Početna Društvo Nova oprema za novske alpiniste za spasavanje na nepristupačnim terenima

Nova oprema za novske alpiniste za spasavanje na nepristupačnim terenima

2

Služba zaštitte i spasavanja Herceg Novi, odnosno Alpinističko speleološki odsijek PK Subra, koji od 2017. godine zvanično sarađuje sa SZS, dobiće u narednih mjesec novu spasilačku opremu za intervencije na visinama i dubinama.

Sredstva za nabavku opreme obezbijeđena su posredstvom Fonda za zaštitu i spasavanje Direktorata za vanredne situacije, čiji je budžet za ovu godinu iznosio 100 hiljada eura.

Hercegnovski vatrogasci i spasioci dobiće sprave za spuštanje niz uže, ručne penjalice za napredovanje uz uže, rance za opremu, dinamičku užad za za alpinističko penjanje, statičku užad za penjanje, statičku užad za spasavanje, spasilačke pojaseve sa prsnim navezima, dvodjelna koritasta nosila, specijani prsluk za imobilizaciju kičme, vakum madrac i slično.

Vrijednost nabavke je oko 7.100 eura, koju treba da distribuira firma Li commerce doo iz Podgorice.

To je dopuna već postojećoj opremi za spasavanje na nepristupačnm terenima, objašnjava za Radio Jadran, koordinator specijalističkih jedinica u SZS i član ASOS-a PK Subra, Igor Mareš:

„Riječ je o fondu za sve vrste spasavanja, ali oprema nije samo za SZS. ASOS PK Subra već nekoliko dana ima ugovor sa Opštinom i SZS za spasavanje na nepristupačnim terenima. Ja sam sasvim slučajno, dva dana prije isteka roka za prijave na tender za dodjelu opreme, predao projekat, jer smo dogovorili da bi oprema ove godine trebalo da se dodijeli planinarima. Iznenadio sam se da smo bili u samom vrhu liste za dodjelu sredstava, na trećem ili četvrtom mjestu. Oprema je više bazirana za planinare, ali moći će da je koristi i SZS za nepristupačnije terene“, objašnjava Mareš.

Projekat je kako navodi odobren još prije Nove godine kada su i na račun Opštine „legla“ sredstva iz Fonda:

„Većina te opreme doprema se iz Italije ili Austrije. Ali epidemija korona virusa onemogućila je transport, jer je Italija kao što znate bila „paralisana“, fabrika nije radila, a ta oprema se ne proizvodi serijski već po narudžbi. Morali smo malo sačekati, ali imamo rok do 31. avgusta do isteka projekta“, navodi Mareš.

SZS i ASOS PK Subra od početka godine imali su 4 akcije spasavanja sa nepristupačnih terena u zaleđu Herceg Novog.

2 Komentari

  1. Ne vidim zasto je vijest losa,potreba je da se sve sluzbe stalno opremaju i usavrsavaju u cilju adekvatnog izvodjenja svojih aktivnosti.Dobar alat je uvjek pola posla.Takodje,portal objavljuje informacije za koje utvrdi da imaju znacaja i da sluze namjeni u cilju sto boljeg informisanja stanovnistva.

  2. Zar svaka ova nabavka mora da bude objavljena u cilju promovisanja Opštine HN, ne bi me začudili da sutra objave nabavku toalet papira.
    Pa ovo su normalne stvari, ovo se ne objavljuje zaboga.

    8
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code