Novi sajt TO Herceg Novi, za pohvale ili?

Novi sajt TO Herceg Novi, za pohvale ili?

4841
26
Podijeli

Nedavno je Turistička organizacija Herceg Novi pokrenula novi, moderniji sajt, sa informacijama o gradu na web adresi hercegnovi.travel

hercegnovi.travel

– Prateći svjetske trendove i poznajući Customer behaviour analytics, prema kojoj turista prije nego što izabere destinaciju za odmor, prvenstveno traži informacije na internetu, te na osnovu dostupnosti ili nedostatka informacija, bira destinaciju, TO je od oktobra 2016. godine pokrenula izradu novog web site-a koji će sadržati sve potrebne informacije – najavili su ranije iz TO.

Picerija i restoran

Vodeći se ovom pričom pokušali smo da od v.d. direktorice Ane Stanišić dobijemo odgovore koja firma je radila izradu sajta, kako je izabrana, koliko je posao koštao i šta očekuju od novog sajta. Međutim, iako naglašavaju da u TO Herceg Novi prate svjetske trendove, odgovore na pitanja smo dobili na veoma neobičan način, u jednoj rečenici:

„Na našoj Facebook stranici možete preuzeti informacije koje Vas interesuju, a koje se tiču našeg sajta. Tekst je pinovan na vrhu stranice pod linkom“.

A tu je navedeno: “Nakon nekoliko mjeseci predanog rada dizajnera, tima TO HN i fotografa, prošle sedmice, objavljen je novi sajt na web adresi www.hercegnovi.travel. Kako je izrada sajta započeta još u prethodnoj godini, sve ugovorne obaveze, kao i isplata, obavljene su u periodu prije „blokade” TO HN” – navode u odgovoru na FB stranici.

Cijena sajta poslovna tajna, a cijena precijenjena?

Nije potpun odgovor koji nas je interesovao, jer nema podatka koliko je sajt koštao. Na sajtu je naznačeno da je Etiketa.me izradila sajt, a cijena te usluge je poslovna tajna, tvrdi v.d. direktorica Ana Stanišić.
Prema nezvaničnim informacijama Radija Jadran, sajt TO je koštao nekoliko puta više od realne cijene za ovakvu vrstu posla. Predali  smo Turističkoj organizaciji zahtjev, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, da nam dostave ugovor koji su sklopili sa firmom Etiketa. Još ga čekamo.

Koristili slike bez dozvole?

–  Uprkos činjenici da od marta 2017. nismo mogli praviti nove ugovorne obaveze, pa samim tim ni otkupljivati materijal neophodan za izradu sajta, ponosni smo i zahvalni, što su se među našim sugrađanima našli oni koji se bave fotografijom, a koji su bili spremni da sav potreban materijal ustupe TO HN besplatno na korišćenje. Ovim putem se zahvaljujemo Jeftu Bjelici, Dejanu Stojanoviću, Mirjani Zidar i Jovanu Miljaniću, koji su svojim nesebičnim angažovanjem i ljubavi prema gradu pomogli da prezentacija na sajtu bude kompletnija – tvrde u TO, koja je vlasnik cjelokupnog sadržaja na sajtu.

Ipak, na ovoj web prezentaciji je i nekoliko fotografija koje su u vlasništvu Radija Jadran. Iskorišćene su kao ilustracije, a za to TO nije dobila našu saglasnost. Zanimljivo je da se TO poziva na Zakon o autorskim pravima za sadržaj na svom sajtu, a na njemu je dosta sadržaja koji nije u njihovom vlasništvu. Da su pitali, a ne samo uzeli, Radio Jadran bi bio spreman da pokloni njihovom sajtu fotografije koje su prisvojili. Ovim putem im i poklanjamo naše fotografije.

Uostalom, upitno je koliko još fotografija ima na njihovom sajtu koje su uzete bez dozvole, ko zna kojih autora. Prepoznajemo i jednu koju je Radio Jadran dobio na poklon od ukraijnskog para koji je Herceg Novi snimao iz vazduha.

Očekivanja od sajta u TO

Iz TO dalje navode da su od trenutka kada je sajt objavljen, naišli na izuzetno pozitivne reakcije, a ono zbog čega je TO HN naročito zadovoljna je, što je turistička privreda prepoznala značaj sajta, te su se mnogi naknadno javili u cilju besplatnog reklamiranja svojih usluga, što je ujedno i jedna od svrha samog sajta: da cjelokupna ponuda grada bude predstavljena na jednom mjestu – navode iz TO.

Dodaju i da na društvenim mrežama imaju preko 5000 pratilaca.

Ipak, novi sajt hercegnovi.travel tek treba da ocijene posjetioci, kao i potencijalni gosti, koji moraju biti sa našeg govornog područja, jer je čitav sajt na našem jeziku.

U međuvremenu potencijalnim gostima veću zabunu mogu stvoriti stari sajtovi hercegnovske Turističke organizacije, koji još nijesu ugašeni: hercegnovi.cc i tohn.me.

