Novi tender za prodaju 5,5 miliona eura dijela imovine Brodogradilišta

Novi tender za prodaju 5,5 miliona eura dijela imovine Brodogradilišta

10
Podijeli

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je novi tender za prodaju preostalog dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko od 5,5 miliona eura, uključujući zalihe alata i materijala. Na prodaju su  poslovni prostori, kancelarijski namještaj, dizalice, pumpa, vozila, zemljište.

Ponuđena dva poslovna prostora površine 671 i 368 metara kvadratnih, su sa po početnim cijenama od 845 hiljada EUR, odnosno 436 hiljada eura. Kancelarijski namještaj i oprema imaju početni cijenu  od 32 hiljade eura. Prostori i namještaj se prodaju  kao cjelina. Kupcima  se nude i portalne okretne dizalice, po početnoj cijeni od 898 hiljada, Hammelman pumpa sa opremom za 49  i oprema i vozni park za 106 hiljada eura.

Picerija i restoran

Najviše novca, u stečajnoj upravi očekuju od prodaje  zemljište u Bijeloj, za što je početna cijena  2,5 miliona eura. Prodaju se i zalihe alata i materijala u upotrebi, specificirane u posebnim spiskovima istaknutim na oglasnim tablama Privrednog suda, čija je knjigovodstvena vrijednost evidentirana u iznosu od 617, odnosno 532 hiljade eura. Dio imovine Brodogradilišta ponuđen je na prodaju  krajem jula, a ponude su se mogle dostavljati do 8. septembra.

Stečajni upravnik, Žarko Ostojić, je međutim 4. septembra poništio tender. Prodaja ponuđene imovine biće organizovana prikupljanjem pismenih ponuda, koje se mogu dostavljati Privrednom sudu do 31. oktobra do 11 sati. Njihovo otvaranje zakazano sat i po kasnije.

Ponude mogu dostavljati građani i preduzeća koji uplate depozit od pet odsto od početne cijene imovine za koju se dostavlja ponuda. Uslovi za otvaranje ponuda biće ispunjeni ukoliko do navedenog roka bude dostavljena makar jedna. Kriterijum za odabir ponuda je isključivo najveća ponuđena cijena. Ukoliko izabrani ponuđač odustane od date ponude, stečajni upravnik će proglasiti za kupca drugog ponuđača sa najvećom ponuđenom cijenom, koja nije manja od početne.

Odluku o odabiru najpovoljnijih ponuđača i unovčenju imovine stečajnog dužnika, stečajni upravnik će donijeti najkasnije osam dana od otvaranja ponuda. U slučaju odustajanja odabranih ponuđača od date ponude, ili zaključenja ugovora, oni će  izgubiti uplaćeni depozit. Ponuđačima koji ne budu odabrani, uplaćeni depozit će se vratiti u roku od pet dana od prodaje ili proglašenja oglasa neuspješnim.

Stečaj u Jadranskom brodogradilištu otvoren je prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura. Na ranijim tenderima za prodaju imovine Brodogradilišta, prodati su veliki i mali dok. Veliki dok je za 11 miliona EUR prodat litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla, a mali Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske za 2,1 milion EUR. Stečajni upravnik Žarko Ostojić je sredinom septembra odobrio prodaju imovine tog preduzeća koja se nalazi u koncesionom području, konzorcijumu koji čine Adriatic Marinas i Damen za 2,65 miliona EUR.

Konzorcijum koji čine holandski Damen i Adriatic Marinas, koji upravlja Porto Montenegrom, jedini je dostavio ponudu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje luke Bijela, na tender koji je bio otvoren do 17. februara prošle godine.

Koncesiju daje Vlada i to na 30 godina, uz obavezno minimalno ulaganje od 20 miliona EUR.

Izvor: Mina business

10 Komentari

 1. Briga glavase iz PG za buduce generacije,vazno je da su im puni dzepovi i obezbedjena unucad a to sto je veliki broj omladine ogrezao u raznim porocima to je nebitno a za to su oni krivci. Zaludjuju nas o arapima al javna je tajna da je to od nekog postenog iz PG al prosto kroz medije se mora provuc tzv arap i mank.Dok mi cutimo bagra cerupa kao hijene,ne prezaju ni od boga,OSTOJIC je ok al njemu su vezane ruke,on je tu figura.Podjelili su nas i sad im se moze,cutimo i saginjemo glave pred zlocinom koji je uradjen u JBB,sve nam je bajno,dabogda nas doveli do prosjackog stapa jer to zasluzujemo

  26
 2. Kad su radnici dobijali otpremnine receno je da se prodaje samo sto je u krugu firma,a sad se orodajevi zemlja van kruga.Mislim da radnici treba sa dobiju pare od prodaje te zemlje.

  31
  2
 3. Itekako ima osnova za tuzbu,manjinski akcionari (iz h novog i bijele)bili napravili udruzenje)pa su se kad im je zaprijeceno brze bolje povukli,zna se kako se privatizuje,isto kao i sve drugo u cg,po sistemu -posle nas potop…pljachka je toliko ochigledna da nema uporednog primjera nidje na svijet…da su manjinski imali mozga i hrabrosti i zadrzali doktora pravnih nauka advokata,dosad bi imali presudu iz strazbura po kojoj ovi shto sprovode prihvatizaciju(u svoje dzepove)dakle bilo bi dokazano presudom izvrshnom da su ovi prihvatioci ugazili u svako temeljno vlasnichko neotudjivo pravo,kao i pravo o odluchivanju i josh chitavi niz neotudjivih prava,vidjecemo josh shto ce vrijeme donijet…vremenom ce sve izaci na vidjelo…

  37
  1
 4. Da se oce vise to dat nekome pa taman dzabe i onako je dzabe poslo i u privatne dzepove,neka se to vise zavrsi da narod vise ne čita svakakve lažotine i bljuvotine…

  12
  41
 5. OVO SAMO LUDI LJUDI RADE,TOLIKA OPREMA,KMPLETNA MARINA ,INFRASTRUKTURA ZA TE PARE, ARAPIMA POKLANJATI TOLIKON ZEMLJE I MORA. DA SAM VLAST SVE BIH PREISPITAO.SRAMOTA ZA SLEDEĆE GENERACIJE!!!

  39
  2

Ostavite komentar

*

code