Nove regulative u hidrografiji zarad sigurnosti plovidbe

Nove regulative u hidrografiji zarad sigurnosti plovidbe

1505
0
Podijeli

Tokom nedavnog zasjedanja Skupštine Međunarodne hidrografske organizacije (IHO), u Monaku, usvojene su nove regulative, koje su obavezujuće za države članice iz oblasti hidrografije, jer doprinose povećanju sigurnosti plovidbe.

Konferenciji je prisustvovalo preko 300 delegata iz 87 zemalja članica. Crnogorsku delegaciju su  24. do 28. aprila činili direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju , mr Luka Mitrović i hidrograf, kapetan korvete Branislav Gloginja.

Picerija i restoran

– Tokom Konferencije održan je radni sastanak Hidrografske komisije za Mediteran i Crno more (MBSHC), čiji će domaćin ove godine biti Crna Gora.  To će biti prvi put da se u Crnoj Gori sastaju predstavnici 21 zemlje članice, 5 zemalja pridruženih članica, kao i nekoliko predstavnika proizvođača hidrografsko-okeanografsko-kartografske opreme i  softvera, sa više od 50 delegata.Radi upoznavanja hercegnovske rivijere i unapređenja turizma u Zavodu je odlučeno da se MBSHC konferencija održi u od  4. do 6. jula u hotelu Park, u Bijeloj – najavio je za Radio Jadran kapetan Gloginja.

Inače, Zavod je nadležni nacionalni organ za hidrografsku djelatnost i predstavlja Crnu Goru u IHO-u od 3. decembra 2013. godine. Uspješno sprovodi hidrografska mjerenja marina, luka, pristaništa, sidrišta, kao i podmorskih instalacija prema međunarodnom IHO standardu S-44 i jedini u Crnoj Gori raspolaže sa višesnopnim ultrazvučnim dubinomjerom (multibimom) za mjerenje dubina.

Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) je međuvladina konsultativna i tehnička organizacija čiji je glavni cilj da sva svjetska mora, okeani i plovni putevi budu  adekvatno premjereni  i kartirani. Organizacija je osnovana u Kneževini Monako 1921. godine i obezbjeđuje međunarodne standarde u hidrografiji i pomorskoj kartografiji, osigurava i podržava saradnju između zemalja članica vezanu za sigurnost plovidbe na moru  kao i za održivi razvoj morske sredine i obalnog područja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code