NOVI ŽIVOT ŠKVERA – LUKŠIĆ OTVARA BAZEN

NOVI ŽIVOT ŠKVERA – LUKŠIĆ OTVARA BAZEN

263
0
Podijeli

bazen_novi3Predsjednik Vlade Igor Lukšić otvoriće u 19 sati, na čuvenom novskom Škveru, novi bazen, na kome će se nakon ceremonije otvaranja, u 20 sati, vaterpolo reprezentacije Crne Gore i Španije odigrati prijateljsku utakmicu.

Ukupna površina novoizgrađenog bazena iznosi 3.900 m², dok je kapacitet fiksnih tribina 700 sjedišta. Ostavljena je mogućnost povećanja kapaciteta eventualnom naknadnom ugradnjom montažnih tribina.

Picerija i restoran

Objekat je sportskog karaktera i moći će se korisiti sedam do osam mjeseci u toku godine, jer posjeduje savremeni sistem za zagrijavanje vode, kao i sistem podnog grijanja platoa oko bazena.

Prilikom projektovanja i izvođenja radova na bazenu posebno je vođeno računa o energetskoj efikasnosti objekta.

Najveća kapitalna investicija posljednje decenije, koja je  započeta, ali i završena u Herceg Novom, pokrenuta je na inicijativu PVK Jadran i baezn je sada u klubskom  vlasništvu. Trebalo je da bude završen prije godinu, ali zbog rebalansa budžeta i nedostatka novca, promjene projekta, rok za završetak je morao biti pomjeren.                            Ukupna vrijednost poduhvata, kojeg je finansirala Direkcija javnih radova Crne Gore,  je oko 4 miliona eura, od čega je 3,8 uloženo u građevinske radove, a ostatak za projektnu dokumentaciju i stručni nadzor.

Radove je uspješno izvela kompanija  „YU Briv” iz Kotora. Vlasnik firme Vojo Bujković kaže za Radio Jadran da su prezadovoljni izgledom bazena i time što je država Crna Gora u vrijeme krize iznašala snage i sredstava da isfinansira ovakvu investiciju do kraja, a svi znamo da to i nije bilo lako i jednostavno kazao je Bujković.

Iz ove kompanije čestitaju građanima Herceg Noovg ovo lijepo zdanje i posebno se zahvalju građanima koji žive u neposrednom okruženju ovog objekta.

– Vaše razumjevanje za buku, povremeno izazvanom tehnologijom izvođenja radova, prisustvom naše mehanizacije, bilo nam je od dragocjene pomoći. Uz vaše razumjevanje, doprinos lokalne samouprave, VPK “Jadran” i države, izgrađen je jedan od najljepših sportskih objekata ne samo kod nas nego i u okruženju. Vjerujemo da i oni koji su bili veliki skeptici i sumnjičavo gledali na rekonstrukciju sportske legende vašeg grada, danas sa ponosom gledaju njegovo novo ruho. Uvjerenja smo da će bazen izroditi veliki broj novih vrhunskih sportista koji su pronjeli slavu Vašeg grada i naše države – poručuju iz “YU BRIV”-a i dodaju da će nastaviti da na zdravim i čvrstim temeljima grade nova neimarska dijela.

Napraviti bazen u moru bilo je najteže, ali kako kaže Bujković  u odnosu na ono što su radili u Porto Montenegru, nije ni to bilo tako teško.

Idejni projekat za bazen uradili su arhitekte Veljko Radulović i Branislav Gregović i nema onoga ko danas nije ponosan na objekat koji bliješti punim sjajem na Škveru i privlači poglede turista. Stariji  mještani se sjećaju da je ovo nekada davno bio samo san.

Pa tako i istoričar umjetnosti Lazar Seferović, na društvenoj mreži “fejsbuk’’ komentariše jedan od tekstova Radija Jadran o bazenu:

– Bože, o ovome su maštale generacije i ja s njima…vrati mladost na plivalište, na Škver, gdje će Jadran opet zablistati…, pa ostali:

– “Neka se čekalo, vrijedelo je’’, “Predivno’’, “Biće novih šampiona’’… I bazen jeste za ponos PVK Jadran, Herceg Novog, Boke, Crne Gore. Zasigurno će na tom bazenu isplivati svoje prve metre neki novi klinci, koji će večeras sa oduševljenjem gledatiti crnogorske reprezentativce, od kojih je 6 iz Novoga, 6 iz Kotora. Na Olimpijadi u Londonu među ajkulama biće 9 vaterpolista poniklih u Jadranu! Fenomen vrijedan pažnje i svakog divljenja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code