Ako ništa, od svakog direktora krovne turističke institucije Herceg Novog, ostao je po jedan sajt.

26 Komentari

 1. Ljudi šta pričate, evo pronašao sam đe su kupili template websajta, košta samo $59
  DEMO 2: http://javothemes.com/spot/
  Ostalo je praktično ubacivanje informacija… fizikalisanje, al ne kažem da je to lako…
  Baš me zanima koliko je budžet TOHN fasovo???
  Nisu nas valjda oštetili naši novljani?

  3
  17
 2. V.d.TO je kadar DPS i to slab tako da sumnjam da ce je opozicija ostaviti na funk.Od kadra DPS/ Izbor jedino su Grgurevic i Starceic neostrasceno,dobro ,profi radili posao,ostali ili neiskusni ,nestrucni ili ostrasceni partijski vojnici.

  11
  3
 3. Javna je tajna ce Ana Stanisic ostati na celu Turisticke,obzirom da je ona i kadar Demokrata-bila ubacen kao trojanski knoj u ”Izbor”.
  Da li sajt valja ili ne-sada je to nebitno,neka nam Ana objsani zasto nije placala obaveze a javno prica da nisu u blokadi ?
  Od kojih para je onda placen sajt ako su u blokadi ?
  Ova ce nam biti nova vlast-vec su poceli sa m… a jos nisu rekli ni HOP.

  10
  8
 4. Kakav sajt,smejurija,ma bar da su stavili na engleskom ali oni ni to.Taman koliko su stručni i koliko znaju šta treba tako im izgleda i sajt.Čekam samo reviziju da vidimo šta bi sa onih 3.5oo.ooo e???Time su svi pretili,pogotovo ovi što će sad vlast da vrše,kleli su se da je tolko bilo i da će dokazati da su neki prisvojili deo tog “kolača”.Čekamo ih!!!

  8
  15
 5. U duhu svakog prethodnog porodicnog, kumovskog i prijateljakog bota, nakon sto sam dao minus svakoj negativnoj kritici, da nastavim sa “svaka cast, samo naprijed, najbolji ste, nek crknu dusmani” .. mila majko, blago kuci u kojoj se skoro 10.000 eura placa sajt koji lici na sto lici. Bice posla za VDT-a.

  11
  9
 6. Novljani moji dragi,vječno nezadovoljni. Nikada vam ništa ne paše u svemu tražite manu. Ajte pokušajte prvo doma sve staviti na svoje mjesto bas onako po PSu. Svaka čast za bilo kakav napredak koji je napravljen u našem gradu pa i za one najmanje kojih je na žalost najviše,al opet ih ima.

  31
  8
 7. Sto ne pitate Gorana Colovica?Covjek vuce konce da ne kazem korist vec dvije godine…Nece dugo,ali ne vjerujem ni da ce doci bolji. Jedino Bigovica da postave da konacno radi svoj posao a ne da vodi politiku.

  23
  6
 8. Sajt ko sajt je bolji od proslog, ali nisu uopste ispostovani vizuelni standardi to Herceg Novi. Meni ovo na prvi pogled izgleda kao preradjena WP tema, al gledam s mobilnog. Ovaj komentar da je sve preko 150 eura preskupo je presmjesan, sve ispod 1000 eura je nemoguca misija da bude iole kvalitetno odradjeno.

  26
  8
 9. Sve preko 150 eura ako je placeno mnogo je,istovremeno ne iskljucujem mogucnost da istrazni organi imaju posla povodom ovakve web prezentacije

  20
  25
 10. Besplatne mape starog grada Kotora sa osnovnim podacima mogu se dobiti kod ulaza u grad na skoro svim evropskim jezicima plus na kineskom, japanskom, hebrejskom…

  24
  1
 11. Simpaticno, trebalo bi da je malo jednostavnije da se lakse otvara na svim platformama i brzinama interneta.
  Nedostaju drugi jezici i u odeljku dokumenti informacije o radu TOHN (kao sto je ranije bilo objavljivano na prezentaciji: Statut, odluke skupstine, izvrsnog odbora, clanovi, finansijski i plan rada i druge informacije koje omogucavaju transparentnost rada TOHN).

  21
  37
 12. Eo u moj komsiluk stogli stranci no ne znaju đe ce se prijavit.Đaolji pu kt nije otvorenna sajt nema informacija na engleskom, ove godine ocekuju goste iz Pljevalja.E majko žalosti.

  30
  39
 13. Sajt je sasvim ok! Samo još na barem dva jezika da odrade….uljučiti još novljana oko dopuna kojih će uvijek da bude i biće to sajt za ponos!
  Uglavnom veliki pomak od onog starog stanja!

  90
  9
 14. Ako sajt nema na engleskom nijedan podatak sajt je bezvrijedan bez obzira koliko je kostao. Dokle god turistickom upravljaju pripravnici turizam ce nam biti na poslrdnjem mjestu

  48
  80

Ostavite komentar

*

code