Početna Društvo „Nova šansa u Novom“ u novom projektu edukacije i zapošljavanja mladih sa...

„Nova šansa u Novom“ u novom projektu edukacije i zapošljavanja mladih sa invaliditetom

1

Mladi sa invaliditetom, sa evidencije ZZZCG Biro rada Herceg Novi dobiće posao u novom projektu NVO „Nova šansa u Novom“. Ove godine u okviru projekta biće angažovano 11 OSI sa evidencije Biroa rada, jer će se već obučenima pridružiti novi mladi  sa invaliditetom. Projekat traje 10 mjeseci, a vrijednost je oko 60.000 eura.

On je predstavljen danas medijima, a naslovljen je „Neformalna edukacija do  usavršavanja  vještina  i zapošljavanja lica sa invaliditetom“.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili predsjednica NVO Vesna Odalović, načelnica hercegnovskog Biroa rada Maja Bakrač, predstavnik gradske Turističke organizacije Milutin Govedarica, a uz članove NVO “Nova šansa u Novom“, njihove roditelje, saradnike, asistente konferenciji je prisustvovao predsjednik OO gluvih i nagluvih HN Mladen Krnjajić čija je organizacija partner u projektu.

–  Cilj projekta je  poboljšanje zapošljavanja  socijalno isključivih grupa – osoba sa invaliditetom (OSI) na području Opštine Herceg Novi pružajući im kontinuiran i održiv sistem  podrške u edukaciji i zapošljavanju. Sve to doprinijeće unapređenju saradnje između organizacija i institucija koje se bave potrebama OSI i lokalne zajednice – istakla je predsjednica NVO Vesna Odalović.

Partner na projeku je Organizacija gluvih i nagluvih Herceg Novog. Saradnici i zainteresovane strane  na projeku su: DOO Čistoća, Biro rada, JU Centar za socijalni rad i Opšina Herceg Novi.

– S obzirom da je sličan projekat realizovan tokom prošle godine specifični cilj ovoga jeste unapređenje već stečenih vještina i znanja  u izradi reciklažnog papira, suvenira i predmeta koji imaju upotrebnu vrijednost – objasnila je Odalović.

– Zavod za zapošljavanje CG i dalje će podržavati ovaj i ovakve projekte kroz finansiranje 98 odsto zarada OSI koje su na evidenciji Biroa rada. Na ovaj način značajno se smanjuje nezaposlenost OSI a svakako se zasluženo priznanje na naporima da se to i realizuje mora iskazati Vesni Odalović – rekla je načelnica hercegnovskog Biroa rada, Maja Bakrač, i pozvala poslodavce da zapošljavaju OSI, čime će imati i beneficije države.

U ime Turističke organizacije Herceg Novi Milutin Govedarica je članovima ove NVO uručio vaučere u vrijednosti od 30 eura i obećao da će na svim prezentacijama grada predstavljati i rukotvorine „Nove šanse“.

U ime mladih OSI koji su već savladali brojne vještine izrade predmeta od recikliranog papira zahvalio se Saša Avramović, prenoseći želju da što prije počnu da rade.

Psiho-motivacijske radionice, koje drži psihološkinja Ljiljana Seferović, podižu samopouzdanje osoba sa invaliditetom, jačaju kompetenciju u upravljanju karijerom, umrežavanjem sa potencijalnim poslodavcima koji osiguravaju održivost.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code