Nova šansa za milion eura bespovratne pomoći prerađivačima: Otvoren novi javni poziv...

Nova šansa za milion eura bespovratne pomoći prerađivačima: Otvoren novi javni poziv za IPARD like 2

0
Podijeli

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je treći, javni poziv za dodjelu bespovratne podrške kroz projekat IPARD like 2, koji je namijenjen isključivo preradi.

Svi u poslovanju hranom, odnosno prerađivači kroz taj javni poziv, IPARD like 2.3, imaće mogućnost da počnu ili unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda.

Picerija i restoran

Zainteresovani mogu aplicirati na poziv od 1. novembra do 31. januara, a predstavnici Direktorata za plaćanja već narednih dana počeće info–kampanju po crnogorskim opštinama, kako bi potencijalne aplikante detaljnije upoznali sa uslovima za podršku.

„Unapređenje prerade se odnosi prvenstveno na usaglašavanje sa standardima bezbjednosti hrane, radi povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača hrane“,  saopštavaju iz  Ministarstva.

Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je jedan milion EUR bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona EUR, od čega je 4,7 miliona EUR grant EU, a 1,6 miliona EUR nacionalna kontribucija.

„Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke . Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12 hiljada EUR, što je iznos bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), dok je maksimalna 125 hiljada EUR bez PDV-a. Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja“, precizirali su iz Ministarstva.

Cilj podrške je jačanje poslovanja hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kroz podizanje nivoa higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane.

Poziv se oslanja na Zakon o bezbjednosti hrane na osnovu koga je urađena kategorizacija objekata koji posluju sa hranom životinjskog i neživotinjskog porijekla, gdje je kroz standardizovanu proceduru urađena procjena stanja kod svih objekata u Crnoj Gori koji se bave preradom.

„Tada je definisano njihovo trenutno odstupanje od nacionalnih i EU standarda. Riječ je objektima koji se nalaze u registrima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove“, rekli su iz Ministarstva.

Sektori prerade koji se podržavaju kroz taj javni poziv su sektor hrane životinjskog porijekla, u šta spadaju ribarstvo i akvakultura, kao i sektor hrane biljnog porijekla i gljiva, u šta spadaju voće, povrće, ljekovito i aromatično bilje, pečurke, maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, vino. Kroz javni poziv se podržavaju klanice na poljoprivrednim gazdinstvima i već postojeće klanice koje su odobrene u skladu sa Uredbom o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code