Početna Društvo Nove, savremene pijace u Novom i Igalu sljedeće godine

Nove, savremene pijace u Novom i Igalu sljedeće godine

9

Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju pijaca u Igalu i Starom gradu bila je najavljena za avgust, a taj posao je počeo sa zakašnjenjem od skoro dva mjeseca.

Prema riječima sekretara za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandra Kovačevića, projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju pijace u Starom gradu radi Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Sanaciju pijace u Igalu radiće Komunalno stambeno preduzeće. Do sada su obavljena mjerenja i završena geodetska situacija, a uskoro bi trebalo da bude gotov i projekat sanacije, kaže Kovačević.

Izgled pijace u Igalu, na kojoj trenutno posluju zelena pijaca i buvljak, umnogome zavisi od nove skupštinske odluke, koja će se naći pred odbornicima na narednom zasijedanu, priča za Radio Jadran predsjednik MZ Igalo, Zoran Savković.

– Zelena pijaca ostaje sigurno. Da li će se tu ubaciti vitrine za prodaju sireva i ribe vidjećemo po novoj odluci. Uglavnom, rekonstrukcija pijace će sigurno biti urađena, pa šta god bude, biće sve novije, mnogo bolje i ljepše nego do sada – ističe on.

Jedan dio štandova je skinut, ostatak je privremeno ostavljen, da bi pijaca bila funkcionalna dok ne počnu glavni radovi. U planu je postavljanje novih štandova, konstrukcije, osvjetljenja i novog poda, kao i sanacija starog mokrog čvora.

Od skupštinske odluke zavisi i visina ulaganja. Za novu konstrukciju sa panelima, krovom, osvjetljenjem predviđeno je oko 15, a za komplet posao oko 40 hiljada eura, navodi Savković.

– Zavisi ako se bude išlo na kupovinu vitrina za izdavanje za prodaju sira i kajmaka i za mješovitu robu, ako se bude odredilo 4-5 kućica lijepih, drvenih i to košta. Dostaviće se Skupštini projekat, a onda ćemo znati detalje koliko će biti štandova – objašnjava Savković.

Radovi bi trebalo da počnu do kraja ove godine, a za njihovo izvođenje neće biti potrebno više od mjesec, pa Savković očekuje da će Igalo u narednoj godini konačno dobiti pijacu.

Kako je objasnio Kovačević, projekat rekonstrukcije glavne gradske pijace u Herceg Novom biće nešto zahtjevniji.

– Cilj je da osavremenimo njen izgled, a potpuno poštujući lokaciju na kojoj se nalazi – u srcu Starog grada – navodi on

Oba projekta sadržaće evidenciju postojećeg stanja, rješenje za novi izgled i radove koje je potrebno izvesti da bi pijace zadovoljile potrebe korisnika. Uređenjem će pijace konačno postati prostor za plasman domaćih proizvoda, opremljen svim neophodnim instalacijama, koji ispunjava praktične, higijenske i estetske standarde.

9 Komentari

 1. Molim vas da mi neko, ko je dobro obaviješten, objasni gdje je pijaca u Starom gradu. Na Belavisti? Kod crkve Sv. Jeronima? Na Karači? Prije mnogo, mnogo godina sam rođen u ovom gradu. I tuda negdje živim ( u okolini, u opštinskom ataru). Ali, za tu pijacu ne znam.

  3
  1
 2. Hoce li “rekonstruisana” pjaca u Novome liciti na neki od kruzera koji svakodnevno uplovljavaju u Boku? Trebalo bi jer projektantskim brodom komanduje “kapo” Lucic koji u realizaciji ovog projekta ucestvuje sa svojom “strucnoscu” i dugogodisnjim iskustvom.
  Jedno pitanje za nadleznu inspekciju: da li se i ono svercovane verdure sto prodaju Trebinjani smatra “domacom robom”?

  9
  8
 3. Osnovno za jednu gradsku pijacu u savremeno doba je da ima pristup automobilom, tj prostran parking. Svanulo bi tada i prodavcima i kupcima. Nasa pijaca u srcu starog grada nažalost nema tu mogućnost.

  13
  5
 4. Sta oko svog motela,odakle vam ti ruzni porivi za komentarisanje ,sta su radili prethodni oko svoga,sram vas bilo,kakvi ste nista vam ne treba ,valjda i vasoj djeci valja igraliste a i pijaca,pa dako nadjete parce setalista da prosetate a ne slomite nogu prije no glavu pregledate,fuj

  10
  10
 5. Svaki stand treba da ima škafu jer voda treba svakome ili da je bude bar na 4 strane. O smrzavanju prodavaca zimi da ne pricamo. Mozda bi Igalo moglo da dobije veliku zatvorenu modernu pijacu.
  A Novi…detaljno razmotriti jer je ta pijaca ipak turisticka meta, a kad bude postavljena skulptura sa konavokom znacemo da smo sazrela demokratija.

  16
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code