Početna Društvo NORVEŽANI I IGALJANI U SVEČANOJ POVORCI

NORVEŽANI I IGALJANI U SVEČANOJ POVORCI

0

norvezani igalo1Baš kao i 30-desetak godina unazad popodne su ulicama Igala odjekivali muzika, pjesma i pokliči norveškoj nezavisnosti. U povorci pacijenti, djeca Doma „Mladost”, mještani, predvođeni Mjesnom muzikom Đenovića, mažoretkama „Diana”, članovima KUD „Ilija Kišić”. Tradicionalno je obilježen Dan norveške državnosti, u znak dugogodišnjeg prijateljstva dvije zemlje, kao i 37-omogodišnjeg liječenja Norvežana u Institutu dr Simo Milošević. Sa ceremonije je poručeno da su norveška jednostavnost i naša otvorenost formula za dugogodišnja prijateljstva.
norvezani igalo2Norvežani se u Igalu osjećaju kao kod kuće, kaže glavna sestra norveškog programa Torun Hostaker:
„Ovo je veliki dan za nas i velika tradicija u Norveškoj, jer je 17. maja 1814. godine, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan Ustav, koji i danas funkcioniše. Divno nam je ovdje u Igalu, jer slavimo zajedno sa našim prijateljima. Terapije koje dobijamo su vrlo korisne i prijaju nam i po povratku kući”, kaže Hostaker.

U Institutu Igalo na oporavku je 130 pacijenata iz Norveške, što je prva od osam ovogodišnjih grupa. Riječ je o državnom programu i za Institut su Norvežani najznačajniji inostrani partneri. Ali, nije važan samo uspješan dugogodišnji program rehabilitacije, ističe izvršni direktor Instituta mr Zoran Kovačević:
norvezani igalo3– Za 30 godina boravka Norvežana u Institutu Igalo, odnosi zaposlenih i Igaljana i norveških korisnika su prerasli u prava prijateljstva, koja se održavaju ne samo tokom njihovog borvaka, nego i kada u Norvešku odlaze naši zaposoleni i mještani iz Igala. Kolika je ta tradicija govori i to što sam još kao osnovac učestvovao u ovim povorkama u Igalu. Odrastao sam u ulici koja nosi naziv Norveška, tako da je to sve ono što naši prijatelji iz Norveške cijene i realizuju kroz ovaj program koji je veoma značajan za Institut.
Predsjednik opštine Dejan Mandić na ceremoniji u braseriji Instituta, gdje su intonirane novreška i crnogorska himna, kazao je da se tokom godina pokazalo da smo po mnogo čemu slični Norvežanima, da nas puno toga vezuje – od istorije, umjetnosti, kulture, turizma, a prije svega, dobrota:
norvezani igalo4– Posebna vrijednost naše decenijske saradnje je i razmjena učenika srednjih škola koji se po povratku iz Norveške uvijek vrate srećni, ispunjeni nezaboravnim utiscima i uspomenama, zatečeni bliskošću svojih drugara i gostoprimstvom njihovih porodica i obogaćeni novim prijateljstvima i poznanstvima.
norvezani igalo7Da odavno postoje veze i sličnosti Crnogorca i Norvežana, pogotovo kada je riječ o borbi za slobodu, svjedoči u svojim knjigama, čak 4 o Crnoj Gori, iskreni poštovalac i zaljubljenik u našu zemlju, Henerik Angel. Boravio je po surim crnogroksim planinama u 19 vijeku. Jedna od njegovih knjiga – “Sinovi crih planina”, promovisana je u Institutu Igalo, nakon svečanosti. Urednica crnogorskog i engleskog izdanja, Radmila Perović, otkriva:
norvezani igalo instit„Angel je prvi koji je donio skije u Crnu Goru. Donio je vještinu skijanja. Njegovim dolaskom 1893. godine je osnovana prva škola skijanja u Crnoj Gori. Angel je bio zaljubljenik Crne Gore, što dokazuju i 4 knjige koje je napisao o njoj, među kojima su dvije najpoznatije – „Skijama kroz Crnu Goru” iz 1893. i „Sinovi crnih planina” 1896. To je jedno izvanredno djelo sa obiljem istorijskih podataka. Knjiga govori o tome šta je Crna Gora bila u to doba u Evropi, doba Balšića, Crnojevića i Petrovića”. Knjiga je prevedena i na engelski jezik i upravo ove gdine se navršava 120 godina od Angelovog dolaska na Balkan. O toj svestranoj ličnosti, oficiru, istoričaru, kartografu i putopiscu, prikazan je 20-minutni film.norvezani igalo5norvezani igalo6knjiga sinovi crnih planina

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code