Početna Ke Nova Novljani, Damjan i Bojan, isplovili katamaranom na put oko svijeta

Novljani, Damjan i Bojan, isplovili katamaranom na put oko svijeta

33

Iz gradske luke Škver jutros prije 10 ura otisnuo se na put oko svcijeta katamaran “Dedalus Adventures” sa dvojicom odvažnih entuzijasta, Damjanom Vukićevićem i Bojanom Aleksićem. Tokom putovanja priključivaće im se, na kratko članovi porodica i prijatelji. Na ideju da preplove svijet na jedra zajedno su došli i isplanirali put.

– Već 10-15 godina imamo želju da idemo. Brod se zove “Dedalus Adventures”, to je naša interna šala. Sa mnom će tokom cijelog putovanja biti drugar Bojan Aleksić, ali imaćemo povremeno društvo, rođake, porodicu. Ideja je da putujemo oko 3 godine i oplovimo cijeli svijet. Atlantik ćemo proći tri puta, jednom sada u novembru, drugi put iz Afrike, opet prema Karibima i treći put na povratku kući. Pacifik ćemo proći jedan put, kao i ostala „mala“ mora – priča za Radio Jadran, Damjan.

Prva destinacija koju će posjetiti je grčko ostrvo Krf, odakle će napraviti obilazak oko Grčke, pa prema Malti i Gibraltaru za Karibe. Nemaju tačan redosljed destinacija, već samo vremensku agendu.

– Nemamo nekih konkretnih mjesta koja ćemo obilaziti, nego kako nas vjetar nosi. Ali, postoje neka mjesta gdje morate da budete. Na primjer, morate da budete u Panami, da bi prošli Panamski kanal. Tu se mora biti početkom februara, zbog vjetrova. Atlantik treba preći u novembru, opet zbog vjetrova. Za sve treba imati neke termine kada moraš biti negdje, kao što je Indijski okean. Njega na tri mjeseca ne moćeš preći – objašnjava Vukićević.

Katamaran “Dedalus” dugačak je 13,96 metara, širok 7,8 metara i dubok 2 metra. Pored zastave Crne Gore, krasiće ga i mala plava zastava Opštine Herceg Novi, kao svojevrsna promocija grada. Ime nije dobio po mitskom junaku, već po brodu iz jedne naučnofantastične serije.

Vukićević je objasnio da je riječ zapravo o kruz jedrilici za porodična putovanja, koja nema sportske performanse, već je predviđena za lagano krstarenje, zbog čega im neće biti teško da, kao dvočlana posada, upravalju.

Damjan Vukićević je Osnovnu školu završio u Novom, Srednju elektrotehničku u Trebinju, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Kako je kazao, ljubav prema moru postoji od malena, ali do sada nije imao prilike da se ozbiljnije bavi jedrenjem, već su mu krstarenja, uglanvom, bila na motorni pogon.

Posadu katamarana “Dedalus” na veliki vijađ oko svijeta ispratili su i predsjednik Skupštine opštine, dr Miloš Bigović i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević, iako Opština nije učestvovala finansijski u ovom događaju.

Bigović je istakao da je ovakav poduhvat svojevrsna promocija Herceg Novog, s obzirom na dugačak put i destinacije koje će posjetiti.

– Mi kao Opština možemo da im odamo priznanje, prije svega na hrabrosti, ali i na trudu koji su uložili da se pripreme na ovako značajno putovanje. Jer, biti toliko odsutan sa kopna zahtjeva veliku pripremu. Naravno, uz sve što će doživjeti u narednom periodu, sve to podrazumjeva određenu dozu odricanja. Radi se o jednoj sportsko-zabavnoj manifestaciji, odnosno događaju, koji će obilježiti njihov lični život. A mi kao građani jedva čekamo da čujemo njihova lijepa iskustva nakon povratka sa putovanja – kazao je Bigović.

Predstavnici lokalne uprave, ukoliko tehnički bude izvodljivo, nastojaće da s vremena na vrijeme stupe u kontakt sa malom hrabrom posadom, te u saradnji sa lokalnom TO, obavještavati javnost o toku putovanja.

Katamaran “Dedalus”, kako je planirano trebalo bi sretno da se vrati i uplovi u Luku Škver za 3 godine. Želimo posadi dobro zdravlje, uvijek dobar vjetar i puna jedra, bez oluja.

33 Komentari

 1. Nama nikako ugoditi. Da ih nisu ispratili, pisali kako ih nije sramota da ne isprate ovako važan događaj…tralala tralala…E sad, kad su ih ispratili…A zašto, kako čemu Itd…

  Mirno more momci!!!

 2. Jes da ovi iz Novske L neće ništa uradit za 4 godine, al će zato imat foto album sa 10.000 fotografija! Mića na brodu, mića u Azmont, Mića na Lušticu, Mića na fakultetu

  18
  9
 3. Kad bi ovi predstavnici seljačke politike bar jednom zamučali svijem bi nam svanulo,;samo šede po ulici,oči ko kamere,prsti po telefonu ko da se nečim bave……mili brate ,ništa ne vide normalno.

