NOĆ KULTURE U NOVOM POČINJE IZLOŽBOM MINE RADOVIĆ I KONCERTOM TOMISLAVA STANIĆA

NOĆ KULTURE U NOVOM POČINJE IZLOŽBOM MINE RADOVIĆ I KONCERTOM TOMISLAVA STANIĆA

144
0
Podijeli

Pod sloganom “Probudi pticu kulturospavalicu, jer svi odoše u muzej” subota veče biće u znaku tradicionalne, pete Noći kulture u Herceg Novom, čiji je cilj promocija kulturne baštine i savremenog umjetničkog stvaralaštva.

Ipak, Noć kulture započeće večeras tradicionalnim koktelom u ateljeu Luke Tomanovića, gdje će biti otvorena izložba mlade beogradske slikarke Mine Radović, pod nazivom “U traganju za cjelinom”, a potom u ponoć I koncertom pijaniste Tomislava Stanića u Muzičkoj školil.
Uz koktele i bokeške gulozece Marine Stanišić, publika će večeras u ateljeu čuvenog crnogorksog vajara biti u prilici da vidi 14 radova Mine Radović, od kojih su 10 manjeg, a 4 pastela većeg formata. Iza umjetnice je već 5 samostalnih izložbi, a ova će joj biti prva u Herceg Novom. Ideja da svoje radove izloži baš u ateljeu jednog od najvećih crnogorskih vajara 20. vijeka, došla je spontano, priča za naš radio Radovićka.
“U dogovoru za Vladanom Kosić, koja organizuje Noć kulture, predložila mi je da i moja izložba bude upravo tu otvorena, zbog toga sam posebno zadovoljna, budući da mi je Luka Tomanović, na neki način, uzor u stvaralaštvu.”
Za prvu hercegnovsku izložbu, Mina Radović pripremila je samo dio iz svog stvaralačkog opusa, a kompletna postavka biće izložena na njenoj sljedećoj izložbi 5. avgusta u Budvi.
Inspiraciju za ono što radi nalazi upravo u Herceg Novom, gradu iz kojeg potiče i u kojem je odrasla. Za sada je kako kaže, zadovoljna reakcijom i publike i kritičara, kao i načinom na koji oni ostvaruju kontakt sa njenim platnima.
“Stvari su počele da se kreću “prirodnim putem” još od prve izložbe u školi Branislava Lečića u Ustanovi kulture Palilula u Beogradu, i malo po malo došla sam i do pete samostalne izložbe.”
Postavke u Herceg Novom i Budvi otvoriće prof dr Ratko Božović. O njenom dosadašnjem stvaralaštvu Božović je kazao: “Konstrukcija i dekonstrukcija, red i nered, poznato i nepoznato, obično i neobično, san i java, lijepo i ružno, uspostavljaju punu uzajamnost u slikama umjetnice Mine Radović. Tako će se, u njenim radovima, naći u međuzavisnosti figurativno i apstraktno, realno i nadrealno, svjesno i nesvjesno. Sve to prekriva dinamika snažne imaginacije i bezuslovne energije ove umjetnice. Paradoks je njeno istraživačko uporište. Ona teži sintezi koja je najbliža otvorenom djelu ali i prekoračenju u odnosu na konačnost likovne forme. To je polazište njene likovne poetike i estetike njene slike.”
Mina Radović rođena je 1988. god. Završila je XIV beogradsku gimnaziju, nakon čega je upisala Fakultet primenjenih umetnosti, Konzervaciju i restauraciju slike, kod prof Stanka Zečevića. Kod prof Radomira Samardžića Fileta završila je master studije sa temom Konzervacija i restauracija slike. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Beogradu, gdje je i članica galerije Zečević.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code