Početna Društvo Novi Dnevni centar u Sutorini počeo sa radom

Novi Dnevni centar u Sutorini počeo sa radom

0

Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju koji je izgrađen u Sutorini danas je počeo sa radom, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Foto: Opština HN

Koordinatorka za izgradnju Dnevnog centra Vesna Samardžić kazala je da je objekat kompletno opremljen, završena je upotrebna dozvola, a juče je stigla i licenca resornog ministarstva:

„To je predstavljalo osnovni preduslov da naši korisnici počnu sa korišćenjem usluga. Dosta korisnika je danas stiglo, a od ponedjeljka će u još većem broju. Ovo je veliki dan za opštinu Herceg Novi, korisnike Dnevnog centra i njihove roditelje, koji su proteklih mjeseci bili jako strpljivi i zahvaljujem im se. Neće biti tokom ljeta kolektivnog godišnjeg i radićemo u skladu sa epidemiološkim mjerama“, kazala je Samardžić.

Opština Herceg Novi će u naredna tri mjeseca odraditi poseban pravilnik koji će utvrditi cijenu korišćenja usluga Dnevnog centra, a nakon toga slijedi koordinacija sa ministarstvom oko načina finansiranja:

„Lično smatram da finansiranje ne treba da bude samo o trošku Opštine. To je zaista nedopustivo, jer kad smo prije desetak godina osnivali javnu ustanovu bio je dogovor i potpisan memorandum o saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja da će troškove snositi i Opština i nadležno Ministarstvo. Iz Budžeta Opštine se godišnje izdvaja oko 130.000 eura za rad Dnevnog centra, dok je Ministarstvo finansiralo oko 20.000 eura kad je riječ o boravku korisnika. Smatram da to ne smije da se prekine i taj trošak ne smije da se prelije na roditelje, već da i država odgovorno učestvuje u svim servisima koje deklarativno i zakonima propisuje. Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik i da će se ova stvar riješiti, kako za Herceg Novi, tako i za sve druge opštine, jer je problem isti u čitavoj Crnoj Gori“, istakla je ona.

Kada je riječ o korisnicima koji imaju više od 27 godina, Samardžić je kazala da će to pitanje takođe rješavati sa državom, jer ovaj projekat zahtijeva sagledavanje broja potencijalnih korisnika, ali i načina finansiranja.

„Mi prvenstveno moramo riješiti finansiranje i način finansiranja Dnevnog centra, da bismo mogli da razmišljamo o drugim servisima. Radićemo u tom pravcu, jer je to zaista potreba naših sugrađana i roditelja tih korisnika. Korisnici sadašnjeg Dnevnog centra, prelaze određene godine, pa će tako po prirodi postati korisnici potencijalnog novog centra 27+. Dalje ćemo ovo pitanje rješavati u dogovoru sa državom, jer to je vrlo bitan projekat, a ne može jedna lokalna samouprava da pokriva i organizacione i finansijske konstrukcije“, naglasila je Samardžić.

Jedan od zaposlenih Petar Kovačević kazao je da su poslije četiri i po mjeseca pauze svi jedva čekali da počnu da rade.

„Naš poziv je da pomognemo djeci, a možemo im pomoći ako Dnevni centar radi. Sada imamo veliki prostor i biće nam mnogo lakše raditi nego u prostorijama koje smo prije koristili na Toploj. Sada svaki zaposleni ima svoj kutak i djeca će sigurno biti zadovoljnija. Djeci prija promjena i jutros su stigli nasmijani i željni rada kao i mi“, kazao je Kovačević.

Novi objekat ima 10 prostorija od kojih je šest za rad sa djecom, kao i sportski teren koji će mnogo značiti korisnicima jer su do sada išli u Sportski centar.

„U planu je da uredimo dvorište i pretvorimo ga u baštu i da djeca tako imaju jednu zanimaciju više. Dobili smo i par donacija, tako da smo opremili i prostorije“, kazao je Kovačević.

Usluge Dnevnog centra trenutno koristi 11 korisnika, a prostor od 270 kvadrata i mogućnost prijema 25 korisnika. Izgradnja Dnevnog centra realizovana je u saradnji sa američkom mornaricom preko Ambasade SAD. Vrijednost projekta je preko 200 hiljada dolara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code