Novi Dnevni centar u Sutorini, ili adaptirani u Domu Mladost u Bijeloj?

Novi Dnevni centar u Sutorini, ili adaptirani u Domu Mladost u Bijeloj?

10
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_djeciji_dom_bijelaIako je projektna dokumentacija za izgradnju novog Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Sutorini okončana, gradnja ovog objekta još je neizvjesna. Prema informacijama direktorice Centra Dragice Kosić, zatraženo je i čeka se mišljenje resornog ministarstva o njegovoj izgradnji:
“Formiran je novi Upravni odbor 22. decembra koji je imao već jednu sjednicu na kojoj je usvojen plan i program rada, kao i finansijski plan, što je pošlo ka Skupštini. Usvojeni su i zaključci da se traži mišljenje ministarstva i opštine o budućnosti gradnje Dnevnog centra”, navela je Kosićka.
Ona je podjsetila i da je planska dokumentacija za novi Dnevni centar urađena, kao i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji mora da prođe i Javnu raspravu, koja je zakazana za 3. februar:
“Trebalo bi da dođe neko ispred Agencije za zaštitu životne sredine iz Podgorice, kao i ing Olivera Doklestić koja je radila plan, ali pošto ni od Opštine niti Ministarstva nijesmo dobili nikakav odgovor, ne znamo kako će se to okončati. Sa druge strane, taj elaborat košta, jer samo članovi komisije koji će ga odobriti koštaju 2 hiljade eura, tako da zaista ne znam šta će sa svim tim biti”, dodala je ona.
Podsjetićemo da je u okviru radne posjete Herceg Novom prošle godine početkom maja, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević potvrdila da se Dječiji dom u Bijeloj neće zatvarati, ali i da u okviru njega postoji prostor koji, renoviranjem i adaptacijom, može da služi kao Dnevni centar. Ona je to potvrdila i prilikom nedavne posjete Kotoru odgovarajući na naše pitanje hoće li doći do dupliranja kapaciteta ako se otvori Dnevni centar u okviru Dječjeg Doma Mladost i izgradi novi u Sutorini.
– Lokacija u Sutorini nema infrastrukturu i to je veliki iznos sredstava koji treba uložiti za gradnju novog Centra. Bili smo prinuđeni izvještajem EK i Unicefa da uradimo plan transformacije Dječjeg doma u Bijeloj. Vlada je dala saglasnost da u jednom dijelu Doma se naparvi Dnevni centar. Sve aktivnosti smo doveli do kraja. Radi se platforma. Obezbijedili smo agregat i narednih dana ćemo ozvaničiti rad Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Domu. Time smanjujemo troškove i imamo već u Domu radnu snagu. Od oko 100 djece, njih preko 50 je sa određenim smetnajma u razvoju. Inače, ovo je i pravi način kako da koristimo državne resurse, jer smanjujemo i troškove lokalnoj samouporavi. JU Dnevni centar ima troškove, potrebno je da ima svu stručnu radnu snagu da bi radio po standardima. Mi nemamo u planu da finansiramo novi Dnevni centar u Sutorini, jer već imamo gotov prostor i stručnu radnu snagu u Bijeloj – naglasila je ministarka Kovačević.

U JU Dnevni centar u Igalu još nijesu dobili nikakvu zvaničnu informaciju. Trenutno u Centru boravi 16-oro djece, a na čekanju nam je još jedan zahtjev za prijem. Uz sve ovo postoji mogućnost i da će Dnevni centar imati novog rukovodioca. Do zvaničnog razrješenja Upravnog odbora ili Opštine kao osnivača, Dragica Kosić ostaje i dalje na njegovom čelu. Ona je pojasnila da su članovi Upravnog odbora protekle sedmice imali sastanak sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović i predsjednikom Skupštine Andrijom Radmanom, gdje im je Radman saopštio da procedura oglašavanja o njenom ponovnom imenovanju 15.07.2015. godine nije ispoštovana do kraja:
“Ono što je u toj situaciji neobično jeste što je inspekcija rada pregledala i nije poništila konkurs u zakonskom roku, tako da ne bih komentarisala, jer ne znam što je sa tim. Nemam nikakvo rješenje niti bilo kakvo drugo pismeno obavještenje – istakla je ona, dodajući da će do njenog eventualnog razrješenja nastaviti da obavlja funkciju savjesno, profesionalno i u interesu djece kao i do sada.

