NORMALNE SIZMIČKE AKTIVNOSTI, ALI PLAŠE GRAĐANE

NORMALNE SIZMIČKE AKTIVNOSTI, ALI PLAŠE GRAĐANE

219
0
Podijeli

zemljotres 2903Učestali zemljotresi ovih dana građane uznemiravaju i drže budnima. Nakon sinoćnjeg podrhtavanja kod Očinića, jutros još jedan kod Radanovića.
Seizmološki zavod Crne Gore je danas u 08.29 registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom osam kilometara zapadno od Radanovića i zemljotres su osjetili građani Kotora, Tivta i Herceg Novog. Iz Seizmološkog zavoda je saopšteno da je jačina ovog zemljotresa u hipocentru iznosila 3,3 jedinice Rihterove skale. U seriji registrovanih zemljotresa najjači je bio juče popodne u 17.13 sa epicentrom dva kilometra južno od Očinića, jačine 3,9 jedinica Rihterove skale. Zemljotres se osjetio se na području Cetinja, Budve i Podgorice sa intezitetom od četiri do pet stepeni Merkalijeve skale.
– Učestali zemljotresi u posljednje vrijeme izazivaju strah kod građana da podrhtavanje tla može da se nastavi – kaže za Radio Jadran Liljana Vućić iz Seizmološkog zavoda, koji je samo tokom ovog mjeseca regitrovao 70 zemljotresa na teritoriji opštine Cetinje.
Ovo žarište je aktivirano u vrijeme velikih padavina tokom prethodnih mjeseci, što se vjerovatno može tumačiti stimulativnim uticajem značajno povećane količine podzemnih voda. Naime, ovaj prostor obiluje terenima koji su po svojoj prirodi bogati dubokim podzemnim kanalima, pukotinama i ponorima. Svakako ovaj prostor kao dio seizmički aktivnog priobalja Crne Gore je i pod uticajem izrazitih tektonskih procesa, objasnila je Vućićka. Seizmološki zavod ne može prognozirati da li će na prostoru Crne Gore uslijediti zemljotresi manje ili veće jačine.
– Ne možemo sa sigurnošću da odgovorimo da li će biti zemljotresa narednih dana u Crnoj Gori. Vjerovatno da će biti još manjih, ali mi se ne bavimo kratkoročnom prognozom već isključivo registrovanim zemljotresima, istakla je ona. Sektor za seizmologiju tokom godine registruje nekoliko stotina zemljotresa srednje jačine duž Crnogorskog primorja. Stoga se ovo podrhtavanje tla se može smatrati uobičajenom seizmičkom aktivnošću, zaključila je Vućićka.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code