NOĆ KULTURE U HERCEG NOVOM OSVOJILA 8000 POSJETILACA

NOĆ KULTURE U HERCEG NOVOM OSVOJILA 8000 POSJETILACA

242
0
Podijeli

Noć kulture, pod sloganom ”Probudi pticu kulturospavalicu jer svi odoše u muzej” kao jedina manifestacija koja se bavi promocijom kulturne baštine i savremenog umjetničkog stvaralaštva u Herceg Novom.

Zabilježena je nevjerovatna posjeta od 8.000 posjetilaca.
Sve je započeo svečanim otvaranjem izložbe slikarke Mine Radović i ponoćnim koncertom Tomislava Stanića.
Ove godine manifestacija koja se održava peti put bila je potpuno posvećena stvaralaštvu uvaženog autora Luke Berberovića, čije crteže, pastele, akvarele, ulja je publika mogla vidjeti u Galeriji Josip Bepo Benković, Sju rajder, Luča.
Dvorana Park sa tri sadržaja, bila je pravi kulturni bastion, sa značajnim izložbama najboljih fotografija o životu Roma u regionu, koje je prikupio Civil Rights Defenders u okviru foto – konkursa „Pod istim krovom”.
Foto konkurs je dio projekta „Jačanje vidljivosti najdiskriminisanijih grupa u regionu” koji je sproveden uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju. U istom prostoru je i čudesan svijet simbola, slike mlade crnogorske autorke Isidore Bigović, a na sceni Dvorane park bila je postavljena izložba ovogodišnjeg pobjednika Hercegnovskog zimskog salona Matea Đorđevića.
Na Škveru u kafeu ”Blue fin” bračni par Vanja Berberović Šuberić i Boris Šuberić dali su svoje slikarske vizure na temu bračnih zavjeta, Galerija Spinnaker ponudila je selekciju radova iz bogatog fundusa, a mogli su se obići ateljei Dragice Kosić, Đura Belog Prijića, knjižaru So, sa njihovim najnovijim umjetničkim ponudama.
U Galeriji Freska na Belavisti, Marija Jovanović iz Beograda predstavila je Srednjevjekovne motive Srbije i Crne Gore koje je radila inkrustacijom od bojenih komada drveta.
Na otvaranju izložbe gostovao je Hor Kolegijum Muzikum . Noć je zaključena u Gradskom muzeju Mirko Komnenović, koncertom operske dive, soprana Vjere Adžić, pijanistkinje Marije Lazić, i zvijezde Plesa sa zvijezdama, pjevača i baletskog igrača Alekse Jelića sa gostom mladim novljaninom Gump Forrest-om (Goranom Milojevićem). Sve izložbe izložbe moći će da se pogledaju do 25. avgusta.
Pokrovitelji Noći kulture su Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Herceg Novi i TO Herceg Novi, a kompletnu idejnu i izvršnu produkciju potpisuje NVO „Furešti”, uz podršku Herceg festa.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code