NOVI ROMAN MIRAŠA MARTINOVIĆA: “HARFISTKINJA IZ URA”

NOVI ROMAN MIRAŠA MARTINOVIĆA: “HARFISTKINJA IZ URA”

181
0
Podijeli

Korice Harfistkinja iz Ura 4Centar za kulturu iz Čačka, u novopokrenutoj ediciji Sizifova deca, objavio je knjigu Miraša Martinovića „HARFISTKINJA IZ URA”. Time je otvorena edicija autentičnih književnih djela, koja se bave univerzalnim temama.
Ova Martinovićeva knjiga upravo se bavi jednom takvom temom, harfom kao instrumentom i konkretnom harfistkinjom, koja je prije tri hiljade godina živjela u sumerskom gradu Uru. Njena sudbina je zapisana u zvijezdama. Knjiga se dešava u vrijeme kad su zvijezde imale uiticaje na ljude, koje su oni osjećali, slijedeći njihove putanje. Ovu temu Martinović je artikulisao u metaforu, važeću za sva vremena, zemlje i narode. Uzbudljiva je to priča o dvije harfe, onoj nađenoj u ruševinama sumerskog grada Ura i onoj iz ruševina Doklele, koju je pronašao zaljubljenik u starine D.
– Dvije harfe su gotovo identične, pa se ne zna koja je orginal, a koja kopija. Mene je intresovao put od Ura do Doklee, kojim je možda transportom došla harfa pronađena u njoj. Nadasve sudbina dvije harfistkinje, koje su na tim harfama oslobađale najljepše zvuke, čije sam odjeke pokupio, rasute po vjekovima. Taj zvuk, iz Ura, i onaj iz Doklee, povezao je stoljeća, sudbine dva grada, i dvije harfitskinje, koje su su bile vanredne ljepote. Potvrda da zvuk ne umire, a da ljepota traje, nakon što preko nje prođe vrijeme.
Te akorde sam oslobodio i oni putuju ovim romanom, koji je istovremeno poema, koja podsjeća na pjesme drevnih harfaša, koje predstavljaju vrh drevnog egapatsko – sumrsko- vavilonskog pjesništva. Jednom oslobođen zvuk nikada ne umire. Njegovi odjeci se protežu kroz vremena i pokoljenja. Taj zvuk sam pratio u ovoj knjizi, tačnije njegove odjeke, razlivajući se njenim stranicama – priča Martinović.
„Harfistkinja iz Ura” je osma Martinovićeva knjiga iz ciklusa CORPUS ANTIKA, kojeg čine prethodno objavljene knjige: „Poslednji Eshilov dan”, „Vavilonski mudraci”, „Putevi Prevalise”, „Otvaranje Agruvijuma”, „Teuta”, „Snovi u Doklei” i „Dioklitijsko zavještanje”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code