Početna Društvo NOVI BRODOMAŠINSKI SIMULATOR NA FZP U KOTORU

NOVI BRODOMAŠINSKI SIMULATOR NA FZP U KOTORU

0

simulator_fakultet_kotorNa Fakultetu za pomorstvo (FZP) u Kotoru koji već raspolaže savremenim simulatorom plovidbe, danas je počeo sa radom brodomašinski simulator najnovije generacije. To predstavlja  unapređenje nastave studenata, ali i obezbjeđuje veće stručno usavršavanje pomoraca.

Cijena  hardvera i softvera za ovaj uređaj iznosi oko 100.000 EUR, a sa poizvođačem – poljskom firmom Unitest, ugovorom je precizirano apdejtovanje i dolazak njihovih stručnjaka u Kotor u roku od dva dana u slučaju potrebe, saopšteno je na prezentaciji. Simulator raspolaže prikazima svih mogućih kvarova i scenarija prilikom rada motora najsavremenijih brodova tipa onih kojim raspolaže kompanija Mediteran gdje su posao našli brojni crnogorski pomorci. Brodomašinski simulator je proizvod koji zadovoljava sve međunarodne standarde obuke pomoraca, u skladu sa STCW konvencijom, propisima Međunarodne organizacije pomoraca (IMO). Sastoji se od umreženog sistema računara za instruktora i 10 studentskih mjesta, a na svakom od njih je instaliran softver za simulator strojarnice sa sporohodnim motorima u 3D prikazu i softver za obuku uz pomoć računara.

Softver takođe posjeduje komponenete za: pumpe, hidrofore, evaporatore, dizel motore, generatore, kormilarski uređaj sa pumpom sa fiksnom dobavom, kaljužni separator, uređaj za tretiranje otpadnih voda, sistem parnog kotla, sistem  za nadzor rada dizel motora, uređaj za tretiranje goriva i sistem propelera sa promjenljivim usponom i drugim uređajima u strojarnici.

 

Foto: fzpkotor.com

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code