Nova manifestacija na Orjenu: Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

Nova manifestacija na Orjenu: Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

2134
6
Podijeli

Umjesto ljetnje sparine i gužve na obali, moguće je već od idućeg vikenda provesti relaksirajuće vrijeme, nedaleko od Herceg Novog, na planini  Orjen. Iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena najavljuju potpuno novu manifestaciju, kroz dva, na izgled nepovezana događaja. Riječ je o planinarenju i očuvanju drevne graditeljske baštine.

– Suštinski, uspinjući se sa Vrbanja, preko Orjenskog sedla na Veliki kabao, koristićemo pješački kameni put, a zatim pravljenu planinarsku stazu. Jedno i drugo su dio graditeljskog nasljeđa naše regije u kojoj kamen predstavlja osnovnu komponentu pejzaža, kako prirodnog, tako i onog antropogenog, nastalog radom ljudskih ruku – ističe v.d. rukovodilac Agencije, Željko Starčević.

Picerija i restoran

Planinarska staza, trasirana specijalno za izlazak austrougarskog prestolonasljednika, princa Rudolfa Habzburga, osamdesetih godina 19-og vijeka, izvešće rekreativce na Veliki kabao (1894 m), najvišu tačku primorskih Dinarida, 137 metara višu od Vaganskog vrha (Velebit), 146 od Štirovnika (Lovćen),133 od Sv. Jure (Biokovo) i punih 300 od Rumije.

 – Drugog dana trajanja manifestacije „Vikend na Orjenu“ ostajemo na fonu dinarskog krša, ali obrađenog ljudskim djelovanjem i Prvenstvu Crne gore u gradnji suvomeđe. To je zamišljeno kao sportsko-zabavni događaj, ali i kao dešavanje koje ima daleko dublju poruku: potrebu održanja baštine kroz njegovanje starih tehnika gradnje u kamenu. Ako imate ekipu od 4 zdrava, prava i motivisana učesnika, prijavite se na subra@t-com.me i dođite da pokažete brzinu, spretnost i snagu u ovoj zahtjevnoj vještini – poziva Starčević.

Oni koji nisu u najboljoj kondiciji ne treba da brinu, jer je vrijeme limitirano na 10 minuta! Za potrebe Prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe prilagođen je bućarski zog na Orjenskom sedlu, nasut je novi sloj pijeska, ručno i uz pomoć kamiona.

6 Komentari

  1. Bravo Željko svaka pohvala za ideju. Bojim se kakvo je stanje u selima ispod Orjena i nacijonalnog parka da će mo preko deponoija dolaziti do Orjena. Možda helihopterom da obidjete ruglo rad opštinskih moćnika i snimite navedeno stanje da svi vide da od priče ruralnog razvoja sela nema ništa. Jedan predlog je da proširite pojas nacijonalnog parka vjerujem da bi se na taj način zaštitio i okolni pojas to jeste sela u zaledju. Drugi predlog je da osnujete Rendžersku stražu koja će kontrolisati nacionalni park i sprječavati pravljenje deponija i uništavanje razno raznog bilja od strane vandala. Još jednom podrška agenciji za razvoj Orjena.

Ostavite komentar