Picerija i restoran

10 Komentari

  1. biulo kako bilo pregrmjeli smo 4 godine-dovoljno za iskustvo -pilot program ili ne u našem gradu-nije se javio niko da pomogne bolje i više,svi imamo mae ,ali moramo shvatiti da se radi o veoma veoma osjetljivoj ciljnoj grupi ,necu i ne želim da razmišljam o egoizmu i nazovi diskriminaciji prema ovim korisnicima,svi smo roditelji koliko je teško raditi sa djecom,koliko je teško odžati dosciplinu,mir razumjevanje,a još kad su bolesti kako se ponašamo, a u domu se to odvija sa individualcima da uslovno nazovem svaki dan osam sati ,osoblje -to su roditelji psiholozi ,seste ,njegovatelji,terapeuti,domacica,vozač-to je veliki izuzetno napor koji pružaju,sve mjere su usmjerene ka poboljšanju samo tome savokog zamislite pojedonačmnog korisnika jedni su dtalno u kolicima,drugi ne govore treći kriču,četvrti lupaju vratima peti pokušavaju držati olovku i telefom,šesti trče uz stepenice na sprat.sedmineće da čitaju osmi ne mogu da prepričaju dogadjaj od juče,deveti prelaze ulivcu ne gledajući vozila i moguz da stradaju desetiuopšte ne čuju naloge nastavnika,nemogu se obući ne mogu zakopčati vindjaku………..kako poboljšati njihovo stanje.samo stručan kontinuiran rad.t traži stabilne licnosti i izaziva moguće stresove…,

  2. Brabo Dusko što ste stali u odbranu dir.Dragice Kosic,sve je tacno sto ste za nju rekli. Uvjek se nadje neka dokona domacica,koja nije zadovoljna svojim zivotom pa joj uvjek neko smeta.

