Početna Društvo Novi sistem grijanja dvorane Sportskog centra Igalo kroz projekat Wood Key

Novi sistem grijanja dvorane Sportskog centra Igalo kroz projekat Wood Key

23

Sportski centar Igalo dobiće novi, ekološki prihvatljiv i ekonomski isplativiji sistem grijanja dvorane zahvaljujući prekograničnom projektu Wood Key na kojem je partner Opština Herceg Novi, saopšteno je danas na konferenciji za novinare opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Foto: Služba za informisanje OHN

Projekat Wood Кey odobren je kao prvorangiran na prioritetnoj osi 2 Drugog poziva prekograničnog IPA programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost za sve partnere je preko 1,11 miliona eura, od čega je budžet za aktivnosti Opštine Herceg Novi nešto više od 186.000 eura.

Tokom realizacije projekta Wood Кey (prev. Jačanje energetskog tržišta drvne biomase kao ključ regionalne energetske tranzicije) biće urađen kompletan sistem toplifikacije sportske dvorane u Igalu, ugradnjom kotlarnice koja radi na biomasu, objasnila je rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić. Kako je istakla, to će omogućiti ekološki efikasniji i jeftiniji način zagrijavanja ovog prostora.

„Ova oblast je izuzetno važna za našu opštinu i cijelu Crnu Goru jer se jedan od bitnih uslova u sklopu pregovora sa Evropskom unijom tiče upravo pitanja ekologije i afirmacije i procentualnog povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije“, kazala je Kordić.

Kordić je dodala da se radi o pionirskom projektu u našoj zemlji, za koji se nada da će ponuditi finansijski i ekonomski prihvatljiv model za uvođenje obnovljivih izvora energije u svakodnevno korišćenje.

„Jedan od ishoda ovog projekta biće i zajednička strategija za razvoj i afirmaciju obnovljivih izvora energije, što je izuzetno važan dokument i osnov za dobijanje sredstava iz nekih budućih projekata“, rekla je Kordić.

Takođe, u okviru projekta će biti održane onlajn radionice o toplanskom preduzetništvu, te predstavljeni primjeri dobre prakse iz Republike Hrvatske koji se tiču obnovljivih izvora energije, odnosno korišćenja ovih izvora za grijanje javnih objekata.
Prisutnim novinarima se u ime Sportskog centra Igalo obratio Savo Morović, a detalji projekta predstavljeni su kroz prezentaciju koju su pripremili Ivan Otović i Emilija Knežević iz Kancelarije za međunarodnu saradnju.

„Zahvalni smo Kancelariji za međunarodnu saradnju na dobro odrađenom poslu, na ovom inovativnom projektu koji je u ekološkom i finansijskom smislu prihvatljiv za Sportski centar. Problem toplifikacije dvorane postoji godinama zbog velikih troškova grijanja na struju, te će ovo biti veoma dobro rješenje za Sportski centar i u budućnosti se nadamo mogućnostima proširenja tog sistema i na hotel i restoran“, poručio je Morović.

Partneri Herceg Novom na projektu koji će biti realizovan tokom naredne dvije godine su Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) kao vodeći partner, Кarlovačka županija, Regionalna agencija Unsko-sanskog kantona i Grad Bihać.

Vrijedi podsjetiti, Wood Key je jedan od četiri projekta Opštine Herceg Novi koji su odobreni na poslednjem pozivu prekograničnog IPA programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, što je naš grad učinilo najuspješnijim aplikantom na ovom pozivu. Ukupna vrijednost ta četiri projekta je gotovo sedam miliona eura, od čega za Opštinu Herceg Novi nešto manje od dva miliona eura.

