Početna Turizam Norveški penzioneri iz Kristijansanda na aktivnom odmoru u Crnoj Gori

Norveški penzioneri iz Kristijansanda na aktivnom odmoru u Crnoj Gori

3

Mimo norveškog državnog programa koji traje više od četiri decenije, u Institutu Igalo, ali i hotelu Palmon bay ovih dana boravi pilot grupa, 30-ak starijih građana iz norveškog grada Kristijansanda. Tu su na predlog dr Božidara Gardaševica, Crnogorca koji u tom gradu 20-tak godina ima privatnu praksu i puno prijatelja.

U trening grupi koju srijećemo u parku Instituta je 24-oro starijih Norvežana, a jedna manja grupa je, ipak, na terapijima.

Dr Gardašević nam priča da je želio da im pokaže kako u Crnoj Gori, posebno u Igalu, mogu da provedu aktivan odmor, uz profesionalne vježbe prilagođene njihovim godinama. Isto onako kako to praktikuju na sličnim putovanjima u zemljama Merditerana.

Dan im u Igalu počinje vježbama, pa onda kreću u obilazak primorja i planinskog zaleđa. Norvežani su impresionirani prvim putovanjem kroz Crnu Goru i zahvalni su zbog toga njihovom sugrađaninu, ljekaru Božidaru Gardaševiću, porjeklom sa Čeva:

– Svaka lokalna zajednica u Norveškoj ima senior grupe. Putuju svuda, u Španiju, Hrvatsku, pa sam pomislio što ne bi došli u Crnu Goru i to u martu, septembru, ili oktobru. Njima ne treba veliki luksuz niti terapije – priča Gardašević.

Norveški vitalni penzioneri sve sami plaćaju. Gardašević je promoter, njihov prijatelj, u neku ruku i vodič dok obilaze Crnu Goru. Kaže da su iznenađeni ljepotama koje su doživjeli i vidjeli, jer to nijesu očekivali.

Dr Bjorn Pettersen-član grupe je opčinjen i smatra da je Crna Gora  fantastična zemlja ljubaznih ljudi:

-Mi smo dio grupe za vježbanje iz Kristijansanda i ovdje smo prije svega da vidimo realan život i priorodno okruženje, da probamo domaću hranu. Sve je uklopljeno sa našim prijateljima koji inače borave u Institutu, gdje, kako smo mogli primijetiti, odlično rade sa pacijentima.

Instruktorka vježbanja Anne-Marie Pettersen kaže da su bili već dva puta u Hrvatskoj sa senior grupom. Onda je jednom Božidar Gardašević predložio da dođu s njim da vide Crnu Goru:

-Rekao je kako je Crna Gora ljepša od Hrvatske i evo nas, jeste vrlo lijepa vaša zemlja, voljela bih da je ponovo vidim.

Edith F. Nilsen, članica grupe ističe da u Norveškoj svakodnevno vježba u fitness centru:

– Naši prijatelji su nas pozvali da sa grupom za vježbanje posjetimo Crnu Goru. I vidjeli smo koliko je sve lijepo, vrijeme predjeli, hrana. Nadam se da ću se vratiti.

Laila Holgersen je članica Norveško-crnogorskog društva prijatelja u Kristijansandu:

– Mnogo volim Crnu Goru i boravila sam u Institutu mnogo puta u okviru državnog programa…Nadam se da će  svi koji žele moći da dođu i mimo liječenja, možda ne u sezoni, ali uz neke povoljnije cijene boravka.

Norveški penzioneri su otkrili staro- novo odredište, vraćaju se zadovoljni i ispunjeni, jer imali su aktivan odmor i upoznali Crnu Goru. Rado bi opet došli.

Odlaze u Kristijansand u četvrtak i dr Božidar Garadašević je uvjeren da će, nakon analize boravka u Crnoj Gori, odlučiti sa tamošnjem Trening centrom i Norveško- crnogorskim društvom da sljedeće godine dovedu dvije senior grupe. Da bi se program proširio i nastavio dosta toga je i na Institutu i hotelijerima u Crnoj Gori.

Za Institut Igalo i hotel Palmon bay njihov dolazak bio bi itekako značajan, posebno u periodu vansezone, odnosno prije i poslije državnog programa rehabilitacije pacijenata iz te skandinavske zemlje.

3 Komentari

  1. Svaka čast doktore ! Ali slabo to pomaže kada je smece svuda okolo, nedovrsene kuće bez fasade,
    Razbijeni prozori i olupine od auta pored puta. Svi treba da pometu svoje dvorište a opstina ono sto je zajednicko..stranci to vrlo brzo vide i teško se vraćaju.54

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code