Početna Kultura “Nove kosovskometohijske freske” u Herceg Novom

“Nove kosovskometohijske freske” u Herceg Novom

0

Izložba “Nove kosovskometohijske freske“, autora Slavka Potpare, biće otvorena u hercegnovskoj “Dvorani Park“, u nedjelju, 14. jula, u 20 sati.

Akademski slikar, ikonopisac i freskopisac, četiri i po godine je proveo oslikavajući crkve u kosovskim mjestima Leposavić, Pridvorica, Štrpce i Livađe. Zahvaljujući starješinama ovih crkava, napravljen je izbor najboljih fresaka, koje su uz pomoć fotografija u visokoj rezoluciji i tehnike digitalne štampe, prebačene na platna dimenzija 1,5 x 1,5 metar.

Ovog proljeća, Potpara je, zajedno sa ikonopiscem Andrijom Markušem, oslikao i crkvu Svete Trojice u Kutima – Zelenika, a freske su osveštane tokom svete Vaskršnje liturgije. Slavko Potpara je akademski slikar, ikonopisac i freskopisac, rodom iz Nikšića, koji je do sada, pored crkava na Kosovu, oslikao više crkava sa prostora bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora).

Autor izložbe i medijator programa u „Dvorani Park“ biće Gordana Janićijević Potpara, dok će učesnici programa biti Budimka Boca, u muzičkom dijelu, i Aleksandra Marić, koja će govoriti prigodne stihove. Ovu izložbu su nedavno već vidjeli u Nikšiću, a po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uskoro će i građani ostalih crnogorskih gradova.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code