Početna Ekonomija Northstar će finansirati izgradnju elektrodistributivne infrastrukture na Luštici

Northstar će finansirati izgradnju elektrodistributivne infrastrukture na Luštici

7

Izgradnja rizorta Montrose na hercegnovskom dijelu Luštice je od značaja za državu, zato se Vlada saglasila da investitor Nothstar o svom trošku izgradi infrastrukturu za priključenje objekata na elektroenergetski sistem.

Poslije toga predaće je nadležnom operatoru sistema, u skladu sa Zakonom o energetici,  navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

– Kompanija Northstar finansiraće izgradnju neophodne elektrodistributivne infrastrukture za potrebe projekta Montrose na Luštici, s obzirom da Crnogorski elektrodistributivni sistem nije svojim investicionim planovima predvidio izgradnju navedene infrastukture – pojašnjeno je u dokumentu.

U okviru lokacije na kojoj je planiran 210 miliona eura vrijedan rizort Montrose kompanije Northstar je i plaža Dobreč, na kojoj su predviđeni određeni kapaciteti. Oni će biti dio budućeg turističkog kompleksa.

Sredinom januara Crnogorski elektrodistributivni sistem potvrdio je da u trenutnom distributivnom sistemu ne postoje kapaciteti za priključenje turističkog kompleksa Monterose, te je dao saglasnost da investitor izgradi potrebnu infrastukturu.

Podsjetimo , Konzorcijum Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa ostrva Džersi trebalo bi ove godine da počne izgradnju turističkog kompleksa Montrose, nakon 10 godina od potpisivanja ugovora o zakupu 520 hiljada kvadrata zemljišta na Luštici.

Kompletan projekat trebalo bi da bude realizovan do 2029. godine kroz četiri faze, a vrijednost investicije prelazi 300 miliona eura, 90 miliona više u odnosu na prvobitno planiranih, minimalnih 210, kazao je ranije Radiju Jadran predstavnik konzorcijuma, Vladimir Čvorović.

Faza 1 projekta podrazumijeva izgradnju hotela sa 5* i preko 200 smještajnih jedinica kojim će upravljati prestižni operater, 13 vila koje će operater brendirati i ugostiteljske sadržaje sa dva plažna kompleksa.

– Ukoliko se stvore i ostali preduslovi vezani za razvoj infrastrukture prema dogovorenoj dinamici koju konstantno prate predstavnici države, Opštine i investitora, planirano je da se započne izgradnja faze 1 projekta Montrose tokom 2019 godine. U prvu faza kompleksa, koja bi trebalo da bude završena 2022. godine, biće investirano preko 110 miliona eura – kazao je Čvorović.

Vlada je sa ovim konzorcijumom ugovor o zakupu 520 hiljada kvadrata zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice na 90 godina potpisala još 2009. godine, a rokovi izgradnje su više puta pomijerani. Razlozi, kako su isticali iz kompanije, su efekti globalne krize, prilagođavanje planske dokumentacije , nedostatak putne i vodovodne infrastrukture, tretmana otpadnih voda.

Iako su rokovi gradnje kompleksa Montrose više puta prolongirani, Čvorović je kazao da ne postoji mogućnost raskida ugovora s Vladom. Aneks II ugovora iz februaru prošle godine redefinisao je obaveze investitora, kojima je izmijenjena dinamika ulaganja.

7 Komentari

 1. Ako se ova investicija u infrastrukturu kasnije odbija od obaveza koje North star ima prema drzavi onda je to neprihvatljivo . Cijeli projekat je od samog pocetka nepostovanje ugovora od atrane investitiora.

  6
  2
 2. projekat koji će uništit Rose. Jel postoji uopšte studija uticaja na okolinu? Kako će to izgledat iz Novog? Tri reda kuća.. Pritom na master planu one izgledaju tako ušuškane, a master plan nema veze sa tim kako će one stvarno izgledat, jer će se kuće zasebno projektovat.. Rose i Kobila kao zeleni rtovi su identitet Herceg Novog, čak su i zvanični logo TO. Jel moguće da nikoga to ne interesuje? To je glavni vizuelni reper Herceg Novog, a napraviće novu Kostsnjicu.

  11
  1
 3. Zemljište poviše Dobreča je kupio Barović prije 12.godina i još stoji gradnja ne mrda. Muslim da je do sada privatnicima sa Luštice plaćen samo avans id 1.5.miliina, ako se u medjuvremenu nijesu poeavnali.

  6
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code