Noć punog mjeseca: Doživite svitanje na vrhu Subre

Noć punog mjeseca: Doživite svitanje na vrhu Subre

1
Podijeli

Zimska poslastica za planinare, noćni uspon na 1679 mnv do Subre, u organizaciji istoimenog Planinarskog kluba, poznatija kao Noć punog mjeseca, najavljena je od 22 do 24. februara.

Iako je do tada ostalo još posla oko organizacije i detaljnijih uputa za učesnike, svi koji žele dočekati svitanje i rađanje dana na snijegu, uz dobru ekipu i topli čaj, već sada se mogu prijaviti za ovaj jedinstveni doživljaj.

Picerija i restoran

Predsjednik kluba, Duško Avramović za Radio Jadran priča da je interesovanje već sada veliko, najviše planinara koji su već iskusili ovu avanturu, a koji nijesu željeli da to propuste ni ove godine:

– Jedini problem nam je smještaj u Domu za Vratlom, koji je limitiran na 50 ležajeva, maksimalno nekih 70, koje prioritetno moramo ostaviti za naše prijatelje koji dolaze izvan Herceg Novog. Sa druge strane, Dom je otvoren za dnevno druženje i prima sve koji žele da nam se pridruže tih dana – kaže Avramović.

Na uspon bi trebalo da se krene od Doma za Vratlom, nakon ponoći, no sve će zavisiti od vremena i „vrste“ snijega, tj. koliko će teren biti lakše ili teže prohodan. U skladu sa tim, vodiči će odrediti sat polaska, kako se ne bi okasnilo na „rađanje dana“:

– Riječ je o turi koja sa većom grupom traje oko 2-3 sata, sve zavisi od snijega. Svi koji žele na uspon moraju ponijeti zimsku opremu – cepin, dereze, pojas, prušik. Za vođenje ture i postavljanje osiguranja tokom staze zaduženi su pripadnici Planinarske sekcije i Službe zaštite i spasavanja. Vrh Subre zahtjevniji je od ostalih, tako da je preporučljiv za one koji imaju položen osnovni kurs iz zimskog planinarenja. Polazak je otprilike oko 2 ili 3 sata ujutru, kako bismo dočekali svitanje na vrhu. Jer, u tom određenom periodu sunce i mjesec su u istoj „liniji“. Prisustvovati tome je u stvari cilj uspona – priča Avramović.

Učesnici plaćaju kotizaciju od 3 eura, za koje je obezbijeđen i doručak po povratku sa uspona. Za ostale je moguć samo dnevni boravak, a hranu moraju obezbijediti individualno.

Za one koji dolaze sa strane, dolazak moraju prijaviti do 18. februara, preko Fb stranice https://www.facebook.com/planinarskiklub.subra/, e-maila – subra@t-com.me ili na telefon 069/262-331.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code