Nova akcija Crvenog krsta za oko 400 socijalno ugroženih porodica u Novom

Nova akcija Crvenog krsta za oko 400 socijalno ugroženih porodica u Novom

3
Podijeli

Tradicionalna sabirna akcija koju Crveni krst Herceg Novi organizuje svake godine najavljena je za subotu, 5. maja u hipermarketima Voli i Laković u Igalu i Idea u centru Herceg Novog.

U ovoj opštini  živi oko 400 socijalno ugroženih porodica, a prema riječima koordinatorke Crvenog krsta Herceg Novi, Mire Krsmanović, taj broj uvijek varira:

Picerija i restoran

– U akciji će učestvovati 24 volontera koji će nositi prepoznatljive bijele majice, bedževe i ID kartice. Biće raspoređeni po dvoje ispred ulaza u markete sa korpom u kojoj će građani moći da doniraju najosnovnije namirnice, konzerviranu robu i sredstva za higijenu, u skladu sa svojim mogućnostima. Volonteri će pomoć prikupljati u dvije smjene, u vremenu od 9 do 13 i od 13 do 17 časova – navodi Krsmanović.

Sva prikupljena hrana i sredstva Crveni krst će dijeliti socijalno ugroženim porodicama tokom u nedjelje Crvenog krsta, od 8. do 15.maja. Vodiće se spiskovima iz prethodne podjele humanitarne pomoći, a korisnici koji žele pomoć moraju donijeti ličnu kartu i dokaz o primanjima na uvid.

Iz ove organizacije su zahvalni trgovačkim kompanijama  i svim humanim građanima za dugogodišnji doprinos akciji i poručuju da će nastojati  da što više porodica dobije humanitarni paket.

Takmičenje u prvoj pomoći

Crveni krst Herceg Novi organizuje 26.maja i 46. opštinsko takmičenje u pružanju prve pomoći. Za sada je prijavljeno 17 omladinskih ekipa, a najviše ih je iz OŠ Dašo Pavičić-devet ekipa. Iz OŠ Milan Vuković i OŠ Orjenski bataljon prijavljene su dvije, iz OŠ Ilija Kišić jedna, a iz JUSMŠ Ivan Goran Kovačić tri ekipe.

– Ove godine ima izmjena u pružanju obuke, kao i sprovođenju ove aktivnosti, tako da ćemo imati tri poligona. Sudije će biti ljekari i medicinsko osoblje, a sve u skladu sa pravilnikom pružanja prve pomoći Crvenog krsta Crne Gore – ističe Krsmanović.

Takođe, Crveni krst organizuje i obuku za pružanje prve pomoći za fizička i pravna lica. Obuka će trajati dva dana sa po četiri časa ili jedan dan sa osam. Ona podrazumijeva polaganje testa znanja i vještina iz ove oblasti i praktičan rad sa volonterima koji će nastojati da što realnije prikažu povrede. Uslov za prijavu je grupa sa najmanje šest polaznika, jer se obuka radi u paru.

3 Komentari

  1. Građani sve trebaju da doniraju i plaćaju,samodoprinosom da prave i grade,a svi su na ivici socijalne ugroženosti,osim milionera.Neko se pravi lud,a svi znamo da novu robu koja je nošena više ničija đeca ne nose.Samo para svakome fali i stvari iz marketa.

  2. Koliko opstinski Crveni krst dobija od drzave za ovakve namjene?
    Mozda se ove slike mogu izbjeci donacijama samih firmi u hrani i higijenskim potrebama,ali i drzavnim donacijama,kada je vec stanje ovakvo.

Ostavite komentar

*

code