23 Komentari

 1. Zaista interesantno u Herceg Novome nešto kroz evropske projekte zagrijevati korišćenjem drvne mase. Pored toliko sunca, izabrati drvo je prava budalaština. Trebalo bi obavjestiti evropske građane a i novske na šta se ovdje troše pare. Na još jedno zagađenje (drva dime kada gore a i pelet ili briketi) a pri tome i koštaju.
  Za starijeg gospodina sa slike nisam siguran ali ostali, siguran sam pojam nemaju šta je kW a šta kWh a kamoli J.
  Sistem grijanja u Sportskoj sali ima mogućnost zagrijevanja ili dogrijavanja korištenjem solarnih termalnih panela…ali to nikoga ne interesuje.
  Ako ništa dimiće tako da ćemo pomisliti da nam se vratio Ćiro, ćihu ćihu ćihuhu….

 2. ….a što se škole tiče za državnu službu je povoljniji ko manje zna, jer tako bolje sluša, a u tolikoj mašineriji svaki posao se nauči za 15 dana, a i to ekspertima odgovara.

 3. Bio on direktor ili sekretar, bio partija koja ga je god volja, on je mještanin, starosjedilac i treba da dobije mjesto, jer je takav red svukuda.Nije pošo u Berane, ni u Pljevlja, ni u Sarajevo da čeka red, jer se i tamo zna ko ima prednost, jedino kod nas nema reda, nego jači bukač sjeda đe oće.Nekultura i sebičnost vlada i velika želja da se u more kvase svi i zavazda…
  tako da puštite priču o Moroviću, kakav je da je zaslužuje.

  3
  2
 4. KRALJEVI KALKULACIJE! 2+2= 8 DA VAM SE TITO USTANE DA VIDI KAKO ĆALAPATE DRŽAVU, ODMA BI SE VRATIO OKLE JE I DOŠAO! MAJKO MOJA MILA!

  6
  3
 5. Đe je sada onaj jado Maestro da shvati da je Simonida Kordić “radila” i plodovi njenog rada se ogledaju u prekograničnoj saradnji i dobijanjem sredstava iz budžeta IPA programa. Možda je Maestro “zaglavio” sam sebe u onoj staroj narodnoj poslovici: “Sit, gladnom ne vjeruje”!

  7
  13
   • Kako si ti Vesna ljubomorna i zavedena. Pa vidiš li ti ženska glavo da je ta žena do sada uspjela da u Novsku regiju ubaci više projekata koje finansira Evropska Unija? Onaj ko zna ili ima načina je uspješan i efektivan sa pet minuta rada dnevno, dok pojedinci mogu da rade i 24 sata i da ništa ne učine. Na žalost, ja u Novome poznajem likove koje pojedinci “obožavaju”, jer je tako centrala naredila, a oni su mnogo više štete napravili, arčeći naše novce, nego li što bi Simonida dobila plata za četiri radna vijeka, pa niko od svih vas da njih popljuva. Je li to ono, u šta nas botovi sistema žele ubjediti?

    1
    2
 6. Nije ti samo dps partijski zapošljavao, nego svi od pamtivjeka, ali ti to još izgleda ne shvataš, a mogu ti reći i da je to razumljivo i logično, a nije samo partijski, nego i prijateljski, rodbinski, iz intetesa itd.

  17
 7. Koje obrazovanje ima Morovic sto je godinama na poziciji direktora? Da li ce se jednom prestati da bude samo partijsko zaposljavanje kao sto je radio dps ?

  23
  6
  • S*ljačino provokatorska, nije Savo Morović direktor, već sekretar punu jednu deceniju, ali ti to dobro znaš i jedini ti je cilj da spinuješ informaciju kroz Novski narod. Stid i sram da te bude kada pokušavaš da prodaš m*da za bubrege.

   6
   16
   • Kamo lijepe srece da je on direktor!!!!! Covjek obrazovan, (ima visoko obrazovanje, informacij za one koni to ne znaju), pametan, kulturan. Ali na zalost nije, u danasnje vrijeme polupismen svijet vodi firme, a skolovani su u pozadini. Znas li ti koju skolu ima sadasnji direktor Sportskog centra. Ne znas????!!!! E, kad ne znas sjedi i cuti, ne prozivaj nikoga kad nemas pojma o pojmu Sadasnji direktor ni po cemu nebi trebao bit na to mjesto dje je sad. Raspitaj se malo pa ces se uvjerit. .

    3
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code