NOVA METODA ZA PROCJENU BIOMASE NA JADRANU

NOVA METODA ZA PROCJENU BIOMASE NA JADRANU

0
Podijeli

undersea_15

Tokom prošle sedmice  u Institutu za oceannografiju i ribarstvo u Splitu održan je sastanak radne grupe za primjenu metode dnevne produkcije ribljih jaja i larvi inćuna i srdele.Njome se procjenjuje  biomasa i uzgoj male plave ribe, ali i njena zaštita kao dozvoljena kvota ribarima za izlovljavanje. U Bokokotorskom zalivu je procijenjeno da ima preko hiljadu tona inćuna.Metoda o kojoj je raspravljano u Splitu primjenjuje se tokom ljeta, kada se inćun najčešće mrijesti. – Prije nekoliko godina se pojavila potreba da se ova metoda procjene biomase pelagičnih resursa ponovo ustanovi na Jadranskom moru i da se uspostavi tim experata koji bi se bavio tom metodom. Dok je u našem Institutu radio dr. Slobodan Regner, pod njegovim vođstvom, obučeni su mladi naučni radnici koji će se baviti ovom metodom. Naš Institut je proglašen za regionalni centar za primjenu ove metode na Jadranu – kaže nam saradnica u Institutu za biologiju mora u Kotoru Ana Pešić.

Na sastanku su učestvovali stručnjaci uključeni u ovaj projekat iz  Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

– Bavili smo se standardizacijom ove metode i odnosom sa metodama koje koriste druge zemlje na Mediteranu. Skupu je prisustvovao i expert iz Grčke dr. Stylianos Somarakis, koji primjenjuje ovu metodu preko deset godina – dodaje Pešićka.

Picerija i restoran

Sastanak je bio veoma produktivan, jer je obavljeno upoređivanje dvije metode – u grčkim vodama kao i na samom Jadranu, kako bi rezultati bili usaglašeni.

– Imali smo i praktični dio na kome su se obučavali novi članovi, kao što je Institut iz Trsta. Obučavani su kako da prepoznaju stadium jaja i larvi inćuna, kao i kako računati biomasu ovih resursa – kaže Pešićka.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code