Početna Ke Nova Nova alegorija „Hvala za 50“: Imena i legende Praznika mimoze u stiroporu

Nova alegorija „Hvala za 50“: Imena i legende Praznika mimoze u stiroporu

0

Glavni gradski Trg dekorisan je „novim“ alegorijskim kolima, tačnije „kamionom“ dugim 11 m i visokim 3,5 m. On će simbolično označiti uvertiru u posljednje programe u sklopu jubilarnog 50. Praznika mimoze.

Ime „kamiona“ kao i dijela završnog programa je „Hvala za 50“, tj. 50 godina praznika, a na njemu će biti istaknuta imena ali i neki od ključnih nosilaca praznika proteklih 5 decenija, rađeni u stiroporu, koji sjede na jednom od obilježja grada, koji će se na kamionu rotirati. Uz to, na kamionu će biti izloženo, takođe u stiroporu, nekoliko kultnih maski koje su obilježile maskenbale proteklih 5 decenija.

„Kamion“ je ponovo djelo meštara od maškara Ivana Peulića i njegovog oca Živka – Kvaleta, koji su alegoriju radili od sredine decembra. Predsjednik NVO Maškare i član Direkcije festivala, Ivan Peulić za Radio Jadran priča da je iz radionice Maškara ovo do sada najveća alegorija.

– Upisano je ručno u stiroporu preko hiljadu imena ljudi koji su učestvovali u Prazniku od ’69 na ovamo. Ali nijesu ispisana puna imena i prezimena, već jedno ime za sve Ivane, Milane i slično, pa će se oni onda pronaći, jer da smo ispisivali sve učesnike i tri kamiona bila bi nam malo. Do sada smo prikupili preko 3 hiljade imena i podataka za ljude koji su učestvovali u Prazniku. Na Trgu će biti i sto sa knjigama u kojima će volonteri Maškara upisivati dodatna imena i podatke za učesnike, što će nakon praznika biti objedinjeno u knjizi „Hvala za 50“ – priča Peulić.

U knjizi će biti precizirano ko je od učesnika i u kojem segmentu praznika dao doprinos:

– Svako će na zidu kamiona moći da se potpiše a svaki od učesnika imaće svoje boje – Gradska muzika, mažoretke, trombonjeri, Mjesne muzike itd, tako da se po bojama prepoznaju i potpisuju – dodaje Peulić.

Program „Hvala za 50“ biće upriličen u petak od 12 do 18 h takođe na Trgu. Posjetiocima će se predstaviti Gradska muzika i Mjesna muzika Đenović, gradske mažoretke i mažoretke kluba Lilly, trombonjeri, Mjesne muzike, klape Castel Nuovu, Exodusi i Stari kapetan.

Uz muzički dio programa posjetiocima će se obratiti i neki od pokretača i stalnih učesnika Praznika, kao što je Batko Gregorić, trenutno najstariji učesnik „Mimoze“, kao i neki od bivših predsjednika Opštine. Vrijedne domaćice iz Đenovića, Baošića i Kumbora služiće priganice, roštule i slično.

Program se u petak nastavlja prezentacijom monografije Praznika mimoze u Dvorani Park, od 19 h. Autorka tekstova monografije „Praznik mimoze – 50 godina cvjetnog festivala“ je novinarka Vidosava Vujnović, izdavač je JUK Herceg Fest, likovni urednik Vojislav Vojo Кilibarda, grafički dizajn i pripremu uradio je Nebojša Glumac, konsultant i saradnik u pripremi monografije bio je Ante Кrstović. Fotografije su obezbijedili Miloš Samardžić, Vanja Berberović Šuberić, Zvezdana Кujović, Ante Кrstović, Milan Dobrilović, Zdravko Ponorac, uz one koje su ustupljene iz privatnih porodičnih arhiva.

Izrada monografije trajala je godinu, urađena je na 300 strana sa preko 500 fotografija.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code