  10
  14
 4. Ja evo sa brodom od 400m i gazom od 16m, pa se o jadu zabavismo na Indijski Okean, i Atlantik.. Biskaj da ne spominjem.. katamaran nije za okeane i mora, ja vam zelim srecu ali po meni to je cista ludost..

  35
  2
 5. E samo ste vi jos falili da se guzeljate po moru medju toliko ribarica i jedrilica.. Lijepo cete se provesti na Atlantik, novembar je pravo vrijeme, Nord West vjetar ne staje da cijepa tamo.. Ludost ali okej..

  11
  11
 6. Ne brinite, moj kum Damjan je sam finansirao ovo putovanje , bez sponzora političkih ili komercijalnih. A on i njegova porodica su poznati kao pošteni i vrijedni ljidi koji su novac napravili van ove države i mnogo su uložili u nju, a uzeli praktično nista. Mirno more, drugari moji vidimo se za 3godine u BG na kafi. Čekam vas. ?

  46
  2
 7. Momcima finansiski nije bio problem da moraju moljakat opstinu da ih finansira. Lijepo sto su se odlucili na jedan takav poduhvat. Nadam se pored tehnickog djela da su se i psihicki pripremili za takvo putovanje. Bilo bi zanimljivo kada bi se mogli pratit preko neke mreze il na neki drugi nacin kako im protice putovanje i kuda se krecu.

  49
 8. Za ove kriticare koji izgleda tesko da su procitali neku knjigu treba da znaju da su se uvijek pomorci ispracali i docekivali tako sve pohvale za dva Milosa a ovi kriticari neka nastave to vama ide u prilog.

  33
  10
 9. Damjan je rodjeni brat od Stefana jednog od lidera Novske Liste! Toliko okle dva Milosa! A lijepo je sto su dosli prestavnici Opstine, jer je ovo reklama za grad i drzavu!

  41
  11
 10. Moglo je ovo bez politike, drugarski pozdrav i požele im mirno more a fotografisanje u svakoj prilici je suvišno. Tekst na Radio Jadranu su momci zaslužili…

  47
  4
 11. Sretan put i mirno more momci ! Obavjestavaj te nas o toku puta.

  A dezurni lajavci … ne kvarite svaku temu i komplekse lijecite na drugi nacin. Ljudi iz opstine su izdvojili 10min da ih pozdrave i neku su, red je.

  55
  9
  • To stonsu izdvojili vrijeme da se drugarski pozdrav je lijepo. To sto su se slikali za potrebe političke govori dovoljno o njima i partijama koje predstavljaju.
   Zaključak: nije da ne rade, ali ko nam je kriv što ne znaju ništa bez da se slikaju. Sami smi ih birali.

   12
   10
 12. Za one koji ne znaju slikavali su se sa moreplovcima, jer je jedan od politicara brat novljanina Damjana, koji putuje oko svijeta sa katamaranom i to je jako fino sto su vijesti o putovanju oko svijeta, izasle na radio Jadran, da je srece bilo bi u svim crnogorskim medijima ova vijest. Sramota sto samo jedva cekaju politicki suparnici da nadju bilo koji nacin i razlog da opljuju drugu stranku…

  30
  19
 13. To je sposobnost,a ne bavljenje glupostima od kojih boli glava svakoga iz grada i okolnih sela.Odakle je Vukićević,što mislite i kako se gledaju svoja posla,a ne serije? Sretno bilo,zdravo došli ko što su i pošli.

  43
  1
 14. Hrabrim moreplovcima srecan put i mirno more! Prestavnicima opstine ugodno slikanje, kicenje tudjim uspjesima i sto kitnjastije zborenje bez zavlacenja ruke u spag…

  35
  17
 15. “Posadu katamarana “Dedalus” na veliki vijađ oko svijeta ispratili su i predsjednik Skupštine opštine, dr Miloš Bigović i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević, iako Opština nije učestvovala finansijsku u ovom događaju”

  A zašto su bili tamo? Da sakupe jeftine političke poene kod neobrazovanih?Zašto su u svoje radno vrijeme na Škveru, privatno, slikavajući se na katamaranu? Zar ih ne plaćamo da rade nešto? Nosioci ove vlasti se slikavaju pored svega u Novome, evo ovom prilikom im upućujem apel da dođu popodne, presađivaću oleander pa neka iskoriste priliku da se slikaju pored oleandera, ko zna, neka baba koja voli zelenilo će možda da glasa za njih zbog toga, grehota bi bilo da propuste!

  PS momcima sa katamarana, mirno more.

  43
  18
  • Pravo da vam kažem, ne bih ni volio da se od mojih para plaća i dio za nečije putovanje oko svijeta. Momcima veliko poštovanje za hrabar poduhvat, i želja da im sve prodje točno kako su zamislili.

   28
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code