanički park, a opština ne daje novac za djelatnost i održavanje. Kako saznajemo, sva se briga, uglavnom, svodi na plate za 21-og zaposlenog u Galeriji i Zavičjanom muzeju.

Osim toga, za razliku od Pomorskog muzeja u Kotoru, koji vrvi od posjetilaca i koji ubira značajan prihod od ulaznica, Zavičjani muzej u Herceg Novom, iako radi od 9 do 20 h i ima i vodiča, gotovo niko ne pohodi. Izuzetak su đaci, koji dolaze organizovano i ne plaćaju ulaznice. Turisti uglavnom i ne znaju za postojanje ove ustanove. Ona je poklon čovjeka koji je bio najdarežljiviji gradonačelnik Herceg Novog i najduže obavljao tu funkciju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code