Nove sadnice za bokeljske maslinare

Nove sadnice za bokeljske maslinare

0
Podijeli

Maslinarsko društvo Boka, uz pomoć sredstava podrške lokalne samouprave Kotora i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, obezbijedilo je nove sadnice maslina za članove društva.

Riječ je o skoro 3 i po hiljade eura koje je kotorska opština opredijelila konkursom pred kraj prošle godine kao podršku poljoprivredi, uz dio sredstava koje je rosorno Ministarstvo ranije opredijelilo, priča za Radio Jadran predsjednica MD Boka, Vesna Đukić:

Picerija i restoran

“Jedva smo to završili. Imali smo dosta problema oko nabavke jer sadnica nije bilo, makar ne onih licenciranih sa deklaracijom. Ali uspjeli smo da nabavimo dio sadnica, koje su raspodijeljene po beneficiranim cijenama od 2,5 eura za članove društva iz Kotora od sredstava koje je obezbijedila Opština Kotor. Od donacija Ministarstva ostatak sadnica podijeljen je drugim članovima”, pojasnila je Vesna Đukić.

Nabavljeno je ukupno 1.600 sadnica sorti lećino, pendolino i žutice. Sa druge strane, prema njenim riječima, bokeški maslinari nadaju se da će i ove godine imati dobar rod, koji je prošle godine bio izuzetan i nije podbacio nakon tri nerodne, odnosno loše sezone:

“Za sada nemamo nikakvih pritužbi maslinara. Sa kim god smo razgovarali ili izašli na teren svi su, uglavnom, zadovoljni, ali se nadaju da neće biti veće kiše u narednom periodu, koja bi omela oprašivanje, što bi bio veliki problem”, dodala je Đukić.

Ona je najavila da će Društvo uskoro pokrenuti novi ciklus nabavke kosilica i pila, budući da nekoliko godina nabavke nije bilo:

“Riječ je o 10, najviše 20 kosilica i pila marke Stihl. Treba obnoviti mašine, ali i za nove članove omogućiti da dobiju nešto. Neće to biti veliki broj, jer su i uslovi takvi da nema mnogo razlike u nabavci, sem što društvo nabavlja veće količine, pa može da daje članovima koji su duže u društvu”, navela je Đukić.

Do avgusta bi trebalo da bude nabavljena i nova količina tresača za masline, budući da je maslinarima od velike pomoći, jer skraćuje i pojeftinjuje berbu. Cijena pila i kosilica kreće se u prosjeku od 200 i 500 eura.

Inače do 15. novembra otvoren je javni poziv resornog Ministarstva za podršku maslinarima iz agrobudžeta. Maslinari će 50 odsto sredstva od planirane insvesticije moći da iskoriste za podizanje novih, revitalizaciju postojećih maslinjaka, nabavku opreme, upravljanje biljnim otpadom, podizanje podzida, kao i privođenje neobradivog zemljišta poljoprivredi za sadnju maslina. Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura, dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code