Nova godina za preko 1000 najmlađih Novljana: I dalje bez vrtića na...

Nova godina za preko 1000 najmlađih Novljana: I dalje bez vrtića na Savini

4
Podijeli

U sjenci početka nove školske godine u 4 osnovne i Srednjoj mješovitoj školi u Herceg Novom ostao je početak nove godine u vrtićima, u kojima je upisano 1055 mališana. Oni su raspoređeni u 30 vaspitnih grupa, odnosno u 7 jasličnih i 23 za uzrast od 3 godine do polaska u školu, kazala je za Radio Jadran direktorica JPU “Naša radost”, Tanja Dulić. Od 4. septembra u novskim vrtićima prisutno je njih oko 700, što je više nego zadovoljavajući broj.

– Ove školske godine raspored vaspitnih jedinica je isti kao i prošle, odnosno imamo vrtiće u Bijeloj, na Toploj i u Igalu. To je ono što je bilo nepromjenjeno, a izmjene su nastale kad je vrtić na Savini zatvoren i kad smo dislocirani u dvije vaspitne jedinice.

Picerija i restoran

Djeca uzrasta od godine do 3 su u zadužbini Nikole Ukropine, a djeca od 3 do 6 godina su u prostorijama Školskog centra, koje su adaptirane i zadovoljavajuće kao prelazno rješenje dok ne bude gotov naš vrtić – navodi Dulićka.

Po informacijama iz resornog Ministarstva, kako je kazala, pri kraju je izrada tehničke dokumentacije za rušenje postojećeg objekta vrtića na Savini, ali nije mogla da precizira kada bi neki konkretni radovi mogli početi.

U novskim vrtićima trenutno su zapsolena 53 vaspitača i 18 medicinskih sestara, s tim što vaspitački kadar može biti deficitaran, jer na evidenciji Zavoda trenutno nema vaspitača.

Kako je riječ uglavnom o ženskom kadru, česta su bolovanja, pa problem mogu biti zamjene, objašnjava Dulićka.
Kada je riječ o opremljenosti didaktičim sredstvima, ona je naglasila da JPU “Naša radost” svake godine nabavlja nova didaktička sredstva, srazmjerno mogućnostima. Sredstva se dijele po grupama u zavisnosti od uzrasta.

U JPU “Naša radost” pripritet zaposlenih su higijena i ishrana mališana, o čemu uprava strogo vodi računa.

– Mi smo sertifikate HASAP-a dobili u maju, ali i do tada, dok ih nismo dobili, posvećivali smo tome veliku pažnju. Zatim imamo ugovor sa Institutom za javno zdravlje, gdje smo u obavezi da najmanje 4 puta godišnje ispitujemo kvalitet vode, sanitarne uslove, sanitarno pregledamo zaposlene. Sve je pod kontrolom, o čemu govori i to da nikad nismo imali nikakve epidemije – kazala je ona.

Od projekata koji će biti realizovani, naša sagovornica je izdvojila projekat pod nazivom “Za ljepše vrtiće”, koji realizuju Ministarstvo prosvjete i kompanija Cerovo, a koji podrazumjeva uređenje fasade vrtića na Toploj. Završetak tih radova se očekuje tokom jeseni.

4 Komentari

 1. Kakve nove Skole i Vrtici , pa nema Opstina za to para nismo mi na pjeni od mora mi smo zabacen kraj pa smo siromasni. Procitah u Vijestima (samo prenosim) prije par dana da je boravisna taksa poskupila za 20 centiove sezone a da je ove navodno bolje turisticke sezone naplaceno manje para nego losije prosle po manjim cijenama ?

  Ko je ovdje lud i da li stvarno mislite da ce ova ili neka druga vlast ista napravit dok smo mi ovakvi kakvi jesmo i dok ljudi samo gledaju ko je moj a ne njihov i moju su dobri a njihovi nisu …….

  Nevaljaju ni jedni ni drugi ni treci i tek kad svi budemo isto kriticni i prema tim nasim i njihovim i ovim i onim mozemo nesto pocet a ovako …. “Vezi magarca dje ti gazda kaze”

 2. Od malih nogu se uči život sa privilegijama, neredom, vezama,moćnim novcem i titulama,let kroz oblake ili gmizanje po kamenju.Najvažnije je da se ne ošteti koji skupocjeni džip uskim krivudavim putem,mada ni to nije pravilo,raspored zavisi od još ponečega,mada niko od učesnika o tome nema pojma,sve su to umišljaji nekih oboljelih od iskustva.

 3. Kako se moglo upisat u zadužbinu kad to niko u vrtićiu u Igalu nije ni pomenuo,a kamoli ponudio roditeljima prilikom informisanja i upisa? Ugovor je potpisan u hodniku .Mogu li roditelji baš sve unaprijed znati i đe da se informišu?

  6
  3

Ostavite komentar

*

code