Početna Oko nas Kotor Novi projekat Inicijative mladih sa invaliditetom Boke: Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u...

Novi projekat Inicijative mladih sa invaliditetom Boke: Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru

0

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke) želi da utiče na donosioce odluka u Kotoru kako bi osobe s invaliditetom i članovi njihovih porodica dobili najpotrebnije usluge socijalne i dječije zaštite, što je njihovo zakonsko pravo. Kroz projekat “Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru” prikupiće, analizirati i javno objaviti podatke o potrebama za tim servisima, što će biti prvi korak ka njihovom trajnom uspostavljanju.

Foto: Pixels

-Opšti cilj ovog projekta, čija implementacija je započela 1. februara 2021. godine, je da se doprinese povećanju socijalne inkluzije OSI u Kotoru, dok će se kroz specifični cilj, u periodu od devet mjeseci, stvoriti preduslovi za razvoj i pružanje USDZ za OSI i članove njihovih porodica, u skladu sa realnim potrebama a uz podršku javnosti i partnerstvo zainteresovanih strana. To znači da ciljne grupe projekta nijesu samo OSI i članovi njihovih porodica, već i lokalne i državne institucije, organizacije OSI, mediji, kao i opšta javnost zainteresovana za ova pitanja- saopštavaju iz ove NVO.

Pravo na usluge socijalne i dječije zaštite zagarantovano je brojnim aktima, ali ga, zbog institucionalnih, finansijskih i barijera u informacijama i procedurama, OSI i članovi njihovih porodica ne mogu ostvariti. I dok, s jedne strane, ovo dovodi do socijalne isključenosti i pasivizacije OSI, nedostatak podataka o njihovim realnim potrebama onemogućava donosioce odluka da adekvatno planiraju, razvijaju i sprovode javne praktične politike. Zato će, kako objašnjavaju, upravo ovim projektom pokrenuti rješavanje navedenih problema u Kotoru.

– Kroz projekat “Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru” prvi put u toj opštini, identifikovaćemo, zatim sistematizovati i na adekvatan način predstaviti podatke o potrebama OSI i članova njihovih porodica za USDZ. To će, vjerujemo, omogućiti zagovaranje pred nadležnim institucijama za sprovođenje mjera i aktivnosti na planiranju, uspostavljanju i redovnom pružanju najpotrebnijih usluga. Onim OSI i članovima njihovih porodica, kojima je to najpotrebnije, izaći ćemo u susret pružanjem najpotrebnije USDZ u periodu od četiri mjeseca, dok se sa donosiocima odluka i zainteresovanim stranama ne nađe dugoročno rješenje- saopštavaju oni, vjerujući da će sve ovo doprinijeti i da se OSI iz Kotora aktiviraju i uključe u borbu za svoja prava.

Projekat “Omogućiti socijalnu inkluziju OSI u Kotoru” trajaće devet mjeseci, a podržan je kroz Program malih grantova za organizacije civilnog društva u okviru Projekta „SOCIETIES 2 – Podrška organizacija civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, uključivanju osoba s invaliditetom i EU standardima na zapadnom Balkanu, 2. faza“, kojeg finansira Evropska unija ipodržava Caritas Crne Gore.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code