  3. dnevni centar je posve nov a ustanova -mlada svega 4 godine,otvorena nakon 29 godina lutanja i traženja smještaJA-NEMA IDEALNOG,SVE JE SA MANAMA. I VRLINAMA-.NAJOSJETLJIVIJA USTANOVA U OPŠTINI TEŠKO JE RADITI SA NAJRANJIVIJIM GRUPAMA-OD 7 DO 27 GODINA STAROSTI KORISNIKA,SA OGRANIČENIM SREDTVIMA ,OSOBLJEM KOJE TREBA DA SE EDUKUJE KAO I MI RODITELJIU DA BI SVOJIM SINOVIMA I KCERIMA POMOGLI..VELIKI JE TO BIO KORAK OTVORITI DNEVNI BORAVAKU KUCI ZADUZBINI…..HVALA PORODICI KOJA JE TO OMOGUCILA…POSTO JE BROJ KORISNIKA POVEĆAN SMJESTAJNI KAPACITET JE ODAVNO VEČ POSTAO LIMITIRAJUCI FAKTOR DALJEG UNAPREDJENAJ USLUGA U DOMU,OTVARANJA RADIONICA,INDIVIDUALNI RAD ISL ZA TO SE TRAŽI NOVI PROSTOR A DA JE BILO SREĆE VEĆ SU RANIJE GRADSKI OCI MOGLI SMINISTARSTVOM PRONAĆI LOKACIJU NA KOJOJ BI NPR UZ OBALU ILI ZALEWDJU MOGLA POSTAVITI 2-3 SMJEŠTAJNA OBKJEKTA RA PROSTOROM ZA SPOR REKREAQCIJU STAKLENIKE,OTVORENE I ZATVORENE RADIONICE I SLI..DIREKTORKA DRAGOICA JE S PUNOMRADNOM ENERGIČNO SVAKO G KORISNIKA PRIMILA KAO MAJKA,OSOBLJE STRUČNO EDUKOVALA ,VODILA IH NA SEMINARE EDUKACIJE I UPOZNAVANJE SA OVIM DLIKAZNIM HUMANIM RADAOM,KOJI RODITELJIMA PREDSTAVLJA VELIKU OLAKSICUONA SAMA BEZ UPRAVNOG ODBORA OIDNOSNO SA NJIM POSTIGLA JE ZAVIDNE REZULTATE U PONASANJU KORISNIKA OBRAZOVANJU OSAMOSTALJIVANJU I PORED ZAHTJEVA ZA RAD RED I DISIPLINU ZAPOSLENIH OCUVALA KOLEKTIVI PRONALAZILA NAČINA DA I U NEKIM TEŽIM SITUACIJAMA NADJE ZAMJENU KAKO BI DOM KONTINUIRNO RADIO…ZAR JE NA DRAGICU TREBAO DA PADNE TERET PRONALAŽENJA I PROJEKTOVANJA NOVOG OBJEKTA,ZAR JE NJE ZADATAK DA RASPISUJE OGLAS ZA REIZBOR ILI STRUČNOG TIMA,UPRAVNOG ODBORA ,ILI ADMINISTRACIJE OPŠTINE……NE POLITIZUJMO I OVU FUNKCIJU VEĆ POGLEDAJNO STA JE BILO NA POCETKU A ŠTA JE SVE URADJENO DO SADA-O TOME GOVORE IZVJEŠTAJI SVIH RADNIKA DOMA O SVAKOM KORISNIKU KOJI SE SACINJAVA REDOVNO I U SARADNI SA SAVJETOVALISTEM DOMA ZDRAVLJA ZA MENTALNO ZDRAVLJE ŠALE RODITELJIMA I PRAVI KOMPARATIVNA ANALIZA ZA SVKOG KORISNIKA PO PERIODIMA ZA 4 GODINE DA MOŽE JOŠ BOLJE MOŽE DA JE BILO MOZDA NEKIH SITNIH MANA KOG OSOBLJA I NEDOVOLJNE NJIHOVE STRUČNOSTI I NEADEKVANE PODRŠKE I POMOCI OBOLJELOJ OMLADINI JER JE BOLESDT KOMPLEKSNA I NE POKAZUJE ODMAH SVE ZNAKOVE PO KOJIMA SE MOŽE PRUZITI POMOC,NO OSOBLJE SE STALNO EDUKUJE I POKUŠAVA ICI RAME UZ RAME SA POJEDINIM OBOLJELIM ,A STO JE VEOMA TEŽAK ZADATAK-OSOBLJE JE IMALO PUNU PODRŠKU DIRETORICE I NE PRIZNAJEM DASE NJEN AUTORITET DOVODI U PITANJE POSEBNO U DELIKATNIMZDRASTVENIM SITUACIJAMA KORISNIKA….I

  4. sto volim ove anonimuse i majke 😀 to jedna te ista osoba pise koja ne voli direktoricu Kosic i koja joj otvoreno prijeti.Malo poceprkajte po fejsu i statusima 😀

  5. E koliko se prica o tom Dnevnom centru uh…ZALOSNO!!! Jos zalosnije da roditelje sjede skrtenih ruku i cute na sve to .Znam ja da se covjek od svega umori i da su svima ova djeca zadnja na listi prioriteta na zalost .Sa ovakvom vlasti i ovakvom drzavom se tesko izboriti ali se treba boriti do zadnjega atoma snage.
    A sto se tice “profesionalca” diretkorice Dnevnoga centra i njene savjesnosti i interesa djece macku o rep.Slatko me ova izjava nasmija 🙂 Vidi se svih ovih godina od kad je ona na celu koliko i sta se odradilo .

Ostavite komentar

*

code