Početna Društvo Nova oprema za spasavanje sa dubina i visina hercegnovskoj Službi zaštite i...

Nova oprema za spasavanje sa dubina i visina hercegnovskoj Službi zaštite i spasavanja

1

Narednog mjeseca hercegnovska Služba zaštite i spasavanja trebalo bi da dobije opremu za zaštitu ugroženih na nepristupačnim terenima, koja je obezbijeđena sredstvima Fonda za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opštini Herceg Novi, odnosno za Službu zaštite i spasavnja namijenjeno je oko 7 hiljada eura, koje su ovih dana prebačene Opštini, tako da će sada uslijediti prikupljanje ponuda za nabavku opreme.

Na ovaj način biće inovirana već postojeća oprema koju pripadnici Službe koriste prilikom spasavanja, kaže nam zamjenik komandira, Aleksandar Škobalj:

„Dobili smo 7 hiljada eura za nabavku opreme za spasavanje sa visina i iz dubina, kao i sa nepristupačnih terena. To su užad, sredstva za spuštanje i penjanje, dvodjelna nosila, kompletna oprema za spasioca, kao i oprema za mobilizaciju“, pojašnjava Škobalj.

Komisija za raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i spasavanje je, na osnovu javnog konkursa, raspodijelila 99.090,36 eura za finansiranje projekata za nabavku opreme i sredstava za zaštitu i spasavanje i finansiranje projekata za podsticanje obrazovnih, istraživačkih i razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti. Ugovor su sredinom decembra prošle godine potpisali ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i potpredsjednica Danijela Đurović.

Inače i u opštinskom budžetu za ovu godinu opredijeljeno je 15 hiljada eura kojima će Službi zaštite biti inovirane uniforme, crijeva, naprtnjače i drugo, što bi trebalo da dobiju najvjerovatnije u maju, kako bi spremno dočekali požarnu sezonu.

Podsjetićemo, Služba akcije spasavanja obavlja u saradnji sa članovima PK Subra, sa kojima imaju ugovor o saradnji. Članovi Subre svake godine obavljaju po 4 kursa obuke za spasioce, koju prolaze svi pripadnci Službe zaštite i spasavanja. Najveći broj kurseva praktično se obavlja na Kamenom ili u Planinarskom domu Za Vratlom na Subri.

Po dva kursa rade se ljeti i zimi. Zimski kurs obično podrazumijeva obuku za oblačenje opreme i njeno korišćenje, dok se u ljetnjem kursu „vježba“ spuštanje povrijeđenog u nosilima, mobilizacija, pružanje prve pomoći…

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code