NOVI ROKOVI ZA KOLEKTOR U HERCEG NOVOM MAJ I JUL OVE GODINE

NOVI ROKOVI ZA KOLEKTOR U HERCEG NOVOM MAJ I JUL OVE GODINE

102
0
Podijeli

Šetalište Pet Danica u Herceg Novom, na potezu od pumpne stanice Forte Mare do Meljina biće vraćeno u prvobitno stanje do maja.

Cjelodnevno turski izvođač sa dva podizvođača, firmama Semper i Milenium, radi na postavljanju cijevi na ovoj dionici. Obavezao se sa investitorom i u resornom Ministarstvu da će ispuniti nove rokove i do maja završiti polaganje 200 m cijevi u Zelenici, a do 1. jula kanalizacionu mrežu od Kumbora do Bijele.
Ugovor za gradnju kolektora u Hreceg Novom istekao je prošlog mjeseca, a turska kompanija Ćeltikćoglu izgradilla tek 60 odsto vodovodne i kanalizacione mreže.
Na gradilištima od Bijele do Herceg Novog konačno, uvjerili su se donekle i mediji, na 22 punkta turska kompanija sa dva podizvođača iz Nikšića i Beograda, sa preko 100 mašina i 185 radnika, 11 inženjera, punom parom postavlja cjevovode.
– Nismo srećni ni mi ni investitor zbog kašnjenja, ali čvrsto smo se obavezali na nove stisnute rokove kako bi grubi građevinski radovi bili završeni prije sezone. Ovaj potez od Forte Mare do Meljina treba da bude gotov do 1. maja. To je trasa od oko kilometar. Sada imamo jednu ekipu, a biće tri. Drugi dio roka je 1. jul a do tada je predviđeno da Bijela praktično do Kumbora bude završena i da budu položeni svi cjevovodi – kaže zastupnik Ćeltikćoglu-a, Dragan Marković.
Ključni razlog za probijanje roka i tek 60 odsto obavljenog posla, odnosno 16 km položenih cijevi, uključujući i 1200 m podvodnog ispusta Marković navodi loše vrijeme. Osim toga prilikom iskopa duž obale prodirala je i morska voda, što je dodatno otežavalo i prolongiralo posao.
Glavni inženjer Zoran Marasović takođe obrazlaže:
„Većina propusta atmosferske kanalizacije nije bila ucrtana, bili su začepljeni i ispod terena. Preuzeli smo obavezu da ih uskladimo, popravimo i očistimo. To nam je stvaralo zastoje i dodatno produženje roka. U pripremi je bilo i priključivanje sekundarne mreže kanalizacije i vodovoda, što je povećalo obim posla”.
No, saznajemo i da plate radncima kasne, pa je i to moguće uticalo na sporiji ritam na gradilištima duž rivijere:
– To duguju firme koje preko nas rade, prije svega Semper koji je tu nešto duže. Milenium je dobio sada veliki avans i oni nisu ugroženi – kaže nam Marković.
U turskoj kompaniji vjeruju da neće plaćati penale za kašnjenje i da će sa investitorom postići „poravnanje”.

Picerija i restoran

Prilikom gradnje kolektora oštećene su i kamene ploče na Šetalištu. A samo prije dvije godine Morsko dobro i opština izdvojili su nekoliko stotina hiljada eura da se poploča Šetalište. Ipak, izvođač se obavezao da će sve vratiti u prvobitno stanje.
Da bi kolektor, 30 km cijevi, 13 pumpnih stanica i podvodni ispust bili u funkciji, treba da bude gotovo i postrojenje za preradu otpadnih voda u Nemiloj, a to će najvjerovatnije biti do kraja godine. Ovaj kapitalni poduhvat sa fabrikom za preradu otpadnih voda košta skoro 30 miliona eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code