Nove mogućnosti spajanja turizma, volonturističkih programa i preduzeništva

Nove mogućnosti spajanja turizma, volonturističkih programa i preduzeništva

0
Podijeli

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi učestvovala je na prvom od dva modularna treninga u sklopu EU projekta “Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja-razvoj kvalitetnih volonturističkih programa” koji je protekle nedelje održan u Dubrovniku.

Ciljevi treninga bili su razvijanje i unapređivanje postojećih sposobnosti, vještina, znanja za volonterski menadžment i društveno preduzetništvo.

Picerija i restoran

Želja organizatora bila je da trening pomogne unapređenju volonturističkih programa i ukaže na mogućnosti koje takav model pruža u razvoju turističkih proizvoda.

Organizacija raznih vrsta “radnih kampova” u kojima volonteri mogu učestvovati u projektima širom svijeta i tako provesti svoj odmor, posljednjih nekoliko godina turoperatori otkivaju  kao novi “paket” u svojoj ponudi. Različite agencije nude odmor u kojemu su zagarantovana iskustva koja se ne mogu doživjeti u hotelskim kompleksima.

– Volonturisti ne žive u izolovanim hotelskim “getoima”, već dolaze u direktan kontakt s lokalnim stanovništvom. Tako sklopljena prijateljstva znaju trajati godinama. Ponuda programa seže od brige za životinje, preko rada u poljoprivredi, do angažmana u dječjim domovima. Mnogi turoperatori nude kombinaciju odmora i volonterskog angažmana – objašnjava rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Starčević  smatra da je u Herceg Novom važno u razvoj volonturističkih programa povezati društvenu zajednicu, lokalnu upravu, turističku privredu i nevladin sector.

– Tako bismo, na primjer, sjutra mogli imati aranžmane koji bi uključivali uređenje Savinske dubrave, obnovu starih pješačkih staza kroz zaleđe, radove na pošumljavanju, uređenje seoskih izvora, obnovu objekata tradiconalne gradnje, obnovu i revitalizaciju u turističke svrhe austro-ugarskih žandarmerijskih stanica, monitoring stanja u Parku prirode Orjen i tome slično. Volonturisti u potpunosti plaćaju svoje troškove, te je u tome i glavna razlika između njih i klasičnih volontera, koji, mada nisu direktno plaćeni, dobijaju makar smještaj i hranu o trošku organizatora – kaže Starčević.

Projekat “Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja” sprovodi se u sklopu EU prekograničnog IPA II programa za Hrvatsku i Crnu Goru. Cilj je jačanje saradnje javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma, kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko-crnogorskog prekograničnog područja. Vodeći partner za Crnu Goru je ADP Zid iz Podgorice, a za Hrvatsku – Udruga Mi iz Splita.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code