Početna Kultura Norveški pisac Erlend Lu otvara 16. Trg od knjige u Herceg Novom

Norveški pisac Erlend Lu otvara 16. Trg od knjige u Herceg Novom

0

U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, u Herceg Novom će od 21-28.jula, na Trgu Hercega Stjepana biti održan 16. Međunarodni sajam-Trg od knjige. Otvoriće ga prigodnom besjedom poznati norveški pisac Erlend Lu, dobitnik brojnih književnih nagrada, između ostalih, nagrade Ministarstva kulture Norveške i Evropske nagrade mladih čitalaca. Njegovi romani prevedeni su na više od 20 svjetskih jezika.

Organizatori sajma, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i JU Gradska biblioteka i čitaonica, osmislili su raznovrsne programe: književne, zavičajne, dječije, muzičke, pozorišne… I ove godine pokrovitelji sajma su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi.

– U duhu misije Trga od knjige da ukazuje na značaj čitanja i knjige kao civilizacijskog dometa u odnosu na izazove savremenog društva, dokolice i lake zabave jeste moto Sajma “Svijet knjiga je najljepši svijet koji je čovjek stvorio” (Klarens Šepard Dej)- saopštavaju iz Gradske biblioteke I čitaonice.
Najavljuju da će na svečanom otvaranju Sajma u ime grada posjetioce pozdraviti predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić. Povodom 140 godina od smrti, o književnom i političkom djelovanju Stefana Mitrova Ljubiše, govoriće akademik Radomir Ivanović. U poetsko – muzičkom kolažu, naslovljenom po stihu Miroslava Mike Antića, “Da li sam svuda gdje su mi tragovi…”, dramski umjetnik Vojislav Voja Brajović govoriće odlomke iz djela poznatih pjesnika i proznih autora, uz zvuke gitare prof. dr Uroša Dojčinovića.

Djela lijepe književnosti

– Tokom Trga od knjige biće predstavljeni aktuelna djela lijepe književnosti koja su zavrijedila pažnju književne kritike i čitalačke publike: Erlenda Lua, Jicaka Bar Josefa, Vide Ognjenović, Dejana Atanackovića, Vladimira Pištala, Ranka Pavićevića, Milovana Vitezovića, Ružice Vasić i Borisa Jovanovića Kastela. O knjigama će govoriti: Jasna Novakov Sibinović, Gojko Božović, Zoran Hamović, prof. dr Mihajlo Pantić, Nenad Šaponja, Vida Ognjenović, dr Zoran Živković, Dragoljub Kojčić, Maja Simonović i Miraš Martinović- najavljuju organizatori.

Stručna izdanja

Iz kategorije stručnih knjiga biće predstvljena monografija Otisak & znak autora Mileta Grozdanića, u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Narodnog muzeja Crne Gore, o kojoj će govoriti prof. dr Ratko Božović i Voislav Bulatović. JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi predstaviće novi, 37. broj časopisa Boka: zbornik radova iz nauke kulture i umjetnosti, o kome će govoriti mr Zorica Čubrović, mr Đorđe Malavrazić i urednica Nevenka Mitrović.

Dječije stvaralaštvo

Program za najmlađe posjetioce Sajma biće upriličen u srijedu, 25. jula. U muzičkom dijelu programa svojim vršnjacima predstaviće se djeca iz Herceg Novog. Branko Stevanović, poznati dječiji pisac, kroz program Blago nama s knjigračkama predstaviće više segmenata svog stvaralaštva: slikovnice, pjesme i priče, namijenjene predškolcima i čitaocima mlađeg osnovnoškolskog uzrasta. Pozorište Pan teatar, za najmlađu publiku izvešće predstavu Mačak i Petao, adaptaciju istoimene pjesme Branka Ćopića, kojom su nastupili na Međunarodnom festivalu za djecu u Kini.

Plakete najboljima

Posljednje večeri, prije koncerta kotorske ženske klape Incanto, kojim će biti zatvoren ovogodišnji Sajam, tročlani Žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće 4 plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Dječija knjiga godine.

Među izlagačima pet iz Crne Gore, poseban štand za bokeljsko izdavaštvo

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i knjižari, distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno oko 50 izlagača. Većina izlaže samostalno, a 5 izlagača iz Crne Gore svoju produkciju predstaviće na štandu Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore. Organizator je, kao i svake godine, za autore i izdavače sa teritorije Boke Kotorske obezbijedio prostor za izlaganje u okviru štanda Bokeljsko izdavaštvo. Na tom štandu prodavaće se i knjige koje promovišemo, a čiji izdavači nijesu prisutni na Sajmu.

Prateći program

Posebno važan segment jeste prateći program Sajma- okrugli sto Pronađeno u prevodu: književnost, prevođenje, izdavaštvo, koji će biti održan 23.07. (ponedjeljak) u Institutu Dr Simo Milošević. Medijator na okruglom stolu je Gojko Božović, književnik i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag, a učestvuju pisci, prevodioci i urednici izdavačkih kuća: Erlend Lu, Jicak Bar Josef, Vida Ognjenović, Nikola Malović, Miraš Martinović, Radoš Kosović, Dušica Čvorić Stojanović, Biljana Isailović, Marija Krivokapić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja i Jasna Novakov Sibinović.

Radno vrijeme Sajma je od 19 do 24 časa. Večernji programi počinju u 21 čas, sa izuzetkom programa za djecu, koji počinje u 20.30 časova. Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code