Početna Eco Nova laboratorija u Institutu za biologiju mora podrška školjkarima

Nova laboratorija u Institutu za biologiju mora podrška školjkarima

0

Novi multifunkcionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća u crnogorskoj poljoprivredi i ribarstvu, biće jedan od rezultata prekograničnog projekta Food4Health (hrana za zdravlje), čija realizacija je počela u junu, a trajaće do kraja 2022. godine, navode iz Univerziteta Crne Gore.

Slični centri biće izgrađeni i u Italiji i Albaniji, jer je riječ o prekograničnom projektu koji Institut za biologiju mora u Kotoru realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Albanije i Italije, kao i još tri naučnoistraživačke institucije sa područja Italije i Albanije.

Rukovoditeljka projekta, dr Milica Mandić, iz Instituta za biologiju mora, objašnava da je planirana dogradnja zgrade Instituta za biologiju mora u ukupnoj površini od oko 260m2.

– Riječ je o  izgradnji moderne, kompletno opremljene laboratorije za inovativna istraživanja iz oblasti marikulture, sprovođenje obuka i transfera znanja i tehnologija, proizvodnje hrane, sa svim naučnim, tehničkim i tehnološkim kapacitetima koji će parirati regionalnim centrima sličnih djelatnosti-

Ova multifunkcionalna laboratorija biće i u funkciji pružanja pomoći uzgajivačima školjki i ribe, kao i svima koji su zainteresovani za proizvodnju hrane iz mora.

„Najveći doprinos biće postignut formiranjem mrijestilišta kamenica (Ostrea edulis) u laboratorisjkim uslovima koje će se sastojati od dva dijela – dijela za uzgoj mikroalgi i dijela za kondicioniranje matičnog jata i proizvodnju mlađi kamenica“, navodi Mandić.

Ministarstvo nauke Crne Gore je prepoznalo važnost istraživanja i podržalo projekat i Univerzitet Crne Gore (Institut za biologiju mora) sa iznosom od 92.000,00 €.

Ukupan budžet projekta je 5,822,498 €, od čega je Institutu za biologiju mora na raspolaganju 675,783.€.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code